Прехрамбена биотехнологија
Објављено у Биотехнологија
Штампа
Реализацијом наставног плана студијског подручја Прехрамбена биотехнологија стичу се теоријска знања, али и експериментална лабораторијска и погонска искуства чији је циљ развој способности студената да објективно дефинишу квалитет сировина, полупроизвода и готових производа биотехнолошке производње, процесне параметре и њихове међусобне интеракције. Детаљно познавање свих сегмената традиционалне биотехнолошке производње оспособљава их да самостално организују, воде, унапређују и иновирају производњу слада и пива, вина, јаких алкохолних пића, алкохола и пекарског квасца, сирћета и органских киселина, витамина, ензима, антибиотика.
Наставни план студијског програма
|
Ш |
Назив предмета |
С |
Тип |
Статус предмета |
Часови активне наставе |
Остали часови |
ЕСПБ |
Преузимање |
П | В | ДОН |
ПРВА ГОДИНА |
1. |
ЗО101 |
Математика 1 |
1 |
АО |
О |
4 |
4 |
- |
- |
9 |
Преузми ПДФ |
2. |
ЗО102 |
Физика |
1 |
АО |
О |
4 |
1 |
3 |
- |
9 |
Преузми ПДФ |
3. |
ЗО103 |
Општа и неорганска хемија |
1 |
ТМ |
О |
4 |
1 |
2 |
- |
9 |
Преузми ПДФ |
4. |
ЗО104 |
Енглески језик |
1 |
АО |
О |
1 |
2 |
- |
- |
3 |
Преузми ПДФ |
5. |
ЗО105 |
Математика 2 |
2 |
АО |
О |
4 |
4 |
- |
- |
9 |
Преузми ПДФ |
6. |
ЗО106 |
Органска хемија |
2 |
ТМ |
О |
4 |
- |
3 |
- |
9 |
Преузми ПДФ |
7. |
ЗО107 |
Аналитичка хемија |
2 |
ТМ |
О |
3 |
- |
3 |
- |
7 |
Преузми ПДФ |
8. |
↓ |
Предмет изборног блока 1 |
2 |
ТМ |
ИБ |
2 |
2 |
- |
- |
5 |
|
|
* Студент бира један предмет од понуђена два. |
|
ЗИ101 |
Основи инжењерства |
|
ТМ |
ИЗ |
2 |
2 |
- |
- |
5 |
Преузми ПДФ |
|
ЗИ102 |
Електротехника |
|
ТМ |
ИЗ |
2 |
2 |
- |
- |
5 |
Преузми ПДФ |
|
Укупно часова активне наставе на години студија = 51 |
|
60 |
|
ДРУГА ГОДИНА |
9. |
ЗО201 |
Техничка термодинамика |
3 |
TM |
О |
4 |
3 |
- |
- |
8 |
Преузми ПДФ |
10. |
ЗО202 |
Физичка хемија |
3 |
TM |
О |
4 |
3 |
- |
- |
8 |
Преузми ПДФ |
11. |
ЗО203 |
Примена рачунара I |
3 |
AO |
О |
2 |
- |
4 |
- |
7 |
Преузми ПДФ |
12. |
ЗО204 |
Хемија хране |
3 |
НС |
ОM |
3 |
- |
3 |
- |
7 |
Преузми ПДФ |
13. |
ЗО206 |
Технолошке операције I |
4 |
НС |
О |
3 |
3 |
1 |
- |
9 |
Преузми ПДФ |
14. |
ЗО208 |
Биохемија |
4 |
НС |
О |
3 |
- |
3 |
- |
8 |
Преузми ПДФ |
15. |
ЗО209 |
Микробиологија |
4 |
ТМ |
О |
3 |
- |
3 |
- |
7 |
Преузми ПДФ |
16. |
ЗО207 |
Колоидна хемија |
4 |
NS |
ОM |
3 |
- |
2 |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
|
Укупно часова активне наставе на години студија = 50 |
|
60 |
|
ТРЕЋА ГОДИНА |
17. |
ЗО301 |
Технолошке операције II |
5 |
НС |
О |
3 |
2 |
1 |
- |
7 |
Преузми ПДФ |
18. |
БО301 |
Индустријска микробиологија |
5 |
НС |
О |
3 |
- |
3 |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
19. |
ЗО302 |
Биопроцесно инжењерство |
5 |
НС |
О |
3 |
3 |
- |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
20. |
ПБО301 |
Технологија воде |
5 |
СА |
ОМ |
3 |
3 |
- |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
21. |
↓ |
Предмет изборног блока 2 |
