logo tflogo uns

Инжењерство угљенохидратне хране

У складу са дугогодишњом традицијом, студијско подручје Инжењерство угљенохидратне хране бави се објективним дефинисањем квалитета сировина, полупроизвода и готових производа у индустрији шећера, скроба, призвода од жита, пекарских и кондиторских производа. Применом инструменталних, физичко-хемијских и сензорних метода се на савременој опреми анализирају и дефинишу процесни параметри и њихове интеракције у циљу унапређења технолошких поступака. На овом студијском подручју успешно се оспособљавају кадрови да самостално организују, воде, унапређују и иновирају технолошке поступке у технологијама прераде жита, пекарских производа, шећера, скроба и кондиторских производа.

Наставни план студијског програма

 ШНазив предметаСТипСтатус предметаЧасови активне наставеОстали часовиЕСПБПреузимање
ПВДОН
ПРВА ГОДИНА
1. O1ЗO1 Математика 1 1 АО О 4 4 - - 9 Преузми ПДФ
2. O1ЗO2 Инжењерска физика 1 АО О 3 2 3 - 6 Преузми ПДФ
3. O1ЗO3 Општа и неорганска хемија 1 ТМ О 4 0 3 - 8 Преузми ПДФ
4. Предмет изборног блока 1 1 АО ИЗ 1 0 0 - 3  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О1ЗИ1 Енглески језик - основни ниво 1   ИЗ           Преузми ПДФ
  О1ЗИ2 Енглески језик - виши ниво 1   ИЗ           Преузми ПДФ
5. Предмет изборног блока 2 1 АО ИЗ 2 2 0 - 4  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О1ЗИ3 Рачунање у хемији 1   ИЗ           Преузми ПДФ
  О1ЗИ4 Хемијски лабораторијски практикум 1   ИЗ           Преузми ПДФ
6. O2ЗO1 Математика 2 2 АО О 4 4 0 - 9 Преузми ПДФ
7. O2ЗO2 Органска хемија 2 ТМ О 4 0 3 - 9 Преузми ПДФ
8. O2ЗO3 Аналитичка хемија 2 ТМ О 3 0 3 - 7 Преузми ПДФ
9. Предмет изборног блока 3 2 ТМ ИЗ 2 0 2 - 5  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О2ЗИ1 Основи инжењерства 2   ИЗ 2 2 - - 5 Преузми ПДФ
  О2ЗИ2 Елементи машинства 2   ИЗ 2 2 - - 5 Преузми ПДФ
 Укупно часова активне наставе на години студија = 52   60  
ДРУГА ГОДИНА
10. О3ЗО1 Техничка термодинамика 3 ТМ О 4 3 0 - 8  
11. O3ЗO2 Физичка хемија 3 ТМ О 4 0 3 - 8  
12. O3ЗO3 Примена рачунара 3 СА О 2 0 4 - 7  
13. О3ПИО1 Хемија хране 3 НС О 3 0 3 - 7  
14. О4ЗО1 Технолошке операције 1 4 НС О 3 3 1 - 9  
15. О4ПИО1 Колоидна хемија 4 НС О 3 0 2 - 6  
16. О4БО1 Биохемија 4 НС О 3 0 3 - 8  
17. О4БО2 Микробиологија 4 НС О 3 0 3 - 7  
 Укупно часова активне наставе на години студија = 50   60  
ТРЕЋА ГОДИНА
18. О5ЗО1 Технолошке операције 2 НС О 3 2 1 - 7  
19. О5ИУХО1 Нутритивна и сензорска својства хране 5 НС О 3 0 2 - 6  
20. О5ПИО1 Микробиологија хране 5 НС О 3 0 3 - 6  
21. О5ИУХО2 Заштита околине у прехрамбеној индустрији 5 НС О 3 2 0 - 5  
22. Предмет изборног блока 4 5 НС ИЗ 3 0 2 - 6  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О5ИУХИ1 Енергетика у прехрамбеној индустрији 5   ИЗ            
  О7ККО1 Управљање квалитетом у производњи хране 5   ИЗ            
23. О6ИУХО1 Технологија шећера 1 6 СА О 3 0 2 - 5  
24. О6ИУХО2 Технологија чоколаде и какао производа 6 СА О 3 0 3 - 6  
25. О6ИУХО3 Технологија скроба 6 СА О 3 0 2 - 5  
26. О6ИУХО4 Технологија складиштења жита 6 СА О 3 1 1 - 5  
27. О6ИУХО5 Технологија хлеба 6 СА О 3 0 3 - 6  
28. О6ПИСП Стручна пракса 6   О       - 3  
 Укупно часова активне наставе на години студија = 54   60  
ЧЕТВРТА ГОДИНА
29. О7ИУХО1 Технологија шећера 2 7 СА О 3 0 3 - 6  
30. О7ИУХО2 Технологија кекса и бомбонских производа 7 СА О 3 0 2 - 6  
31. О7ИУХО3 Технологија прераде скроба 7 СА О 3 0 3 - 6  
32. О7ИУХО4 Технологија млинарства 7 СА О 3 2 1 - 6  
33. О7ИУХО5 Технологија пецива и тестенине 7 СА О 3 0 2 - 6  
34. Предмет изборног блока 5 8 НС ИЗ 3 4 0 - 7  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О8ИУХИ1 Анализа хране 8   ИЗ            
  О8ИУХИ2 Пројектовање технолошких процеса у прехрамбеној индустрији 8   ИЗ            
35. Предмет изборног блока 6 8 НС ИЗ 2 0 3 - 6  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О8ТКХО1 Амбалажа и паковање 8   ИЗ            
  О8ТКХО3 Наменске масти за кондиторску и пекарску индустрију 8   ИЗ            
36.  ↓ Предмет изборног блока 7 8 СА ИЗ 2 1 0 -  3  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О8ЗИ1 Менаџмент индустријске производње 8   ИЗ            
  О8ЗИ2 Мали производни системи 8   ИЗ            
37. О8ПИДР Израда и одбрана дипломског рада 8   О       - 15  
 Укупно часова активне наставе на години студија = 43   60  
Укупно часова активне наставе у свим годинама студија = 199      
Укупно ЕСПБ бодова 240  

