logo tflogo uns

Катедра за инжењерство угљенохидратне хране

У оквиру Катедре за инжењерство угљенохидратне хране, наставници и сарадници, баве се наставном и научном делатношћу која обухвата добијање прехрамбених производа у чијој се основи налазе угљени хидрати. На катедри се изучавају Технологија складиштења и млевења жита, Технологија хлеба, пецива и тестенина, Технологија скроба и прераде скроба, Технологија чоколаде, кекса, бомбона и других кондиторских производа и Технологија шећера.


Катедра је надлежна за студијске программе у оквиру прехрамбеног инжењерства, модул Инжењерства угљенохидратне хране на основним и мастер студијама и прехрамбеног инжењерсва на докторским студијама.

Научно интересовање чланова катедре обухвата испитивање физичко хемијских феномена хране, развој функционалне хране, искоришћење нуспродуката прехрамбене индустрије у чијој се основи налазе угљенохидратне компоненте као и еколошким аспектима ових индустрија.


08

УГЉЕНИ ХИДРАТИ – ТВОЈА ПОКРЕТАЧКА СНАГА!

Ове молекуле који се налазе у житарицама, шећерној репи и многим другим природним изворима можемо да замислимо као погонско гориво нашег тела. Када их унесемо у организам, угљени хидрати се разлажу све до глукозе која обезбеђује енергију за наш мозак и мишиће. Али, да ли су сви угљени хидрати исти и какву улогу игра технологија у процесу прераде сировина угљенохидратног порекла? И зар угљени хидрати нису шећери? Ако јесу, зар њихов прекомеран унос није штетан по здравље?
Да пронађете одговоре на ова и још многа питања помоћи ће вам тим стручњака са Катедре за инжењерство угљенохидратне хране. Они ће вас пратити на путу од складиштења и млевења житарица богатих угљеним хидратима до стварања хлеба, пецива и тестенине. Уз њих ћете научити како се добија скроб и шећер, али и како да креирате ваше омиљене посластице, чоколаду, кекс или бомбоне.
 

07

УЧЕЊЕ КРОЗ ПРАКСУ

У лабораторијама Катедре за инжењерство угљенохидратне хране употребом најсавременије опреме и напредних научних метода и техника научићете како се прерадом сировина богатих угљеним худратима добијају прехрамбени производи који задовољавају око 50% наших дневних енергетских потреба. Креативни умови обрадоваће се изазову да развију сопствени функционални прехрамбени производ, као што су кексићи обогаћени протеинима, витаминима или влакнима, док ће еколошки одговорни студенти пронаћи своју улогу у осмишљавању начина да искористе нуспродукте прехрамбене индустрије и претворе их у нутритивно вредне производе. Научићете како да одредите нутритивни састав и енергетску вредност производа. Бићете у улози врхунских оцењивача хране, процењујући њена сензорска својства као што су укус, мирис, арома, боја или текстура.
 

03

ПОСАО ЧЕКА НА ВАС

Изазова током студирања је много, а тако је и по завршетку студија. Са дипломом Технлошког факултета не чекате на посао – посао чека на вас. Пружиће вам се могућност да знање стечено на Технолошком факултету пренесете у неке од највећих домаћих и светских компанија. Уколико су ваша интересовања усмерена ка научно-истраживачком раду, отвориће вам се врата факултета и института широм света, где ћете моћи да наставите да трагате за одговорима на увек актуелне загонетке из света производње хране.
 

06

ПРИДРУЖИ СЕ ТИМУ ТЕХНОЛОГА

Тим са Катедре за инжењерство угљенохидратне хране те чека – Да стварамо покретачку снагу за цео свет!

 

ИСКУСТВА БИВШИХ СТУДЕНАТА

Милица Новаковић
Милица Новаковић

Сениор инжењер развоја
Jaffa,
Црвенка

Опширније
Немања Теслић
Немања Теслић

Научни саветник
Институт за прехрамбене технологије,
Нови Сад

Опширније
Душан Пећанац
Душан Пећанац

Студент
Технолошки факултет Нови Сад,
Нови Сад

Опширније


Чланови катедре (наставници и сарадници)

 1. др Драгана Шороња-Симовић, редовни професор, шеф катедре
 2. др Ивана Николић, ванредни професор, заменик шефа катедре
 3. др Александар Фиштеш, редовни професор
 4. др Зита Шереш, редовни професор
 5. др Биљана Пајин, редовни професор
 6. др Љубица Докић, редовни професор
 7. др Ивана Лончаревић, доцент
 8. др Никола Маравић, доцент
 9. др Јована Петровић, асистент са докторатом
 10. др Немања Бојанић, асистент

Чланови катедре у проширеном саставу

 1. Јана Захорец, истраживач-сарадник
 2. Јелена Шурлан, истраживач-приправник
 3. Милица Стожинић, истраживач-приправник

Ненаставно особље задужено за техничко-лабораторијске послове:

 1. Александра Мајкић, стручнотехнички сарадник за рад у лабораторијама
 2. Марко Свирчев, стручнотехнички сарадник за рад у лабораторијама
 3. Миа Јеринић, стручнотехнички сарадник за рад у лабораторијама