logo tflogo uns

Студијски програм: Прехрамбено инжењерство

Поздрав, знатижељни умови и будући иноватори прозводње хране! Да ли сте спремни да започнете узбудљиво путовање које повезује науку и уметност производње хране? Добродошли на Технолошки факултет, студијски програм Прехрамбено инжењерство, место где се укус сусреће с технологијом, а традиција с иновацијом.

01

Наука о храни

Да ли сте се икада запитали како настаје ваша омиљена храна? Због чега је неки сок бистар, а неки мутан? Знате ли како се прави чоколада која се не топи на прстима, али се топи у устима? Знате ли како да проверите квалитет хране коју једете?
На Технолошком факултету, студијски програм Прехрамбено инжењерство, открићете одговоре на ова и још многа занимљива питања. Заронићете дубоко у научне тајне производње хране – разумећете хемијске реакције које се одвијају током производње, обраде и контроле хране; изучаваћете како и зашто микроорганизми тако вредно раде да би шачицу обичних састојака претворили у прехрамбене производе изванредног укуса. 

02

Учење, експериментисање, истраживање

Заборавите сувопарна предавања и поздравите ангажовано учење! Припремите се да обучете мантил, заврнете рукаве и крочите у лабораторије најновије генерације. Мешаћете хемикалије и састојке, пратити хемијске реакције и сведочити невероватним трансформацијама које се догађају у процесу производње хране. На располагању ће вам бити најсавременија опрема за анализу арома, текстуре и нутритивног садржаја различитих компонената хране; моћи ћете да истражујете свет хране на микро нивоу, да сарађујете с колегама студентима, професорима и стручњацима из индустрије; да учествујете на пројектима и истраживањима која се баве решавањем стварнх светских проблема из области производње хране. Ваши дани биће испуњени узбудљивим изазовима који ће вам подарити знање и проширити ум.

Студијски програм: Прехрамбено инжењерство

03

Каријера без граница

Шта је следеће, након вашег узбудљивог путовања кроз свет прехрамбеног инжењерства? Могућности су бескрајне! Као технолог прехрамбеног инжењерства бићете високо тражени у сектору прехрамбене индустрије чије се делатности протежу од производње и прераде хране, до контроле квалитета и паковања, а која представља највећи пословни сектор у свету. Управљаћете процесом производње хране и контролисати квалитет и безбедност прехрамбених производа. Моћи ћете да радите на развијању нових, прехрамбених производа који ће одушевити потрошаче; да покренете сопствену производњу или да се окушате у научно-истраживачкој лабораторији, трагајући за решењима горућих проблема снабдевања храном и здравијом исхраном. Диплома нашег факултета отвара врата сарадње на међународном нивоу. Замислите себе како путујете на међународне конференције, презентујете своја истраживања и повезујете се с истомишљеницима из целог света. Ко зна? Можда ћете баш ви на револуционаран начин осавременити методе паковања тако да нема отпада.


04

Без проблема до запослења

Питање запошљавања неће бити ваша брига. Проценат запослења по завршетку студија на Технолошком факултету је изузуетно висок – готово сви инжењери технологије проналазе посао у струци, са изнадпросечним платама, што је сјајно за почетак ваше каријере.


05

Откриј Технолога у себи

Ако гајите љубав према науци и према храни и ако желите да допринесете да свет буде здравије место за живот, Прехрамбено инжењерство је студијски програм за вас. Придружите се заједници страствених професора и стручњака из индустрије који се радују да своје знање и богато искуство поделе с вама.

Чекамо вас да стварањем боље хране, стварамо бољу будућност!

На основним академским студијама Прехрамбеног инжењерства постоје три изборна студијска подручја: Инжењерство угљенохидратне хране, Технологије конзервисане хране и Контрола квалитета.