Преузимања

Структура, сврха, циљеви студијског програма и компетенције дипломираних студената Преузми ПДФ
Распоред предмета по семестрима и годинама студија за студијски програм Преузми ПДФ
Изборна настава на студијском програму Преузми ПДФ

Технологије конзервисане хране

Као део прехрамбеног инжењерства, студијско подручје Технологије конзервисане хране се бави изучавањем прераде сировина анималног и биљног порекла у велики број прехрамбених производа. Инжењери овог студијског подручја оспособљени су за рад у погонима индустрије конзервисане хране, сложеним индустријским системима, пројектним организацијама, организацијама које производе опрему за ову област, научним, стручним и педагошким установама, организацијама које се баве дистрибуцијом и контролом квалитета, као и службама за надзор хигијенско–санитарне и здравствене исправности прехрамбених производа.

Наставни план студијског програма

 ШНазив предметаСТипСтатус предметаЧасови активне наставеОстали часовиЕСПБПреузимање
ПВДОН
ПРВА ГОДИНА
1. O1ЗO1 Математика 1 1 АО О 4 4 - - 9 Преузми ПДФ
2. O1ЗO2 Инжењерска физика 1 АО О 3 2 3 - 6 Преузми ПДФ
3. O1ЗO3 Општа и неорганска хемија 1 ТМ О 4 0 3 - 8 Преузми ПДФ
4. Предмет изборног блока 1 1 АО ИЗ 1 0 0 - 3  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О1ЗИ1 Енглески језик - основни ниво 1   ИЗ           Преузми ПДФ
  О1ЗИ2 Енглески језик - виши ниво 1   ИЗ           Преузми ПДФ
5. Предмет изборног блока 2 1 АО ИЗ 2 2 0 - 4  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О1ЗИ3 Рачунање у хемији 1   ИЗ           Преузми ПДФ
  О1ЗИ4 Хемијски лабораторијски практикум 1   ИЗ           Преузми ПДФ
6. O2ЗO1 Математика 2 2 АО О 4 4 0 - 9 Преузми ПДФ
7. O2ЗO2 Органска хемија 2 ТМ О 4 0 3 - 9 Преузми ПДФ
8. O2ЗO3 Аналитичка хемија 2 ТМ О 3 0 3 - 7 Преузми ПДФ
9. Предмет изборног блока 3 2 ТМ ИЗ 2 0 2 - 5  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О2ЗИ1 Основи инжењерства 2   ИЗ 2 2 - - 5 Преузми ПДФ
  О2ЗИ2 Елементи машинства 2   ИЗ 2 2 - - 5 Преузми ПДФ
 Укупно часова активне наставе на години студија = 52   60  
ДРУГА ГОДИНА
10. О3ЗО1 Техничка термодинамика 3 ТМ О 4 3 0 - 8  
11. O3ЗO2 Физичка хемија 3 ТМ О 4 0 3 - 8  
12. O3ЗO3 Примена рачунара 3 СА О 2 0 4 - 7  
13. О3ПИО1 Хемија хране 3 НС О 3 0 3 - 7  
14. О4ЗО1 Технолошке операције 1 4 НС О 3 3 1 - 9  
