logo tflogo uns

Лабораторија за амбалажу и паковање

Из потребе за унапређењем производње и примене амбалажних материјала и амбалаже, давне 1971. године основана је Лабораторија за амбалажу и паковање у Новом Саду. Проф. др Миливоје Цураковић био је оснивач и први Руководилац ЛАБОРАТОРИЈЕ. Данас, ЛАБОРАТОРИЈА послује у саставу: проф. др Сенка Поповић Руководилац ЛАБОРАТОРИЈЕ, др Невена Хромиш Руководилац квалитета и координатор послова, др Данијела Шупут и Јована Пантић координатори послова. Године 1996. године ЛАБОРАРОРИЈА је први пут акредитована по стандарду JUS EN 45001-45002 под бројем YUAL 017 (Решење о акредитацији).

Од 1996. године, ЛАБОРАТОРИЈА редовно пролази провере и реакредитације по систему JUS ISO 17025: 2001, односно SRPS ISO 17025:2006, од стране JUAT-а, односно ATS-а, што сведочи и актуелни Сертификат о акредитацији, акредитациони број 01-067 из 2021. године.

ДЕЛАТНОСТ

Као прва и једина на Балкану, ЛАБОРАТОРИЈА има дугогодишњу успешну сарадњу са индустријом кроз трансфер знања и испитивање различитих амбалажних материјала и амбалаже. ЛАБОРАТОРИЈА сарађује са произвођачима амбалажних материјала и амбалаже, као и њиховим корисницима - прехрамбеном, хемијском, фармацеутском индустријом и индустријом сточне хране, са различитим Инспекцијама, одговарајућим научним и државним институцијама. Такође обавља и провере карактеристика амбалажних материјала и амбалаже за потребе наградних оцењивања.

ЛАБОРАТОРИЈА организује обуке кадра из индустрије, као и семинаре о амбалажним материјалима, амбалажи и паковању. Пружа техничку, стручну помоћ и инжењеринг индустрији амбалажних материјала и амбалаже, као и њиховим корисницима. Поред тога, бројни научни радови саопштени на домаћим и иностраним саветовањима, конгресима и објављени у моногарфијама и часописима, указују на реноме особља који раде на специфичним пословима развоја, карактеризације и примене различитих амбалажних материјала и амбалаже.

ОБИМ ИСПИТИВАЊА

ЛАБОРАТОРИЈА обавља визуелна, сензорска, димензиона, физичка, хемијска, механичка и структурна испитивања амбалажних материјала и амбалаже од метала, стакла, папира/картона, пластике, вишеслојних и комбинованих материјала, као и испитивања биоразградивости пластичних кеса.

Обим акредитације ЛАБОРАТОРИЈЕ доступан је овде, као и на сајту Акредитационог тела Србије (www.ats.rs).
Од 2014. године, ЛАБОРАТОРИЈА је уписана у Регистар именованих тела за оцењивање усаглашености (И 028, 119-01-00070 / 1 / 2012-02 ), за анализу биоразградивости (www.tehnis.privreda.gov.rs).

ЛАБОРАТОРИЈА је опремљена одговарајућом специрфичном опремом за испитивања и развој амбалажних материјала и амбалаже, која се редовно одржава и еталнонира у складу са захтевима стандарда SRPS ISO 17025.

КОНТАКТ

Руководилац ЛАБОРАТОРИЈЕ:
Проф. др Сенка Поповић
Тел: 021/485-3698
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Руководилац квалитета:
Др Невена Хромиш
Тел: 021/485-3703
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Пријем узорака:
Технолошки факултет Нови Сад
Нови Сад, Булевар цара Лазара 1
I спрат нове зграде, просторије бр. 106-108
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕУЗИМАЊА

Решење о акредитацији Преузми фајл
Сертификат о акредитацији, акредитациони број 01-067 Преузми фајл
Обим акредитације лабораторије Преузми фајл
Регистар именованих тела Преузми фајл
Захтев за обављање испитивања (општи) Преузми фајл
Захтев за обављање испитивања разградивости Преузми фајл
Процес пријема и решавања жалби и приговора документован је у процедури АMP-P-04 Преузми фајл
Правило одлучивања приликом давања Изјава о усаглашености резултата документовано је у Упутству за израду извештаја и испитивању AMB-U-07 Преузми фајл