Студијски програм: Прехрамбено инжењерство
Поздрав, знатижељни умови и будући иноватори прозводње хране! Да ли сте спремни да започнете узбудљиво путовање које повезује науку и уметност производње хране? Добродошли на Технолошки факултет, студијски програм Прехрамбено инжењерство, место где се укус сусреће с технологијом, а традиција с иновацијом.
Наука о храниДа ли сте се икада запитали како настаје ваша омиљена храна? Због чега је неки сок бистар, а неки мутан? Знате ли како се прави чоколада која се не топи на прстима, али се топи у устима? Знате ли како да проверите квалитет хране коју једете?На Технолошком факултету, студијски програм Прехрамбено инжењерство, открићете одговоре на ова и још многа занимљива питања. Заронићете дубоко у научне тајне производње хране – разумећете хемијске реакције које се одвијају током производње, обраде и контроле хране; изучаваћете како и зашто микроорганизми тако вредно раде да би шачицу обичних састојака претворили у прехрамбене производе изванредног укуса. |
Учење, експериментисање, истраживањеЗаборавите сувопарна предавања и поздравите ангажовано учење! Припремите се да обучете мантил, заврнете рукаве и крочите у лабораторије најновије генерације. Мешаћете хемикалије и састојке, пратити хемијске реакције и сведочити невероватним трансформацијама које се догађају у процесу производње хране. На располагању ће вам бити најсавременија опрема за анализу арома, текстуре и нутритивног садржаја различитих компонената хране; моћи ћете да истражујете свет хране на микро нивоу, да сарађујете с колегама студентима, професорима и стручњацима из индустрије; да учествујете на пројектима и истраживањима која се баве решавањем стварнх светских проблема из области производње хране. Ваши дани биће испуњени узбудљивим изазовима који ће вам подарити знање и проширити ум. |
Студијски програм: Прехрамбено инжењерство
Студијски програм: Прехрамбено инжењерство
Каријера без границаШта је следеће, након вашег узбудљивог путовања кроз свет прехрамбеног инжењерства? Могућности су бескрајне! Као технолог прехрамбеног инжењерства бићете високо тражени у сектору прехрамбене индустрије чије се делатности протежу од производње и прераде хране, до контроле квалитета и паковања, а која представља највећи пословни сектор у свету. Управљаћете процесом производње хране и контролисати квалитет и безбедност прехрамбених производа. Моћи ћете да радите на развијању нових, прехрамбених производа који ће одушевити потрошаче; да покренете сопствену производњу или да се окушате у научно-истраживачкој лабораторији, трагајући за решењима горућих проблема снабдевања храном и здравијом исхраном. Диплома нашег факултета отвара врата сарадње на међународном нивоу. Замислите себе како путујете на међународне конференције, презентујете своја истраживања и повезујете се с истомишљеницима из целог света. Ко зна? Можда ћете баш ви на револуционаран начин осавременити методе паковања тако да нема отпада. |
Без проблема до запослењаПитање запошљавања неће бити ваша брига. Проценат запослења по завршетку студија на Технолошком факултету је изузуетно висок – готово сви инжењери технологије проналазе посао у струци, са изнадпросечним платама, што је сјајно за почетак ваше каријере. |
Откриј Технолога у себиАко гајите љубав према науци и према храни и ако желите да допринесете да свет буде здравије место за живот, Прехрамбено инжењерство је студијски програм за вас. Придружите се заједници страствених професора и стручњака из индустрије који се радују да своје знање и богато искуство поделе с вама. |
Чекамо вас да стварањем боље хране, стварамо бољу будућност!
На основним академским студијама Прехрамбеног инжењерства постоје три изборна студијска подручја: Инжењерство угљенохидратне хране, Технологије конзервисане хране и Контрола квалитета.