15. О4ПИО1 Колоидна хемија 4 НС О 3 0 2 - 6  
16. О4БО1 Биохемија 4 НС О 3 0 3 - 8  
17. О4БО2 Микробиологија 4 НС О 3 0 3 - 7  
 Укупно часова активне наставе на години студија = 50   60  
ТРЕЋА ГОДИНА
18. О5ЗО1 Технолошке операције 2 НС О 3 2 1 - 7  
19. О5ТКХО1 Методе конзервисања 5 НС О 3 2 0 - 5  
20. О5ПИО1 Микробиологија хране 5 НС О 3 0 3 - 6  
21. Предмет изборног блока 4 5 НС ИЗ 3 0 2 - 6  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О5ИУХИ1 Енергетика у прехрамбеној индустрији 5   ИЗ            
  О5ИУХО1 Нутритивна и сензорска својства хране 5   ИЗ            
22. Предмет изборног блока 5 5 НС ИЗ 3 0 2 - 6  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О7ККО1 Управљање квалитетом у производњи хране 5   ИЗ            
  О5ККО1 Мерно-инструментална техника 5   ИЗ            
23. О6ТКХО1 Технологија производа од воћа и поврћа 6 СА О 3 0 3 - 6  
24. О6ТКХО2 Технологија течних млечних производа и дезерата 6 СА О 3 0 3 - 6  
25. О6ТКХО3 Технологија меса 6 СА О 3 0 3 - 6  
26. О6ТКХО3 Технологија прераде уљарица 6 СА О 3 0 3 - 6  
27. О6ТКХО3 Основи производње готове хране 6 СА О 2 0 1 - 3  
28. О6ПИСП Стручна пракса 6   О       - 3  
 Укупно часова активне наставе на години студија = 54   60  
ЧЕТВРТА ГОДИНА
29. О7ТКХО1 Технологија сокова и освежавајућих безалкохолних пића 7 СА О 3 0 3 - 6  
30. О7ТКХО2 Технологија сирева, концентрованих и сушених млечних производа 7 СА О 3 0 3 - 6  
31. О7ТКХО3 Технологија производа од меса 7 СА О 3 0 3 - 6  
32. О7ТКХО4 Технологија биљних уља и масти 7 СА О 3 0 3 - 6  
33. О7ТКХО5 Индустријска производња готове хране 7 СА О 2 0 3 - 6  
34. О8ТКХО1 Амбалажа и паковање 8 НС О 2 0 3 - 5  
35. Предмет изборног блока 6 8 НС ИЗ 3 0 4 - 7  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О8ИУХИ1 Анализа хране 8   ИЗ            
  О8ТКХИ1 Сензорска анализа хране 8   ИЗ            
36. Предмет изборног блока 7 8 НС ИЗ 2 1 0 - 3  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О8ТКХО1 Менаџмент индустријске производње 8   ИЗ            
  О8ТКХО3 Мали производни системи 8   ИЗ            
37. О8ПИДР Израда и одбрана дипломског рада 8   О         15  
Укупно часова активне наставе на години студија = 44   60  
Укупно часова активне наставе у свим годинама студија = 200      
Укупно ЕСПБ бодова 240  

