Студијски програм: Микробиолошка безбедност хране
Објављено у Специјалистичке академске студије
Штампа
Циљеви студијског програма на специјалистичким академским студијама су да студент стечена знања у оквиру мастер академских студија прошири новим знањима из области Технолошког инжењерства (Микробиолошке безбедности хране). Развијање креативне способности, неопходне за праћење микробиолошке безбедности и квалитета хране у сваком њеном сегменту (сировине, међупроизводи и финални производи) за све субјекте у ланцу пословања храном, као и организација, реализација и контролисање микробиолошких анализа у акредитованим и погонским лабораторијама и институција које се баве научно истраживачким радом, такође су циљеви овог студијског програма. Поред тога студент стиче знања о савременом приступу и концепту контроле квалитета резултата микробиолошке анализа хране, као и о интегрисаном систему управљања контролом квалитета резултата микробиолошких анализа и важећој домаћој и међународној регулативи у вези контроле квалитета резултата микробиолошких анализа.
Наставни план студијског програма
| Ш | Назив предмета | С | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | Преузимање |
П | В | СИР | ДОН |
ПРВА ГОДИНА |
1. |
|
Храна и микроорганизми |
1 |
О |
3 |
- |
- |
3 |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
2. |
↓ |
Предмет изборног блока 1 |
1 |
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
|
|
* Студент бира један предмет од понуђених седам. |
3. |
↓ |
Предмет изборног блока 1 |
1 |
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
|
|
* Студент бира један предмет од понуђених седам. |
|
|
Одабрана поглавља микробиологије хране животињског порекла |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Одабрана поглавља микробиологије хране биљног порекла |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Микробиологија воде и санитација у производњи хране |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Биологија производних микроорганизама |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Микотоксикологија и микотоксикозе |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Токсикоинфекције и интоксикације хране |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Еколошка микробиологија |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
4. |
↓ |
Предмет изборног блока 2 |
1 |
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
|
|
* Студент бира један предмет од понуђених десет. |
|
|
Функционална и нова храна |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Технологија ферментисаних производа од меса |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Технологија функционалних ферментисаних млечних производа |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Одабрана поглавља технологије сира |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Одабрана поглавља технологије производа од воћа и поврћа |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Одабрана поглавља технологије воде |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Одабрана поглавља технологије пива |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Одабрана поглавља технологије пекарског квасца |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Нови материјали и савремени услови паковања |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
|
|
Технологија маргарина и наменских масти |
|
ИБ |
4 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
Преузми ПДФ |
5. |
|
Стручна пракса |
1 |
О |
- |
- |
- |
- |
- |
3 |
Преузми ПДФ |
6. |
|
Контрола квалитета микробиолошких анализа хране |
2 |
О |
3 |
- |
- |
3 |
- |
6 |
Преузми ПДФ |
6. |
ДМО09 |
Студијски истраживачки рад |
2 |
ИБ |
- |
- |
10 |
- |
- |
5 |
Преузми ПДФ |
8. |
ДМО10 |
Израда и одбрана специјалистичког рада |
2 |
ИБ |
|
|
|
|
|
10 |
Преузми ПДФ |
Укупно часова активне наставе на години студија = 44 |
|
Укупно = 18 |
- |
Укупно = 16 |
Укупно = 6 |
|
|
|
Укупно часова активне наставе у свим годинама студија = 44 |
Укупно ЕСПБ бодова |
60 |
|
Преузимања
Структура, сврха, циљеви студијског програма и компетенције дипломираних студената |
Преузми ПДФ |
Распоред предмета по семестрима и годинама студија за студијски програм |
Преузми ПДФ |
Изборна настава на студијском програму |
Преузми ПДФ |