logo tflogo uns

Лабораторија за амбалажу и паковање

Из потребе за унапређењем производње и примене амбалажних материјала и амбалаже, давне 1971. године основана је Лабораторија за амбалажу и паковање у Новом Саду. Проф. др Миливоје Цураковић био је оснивач и први Руководилац ЛАБОРАТОРИЈЕ. Данас, ЛАБОРАТОРИЈА послује у саставу: доц. др Сенка Поповић Руководилац ЛАБОРАТОРИЈЕ, др Невена Хромиш Руководилац квалитета и координатор послова и др Данијела Шупут координатори послова и технички сарадник Сава Попов. Године 1996. године ЛАБОРАРОРИЈА је први пут акредитована по стандарду JUS EN 45001-45002 под бројем YUAL 017 (Решење о акредитацији).

Од 1996. године, ЛАБОРАТОРИЈА редовно пролази провере и реакредитације по систему JUS ISO 17025: 2001, односно SRPS ISO 17025:2006, од стране JUAT-а, односно ATS-а, што сведочи и актуелни Сертификат о акредитацији, акредитациони број 01-067 из 2017. године.

ДЕЛАТНОСТ

Као прва и једина на Балкану, ЛАБОРАТОРИЈА има дугогодишњу успешну сарадњу са индустријом кроз трансфер знања и испитивање различитих амбалажних материјала и амбалаже. ЛАБОРАТОРИЈА сарађује са произвођачима амбалажних материјала и амбалаже, као и њиховим корисницима - прехрамбеном, хемијском, фармацеутском индустријом и индустријом сточне хране, са различитим Инспекцијама, одговарајућим научним и државним институцијама. Такође обавља и провере карактеристика амбалажних материјала и амбалаже за потребе наградних оцењивања.

ЛАБОРАТОРИЈА организује обуке кадра из индустрије, као и семинаре о амбалажним материјалима, амбалажи и паковању. Пружа техничку, стручну помоћ и инжењеринг индустрији амбалажних материјала и амбалаже, као и њиховим корисницима. Поред тога, бројни научни радови саопштени на домаћим и иностраним саветовањима, конгресима и објављени у моногарфијама и часописима, указују на реноме особља који раде на специфичним пословима развоја, карактеризације и примене различитих амбалажних материјала и амбалаже.

ОБИМ ИСПИТИВАЊА

ЛАБОРАТОРИЈА обавља визуелна, сензорска, димензиона, физичка, хемијска, механичка и структурна испитивања амбалажних материјала и амбалаже од метала, стакла, папира/картона, пластике, вишеслојних и комбинованих материјала, као и испитивања биоразградивости пластичних кеса.

Обим акредитације ЛАБОРАТОРИЈЕ доступан је овде, као и на сајту Акредитационог тела Србије (www.ats.rs).
Од 2014. године, ЛАБОРАТОРИЈА је уписана у Регистар именованих тела за оцењивање усаглашености (И 028, 119-01-00070 / 1 / 2012-02 ), за анализу биоразградивости (www.tehnis.privreda.gov.rs).

ЛАБОРАТОРИЈА је опремљена одговарајућом специрфичном опремом за испитивања и развој амбалажних материјала и амбалаже, која се редовно одржава и еталнонира у складу са захтевима стандарда SRPS ISO 17025.

КОНТАКТ

Руководилац ЛАБОРАТОРИЈЕ:
Доц. др Сенка Поповић
Тел: 021/485-3698
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Руководилац квалитета:
Др Невена Хромиш
Тел: 021/485-3703
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Пријем узорака:
Технолошки факултет Нови Сад
Нови Сад, Булевар цара Лазара 1
И спрат нове зграде, просторије бр. 106-108
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕУЗИМАЊА

Решење о акредитацији Преузми фајл
Сертификат о акредитацији, акредитациони број 01-067 Преузми фајл
Обим акредитације лабораторије Преузми фајл
Регистар именованих тела Преузми фајл
Захтев за обављање испитивања (општи) Преузми фајл
Захтев за обављање испитивања биоразградивости Преузми фајл
Опремлјеност одговарајућом специфичном опремом Преузми фајл
Процес пријема и решавања жалби и приговора документован је у процедури АMP-P-04 Преузми фајл
Правило одлучивања приликом давања Изјава о усаглашености резултата документовано је у Упутству за израду извештаја и испитивању AMB-U-07 Преузми фајл