Преузимања

Структура, сврха, циљеви студијског програма и компетенције дипломираних студената Преузми ПДФ
Распоред предмета по семестрима и годинама студија за студијски програм Преузми ПДФ
Изборна настава на студијском програму Преузми ПДФ

Контрола квалитета

Права дефиниција квалитета има смисла само уколико је сагледан и пут његовог достизања. Из ових разлога студенти студијског програма Прехрамбено инжењерство, студијско подручје Контрола квалитета, се упознају не само са технолошким поступцима производње прехрамбених производа различитих група, опремом и процесима у прехрамбеној индустрији, него и са начинима и техникама контроле квалитета. У оквиру студијског подручја студентима се пружају теоријска знања о основама и практичној примени инструменталних, хемијских, сензорних и микробиолошки метода анализе. Кроз велик фонд часова практичне наставе у лабораторијама на савременој аналитичкој опреми студенти ће упознати изазове ове технолошко-аналитичке специјалности.

Наставни план студијског програма

Преузимања
 ШНазив предметаСТипСтатус предметаЧасови активне наставеОстали часовиЕСПБПреузимање
ПВДОН
ПРВА ГОДИНА
1. O1ЗO1 Математика 1 1 АО О 4 4 - - 9 Преузми ПДФ
2. O1ЗO2 Инжењерска физика 1 АО О 3 2 3 - 6 Преузми ПДФ
3. O1ЗO3 Општа и неорганска хемија 1 ТМ О 4 0 3 - 8 Преузми ПДФ
4. Предмет изборног блока 1 1 АО ИЗ 1 0 0 - 3  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О1ЗИ1 Енглески језик - основни ниво 1   ИЗ           Преузми ПДФ
  О1ЗИ2 Енглески језик - виши ниво 1   ИЗ           Преузми ПДФ
5. Предмет изборног блока 2 1 АО ИЗ 2 2 0 - 4  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О1ЗИ3 Рачунање у хемији 1   ИЗ           Преузми ПДФ
  О1ЗИ4 Хемијски лабораторијски практикум 1   ИЗ           Преузми ПДФ
6. O2ЗO1 Математика 2 2 АО О 4 4 0 - 9 Преузми ПДФ
7. O2ЗO2 Органска хемија 2 ТМ О 4 0 3 - 9 Преузми ПДФ
8. O2ЗO3 Аналитичка хемија 2 ТМ О 3 0 3 - 7 Преузми ПДФ
9. Предмет изборног блока 3 2 ТМ ИЗ 2 0 2 - 5  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О2ЗИ1 Основи инжењерства 2   ИЗ 2 2 - - 5 Преузми ПДФ
  О2ЗИ2 Елементи машинства 2   ИЗ 2 2 - - 5 Преузми ПДФ
 Укупно часова активне наставе на години студија = 52   60  
ДРУГА ГОДИНА
10. О3ЗО1 Техничка термодинамика 3 ТМ О 4 3 0 - 8  
11. O3ЗO2 Физичка хемија 3 ТМ О 4 0 3 - 8  
12. O3ЗO3 Примена рачунара 3 СА О 2 0 4 - 7  
13. О3ПИО1 Хемија хране 3 НС О 3 0 3 - 7  
14. О4ЗО1 Технолошке операције 1 4 НС О 3 3 1 - 9  
15. О4ПИО1 Колоидна хемија 4 НС О 3 0 2 - 6  
16. О4БО1 Биохемија 4 НС О 3 0 3 - 8  
17. О4БО2 Микробиологија 4 НС О 3 0 3 - 7  
 Укупно часова активне наставе на години студија = 50   60  
ТРЕЋА ГОДИНА