5 |
СА |
ИБМ |
3 |
- |
2 |
- |
5 |
|
|
* Студент бира један предмет од понуђена два. |
|
ПБИ301 |
Алтернативне сировине у производњи пива |
|
НС |
ИМ |
3 |
- |
2 |
- |
5 |
Преузми ПДФ |
|
ПБИ302 |
Хемија грожђа и вина |
|
СА |
ИМ |
3 |
- |
2 |
- |
5 |
Преузми ПДФ |
22. |
ЗО303 |
Биореактори |
6 |
НС |
О |
3 |
3 |
- |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
23. |
↓ |
Предмет изборног блока 3 |
5 |
НС |
ИБМ |
3 |
- |
4 |
- |
7 |
|
|
* Студент бира један предмет од понуђена два. |
|
ККО301 |
Инструменталне методе анализе |
|
НС |
ИМ |
3 |
- |
4 |
- |
7 |
Преузми ПДФ |
|
ПМИ401 |
Анализа хране |
|
НС |
ИМ |
3 |
- |
4 |
- |
7 |
Преузми ПДФ |
24. |
ПБО302 |
Технологија јаких алкохолних пића |
6 |
СА |
ОМ |
3 |
- |
2 |
- |
5 |
Преузми ПДФ |
25. |
ПБО303 |
Технологија пекарског квасца |
6 |
СА |
ОМ |
3 |
- |
3 |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
26. |
ПБО304 |
Технологија слада |
6 |
СА |
ОМ |
3 |
- |
3 |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
|
Укупно часова активне наставе на години студија = 59 |
|
60 |
|
ЧЕТВРТА ГОДИНА |
27. |
БО401 |
Микробиолошка контрола биопроцеса |
7 |
НС |
О |
2 |
- |
3 |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
28. |
ПБО401 |
Технологија вина |
7 |
СА |
ОМ |
3 |
- |
3 |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
29. |
ПБО402 |
Технологија пива |
7 |
СА |
ОМ |
3 |
1 |
2 |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
30. |
ПБО403 |
Технологија биоетанола |
7 |
СА |
ОМ |
3 |
- |
3 |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
31. |
ПБО404 |
Технологија отпадних вода |
7 |
СА |
ОМ |
3 |
3 |
- |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
32. |
ЗО401 |
Менаџмент индустријске производње |
8 |
СА |
О |
2 |
- |
- |
- |
2 |
Преузми ПДФ |
33. |
↓ |
Предмет изборног блока 4 |
7 |
СА |
ИБМ |
2 |
- |
3 |
- |
6 |
|
|
* Студент бира један предмет од понуђена два. |
|
ПБИ401 |
Технологија микробиолошке биомасе |
|
СА |
ИМ |
2 |
- |
3 |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
|
ККО406 |
Амбалажа и паковање |
|
НС |
ИМ |
2 |
- |
3 |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
34. |
ПБО405 |
Заштита околине у прехрамбеним биотехнологијама |
8 |
СА |
ОМ |
2 |
2 |
- |
- |
4 |
Преузми ПДФ |
35. |
БО402 |
Стручна радна пракса |
8 |
СА |
О |
- |
- |
- |
- |
3 |
Преузми ПДФ |
36. |
БИ401 |
Теоријске основе завршног рада |
8 |
СА |
ИБ |
3 |
- |
2 |
- |
5 |
Преузми ПДФ |
37. |
БИ402 |
Израда и одбрана завршног рада |
8 |
|
|
|
|
|
|
10 |
Преузми ПДФ |
|
Укупно часова активне наставе на години студија = 45 |
|
60 |
|
|
Укупно = 104 |
Укупно = 37 |
Укупно = 64 |
|
|
|
|
Укупно часова активне наставе у свим годинама студија = 205 |
|
|
|
Укупно ЕСПБ бодова |
240 |
|
Преузимања
Структура, сврха, циљеви студијског програма и компетенције дипломираних студената |
Преузми ПДФ |
Распоред предмета по семестрима и годинама студија за студијски програм |
Преузми ПДФ |
Изборна настава на студијском програму |
Преузми ПДФ |