logo tflogo uns

Студијски програм: Прехрамбено инжењерство

Поздрав, знатижељни умови и будући иноватори прозводње хране! Да ли сте спремни да започнете узбудљиво путовање које повезује науку и уметност производње хране? Добродошли на Технолошки факултет, студијски програм Прехрамбено инжењерство, место где се укус сусреће с технологијом, а традиција с иновацијом.

01

Наука о храни

Да ли сте се икада запитали како настаје ваша омиљена храна? Због чега је неки сок бистар, а неки мутан? Знате ли како се прави чоколада која се не топи на прстима, али се топи у устима? Знате ли како да проверите квалитет хране коју једете?
На Технолошком факултету, студијски програм Прехрамбено инжењерство, открићете одговоре на ова и још многа занимљива питања. Заронићете дубоко у научне тајне производње хране – разумећете хемијске реакције које се одвијају током производње, обраде и контроле хране; изучаваћете како и зашто микроорганизми тако вредно раде да би шачицу обичних састојака претворили у прехрамбене производе изванредног укуса. 

02

Учење, експериментисање, истраживање

Заборавите сувопарна предавања и поздравите ангажовано учење! Припремите се да обучете мантил, заврнете рукаве и крочите у лабораторије најновије генерације. Мешаћете хемикалије и састојке, пратити хемијске реакције и сведочити невероватним трансформацијама које се догађају у процесу производње хране. На располагању ће вам бити најсавременија опрема за анализу арома, текстуре и нутритивног садржаја различитих компонената хране; моћи ћете да истражујете свет хране на микро нивоу, да сарађујете с колегама студентима, професорима и стручњацима из индустрије; да учествујете на пројектима и истраживањима која се баве решавањем стварнх светских проблема из области производње хране. Ваши дани биће испуњени узбудљивим изазовима који ће вам подарити знање и проширити ум.

Студијски програм: Прехрамбено инжењерство

03

Каријера без граница

Шта је следеће, након вашег узбудљивог путовања кроз свет прехрамбеног инжењерства? Могућности су бескрајне! Као технолог прехрамбеног инжењерства бићете високо тражени у сектору прехрамбене индустрије чије се делатности протежу од производње и прераде хране, до контроле квалитета и паковања, а која представља највећи пословни сектор у свету. Управљаћете процесом производње хране и контролисати квалитет и безбедност прехрамбених производа. Моћи ћете да радите на развијању нових, прехрамбених производа који ће одушевити потрошаче; да покренете сопствену производњу или да се окушате у научно-истраживачкој лабораторији, трагајући за решењима горућих проблема снабдевања храном и здравијом исхраном. Диплома нашег факултета отвара врата сарадње на међународном нивоу. Замислите себе како путујете на међународне конференције, презентујете своја истраживања и повезујете се с истомишљеницима из целог света. Ко зна? Можда ћете баш ви на револуционаран начин осавременити методе паковања тако да нема отпада.


04

Без проблема до запослења

Питање запошљавања неће бити ваша брига. Проценат запослења по завршетку студија на Технолошком факултету је изузуетно висок – готово сви инжењери технологије проналазе посао у струци, са изнадпросечним платама, што је сјајно за почетак ваше каријере.


05

Откриј Технолога у себи

Ако гајите љубав према науци и према храни и ако желите да допринесете да свет буде здравије место за живот, Прехрамбено инжењерство је студијски програм за вас. Придружите се заједници страствених професора и стручњака из индустрије који се радују да своје знање и богато искуство поделе с вама.

Чекамо вас да стварањем боље хране, стварамо бољу будућност!

На основним академским студијама Прехрамбеног инжењерства постоје три изборна студијска подручја: Инжењерство угљенохидратне хране, Технологије конзервисане хране и Контрола квалитета.

 

Настави са читањем

Студијски програм: Биотехнологија

Студијски програм Биотехнологија (ОАБ) образује кадрове за обављање професионалне делатности у области Технолошког инжењерства, у ужој научној области Биотехнологија, у звању Дипломирани инжењер технологије. Реализацијом овог студијског програма на основним академским студијама стичу се академске вештине и развијају се креативне способности неопходне за анализу и синтезу процеса биотехнолошке производње, самостално руковођење биотехнолошком производњом, оптимизацију постојећих биотехнолошких процеса, анализу интеракције биотехнологије и животне средине у циљу њене заштите. Циљ студијског програма је, такође, и развој способности за саопштавање и излагање резултата свога рада стручној и широј јавности. Овај студијски програм је и база за наставак образовања у области Технолошког инжењерства.

Основне академске студије студијског програма Биотехнологија обухватају два изборна студијска подручја: Прехрамбену биотехнологију и Биохемијско инжењерство.

Настави са читањем

Студијски програм: Хемијско инжењерство

Студијски програм Хемијско инжењерство образује кадрове за обављање професионалне делатности у области технолошког инжењерства у ужој научној области Хемијско инжењерство. У оквиру овог студијског програма образују се и оспособљавају стручњаци способни да самостално организују и воде процесе производње у хемијској, нафтно- петрохемијској, прехрамбеној и фармацеутској индустрији.

На основним академским студијама Хемијског инжењерства постоје три изборна студијска подручја: Хемијско-процесно, Нафтно-петрохемијско и Еко-енергетско инжењерство.

Настави са читањем

Студијски програм: Фармацеутско инжењерство

Студијски програм Фармацеутско инжењерство обезбеђује образовање студената са јасном, и у привреди препознатљивом професијом и занимањем, односно образују се инжењери који поседују друштвено оправдане и корисне компетенције у европским и светским оквирима. У оквиру студијског програма Фармацеутско инжењерство образују се и оспособљавају стручњаци способни да, самостално или у тиму, организују и воде процесе производње у фармацеутској индустрији, контролишу сировине, међупроизводе, финалне производе, усавршавају и оптимизују постојеће и развијају нове технологије и поступке. Инжењери се оспособљавају да решавају теоријске и практичне проблеме у области технолошког инжењерства, пројектују фармацеутску производњу, воде оригинална и научно релевантна истраживања и развој нових технологија и поступака у области фармацеутског инжењерства, који доприносе развоју фармацеутских производа. Развијају се способности неопходне за анализу и синтезу процеса фармацеутске производње, за анализу интеракције фармацеутских процеса и околине у циљу њене заштите, као и способности за саопштавање и излагање својих резултата рада стручној и широј јавности.

Настави са читањем

Студијски програм: Инжењерство материјала

Студијски програм Инжењерство материјала образује кадрове за обављање професионалне делатности у области Технолошког инжењерства у ужој научној области Инжењерство материјала, у звању Дипломирани инжењер технологије.

У оквиру студијског програма Инжењерство материјала образују се и оспособљавају стручњаци способни да самостално или у тиму воде, контролишу и унапређују производњу материјала као и свих компоненти и финалних производа добијених од керамичких, полимерних или композитних материјала, испитују и побољшавају састав, структуру и својства материјала, те прерађују, примењују и рециклирају материјал и анализирају утицај материјала и њихову производњу на животну средину у циљу њене заштите. Овај студијски програм је и основа за наставак образовања кроз мастер академске студије и даље.

Настави са читањем