18. О5ЗО1 Технолошке операције 2 НС О 3 2 1 - 7  
19. О5ККО1 Мерно-инструментална техника 5 НС О 2 0 3 - 6  
20. О5ПИО1 Микробиологија хране 5 НС О 3 0 3 - 6  
21. Предмет изборног блока 4 5 СА ИЗ 3 0 2 - 5  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О5ККИ1 Контрола квалитета у технологијама слада, пива и вина 5   ИЗ            
  О5ККИ2 Контрола квалитета у технологијама квасца, биоетанола и јаких алкохолних пића 5   ИЗ            
22. Предмет изборног блока 5 5 СА ИЗ 3 0 2 - 6  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О5ККИ1 Контрола квалитета у технологијама шећера и кондиторских производа 5   ИЗ            
  О5ККИ2 Контрола квалитета жита, брашна и скроба 5   ИЗ            
23. О6ККО1 Инструменталне методе анализе 6 НС О 3 0 4 - 7  
24. О6ККО2 Технологија и контрола квалитета воде и отпадних вода 6 СА О 3 2 0 - 6  
25. О6ККО3 Узорковање и припрема узорака за анализу 6 СА О 3 0 3 - 7  
26. Предмет изборног блока 6 6 СА ИЗ 4 0 4 - 7  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О6ККИ1 Контрола квалитета у технологијама меса, млека и готове хране 6   ИЗ            
  О6ККИ2 Контрола квалитета у технологијама биљних уља и масти, воћа и поврћа и готове хране 6   ИЗ            
27. О6ПИСП Стручна пракса 6   О       - 3  
 Укупно часова активне наставе на години студија = 53   60  
ЧЕТВРТА ГОДИНА
28. О7ИУХО1 Управљање квалитетом у производњи хране 7 СА О 3 0 2 - 6  
29. О7ИУХО2 Лабораторије за контролу квалитета 7 СА О 3 0 2 - 6  
30. О7ИУХО3 Контрола квалитета адитива и арома 7 СА О 3 0 2 - 6  
31. О7ИУХО4 Токсикологија 7 НС О 3 2 2 - 6  
32. Предмет изборног блока 7 7 НС ИЗ 2 0 3 - 6  
  * Студент бира један предмет од понуђена три.
  О7ККИ1 Санитација у производњи хране 7   ИЗ            
  О7ККИ2 Реолошке методе у контроли квалитета 7   ИЗ            
  О7ККИ1 Хемијски сензори 7   ИЗ            
33. О8ККО1 Анализа хране, воде, земљишта, ваздуха и предмета опште употребе 8 СА О 4 0 4 - 8  
34. О8ККО2 Контрола квалитета амбалаже и паковања 8 СА О 2 1 0 - 4  
35. Предмет изборног блока 8 8 СА ИЗ 2 1 0 - 3  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О8ТКХО1 Менаџмент индустријске производње 8   ИЗ            
  О8ТКХО3 Мали производни системи 8   ИЗ            
36. О8ПИДР Израда и одбрана дипломског рада 8   О       - 15  
Укупно часова активне наставе на години студија = 41   60  
Укупно часова активне наставе у свим годинама студија = 196      
Укупно ЕСПБ бодова 240  

Преузимања

Структура, сврха, циљеви студијског програма и компетенције дипломираних студената Преузми ПДФ
Распоред предмета по семестрима и годинама студија за студијски програм Преузми ПДФ
Изборна настава на студијском програму Преузми ПДФ