logo tflogo uns

Инжењерство угљенохидратне хране

У складу са дугогодишњом традицијом, студијско подручје Инжењерство угљенохидратне хране бави се објективним дефинисањем квалитета сировина, полупроизвода и готових производа у индустрији шећера, скроба, призвода од жита, пекарских и кондиторских производа. Применом инструменталних, физичко-хемијских и сензорних метода се на савременој опреми анализирају и дефинишу процесни параметри и њихове интеракције у циљу унапређења технолошких поступака. На овом студијском подручју успешно се оспособљавају кадрови да самостално организују, воде, унапређују и иновирају технолошке поступке у технологијама прераде жита, пекарских производа, шећера, скроба и кондиторских производа.

Наставни план студијског програма

 ШНазив предметаСТипСтатус предметаЧасови активне наставеОстали часовиЕСПБПреузимање
ПВДОН
ПРВА ГОДИНА
1. O1ЗO1 Математика 1 1 АО О 4 4 - - 9 Преузми ПДФ
2. O1ЗO2 Инжењерска физика 1 АО О 3 2 - - 6 Преузми ПДФ
3. O1ЗO3 Општа и неорганска хемија 1 ТМ О 4 0 3 - 8 Преузми ПДФ
4. Предмет изборног блока 1 1 АО ИЗ         3  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О1ЗИ1 Енглески језик - основни ниво 1   ИЗ 1 0     Преузми ПДФ
  О1ЗИ2 Енглески језик - виши ниво 1   ИЗ 1 0 2     Преузми ПДФ
5. Предмет изборног блока 2 1 АО ИЗ       - 4  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О1ЗИ3 Рачунање у хемији 1   ИЗ 2 2 0     Преузми ПДФ
  О1ЗИ4 Хемијски лабораторијски практикум 1   ИЗ 2 0 2     Преузми ПДФ
6. O2ЗO1 Математика 2 2 АО О 4 4 0 - 9 Преузми ПДФ
7. O2ЗO2 Органска хемија 2 ТМ О 4 0 3 - 9 Преузми ПДФ
8. O2ЗO3 Аналитичка хемија 2 ТМ О 3 0 3 - 7 Преузми ПДФ
9. Предмет изборног блока 3 2 ТМ ИЗ       - 5  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О2ЗИ1 Основи инжењерства 2   ИЗ 2 0 2 -   Преузми ПДФ
  О2ЗИ2 Елементи машинства 2   ИЗ 2 2 0 -   Преузми ПДФ
 Укупно часова активне наставе на години студија = 52   60  
ДРУГА ГОДИНА
10. О3ЗО1 Техничка термодинамика 3 ТМ О 4 3 0 - 8 Преузми ПДФ
11. O3ЗO2 Физичка хемија 3 ТМ О 4 0 3 - 8 Преузми ПДФ
12. O3ЗO3 Примена рачунара 3 СА О 2 0 4 - 7 Преузми ПДФ
13. О3ПИО1 Хемија хране 3 НС О 3 0 3 - 7 Преузми ПДФ
14. О4ЗО1 Технолошке операције 1 4 НС О 3 3 1 - 9 Преузми ПДФ
15. О4ПИО1 Колоидна хемија 4 НС О 3 0 2 - 6 Преузми ПДФ
16. О4БО1 Биохемија 4 НС О 3 0 3 - 8 Преузми ПДФ
17. О4БО2 Микробиологија 4 НС О 3 0 3 - 7 Преузми ПДФ
 Укупно часова активне наставе на години студија = 50   60  
ТРЕЋА ГОДИНА
18. О5ЗО1 Технолошке операције 2 НС О 3 2 1 - 7 Преузми ПДФ
19. О5ИУХО1 Нутритивна и сензорска својства хране 5 НС О 3 0 2 - 6 Преузми ПДФ
20. О5ПИО1 Микробиологија хране 5 НС О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
21. О5ИУХО2 Заштита околине у прехрамбеној индустрији 5 НС О 3 2 0 - 5 Преузми ПДФ
22. Предмет изборног блока 4 5 НС ИЗ 3 0 2 - 6  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О5ИУХИ1 Енергетика у прехрамбеној индустрији 5   ИЗ           Преузми ПДФ
  О7ККО1 Управљање квалитетом у производњи хране 5   ИЗ           Преузми ПДФ
23. О6ИУХО1 Технологија шећера 1 6 СА О 3 0 2 - 5 Преузми ПДФ
24. О6ИУХО2 Технологија чоколаде и какао производа 6 СА О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
25. О6ИУХО3 Технологија скроба 6 СА О 3 0 2 - 5 Преузми ПДФ
26. О6ИУХО4 Технологија складиштења жита 6 СА О 3 1 1 - 5 Преузми ПДФ
27. О6ИУХО5 Технологија хлеба 6 СА О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
28. О6ПИСП Стручна пракса 6   О       - 3 Преузми ПДФ
 Укупно часова активне наставе на години студија = 54   60  
ЧЕТВРТА ГОДИНА
29. О7ИУХО1 Технологија шећера 2 7 СА О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
30. О7ИУХО2 Технологија кекса и бомбонских производа 7 СА О 3 0 2 - 6 Преузми ПДФ
31. О7ИУХО3 Технологија прераде скроба 7 СА О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
32. О7ИУХО4 Технологија млинарства 7 СА О 3 2 1 - 6 Преузми ПДФ
33. О7ИУХО5 Технологија пецива и тестенине 7 СА О 3 0 2 - 6 Преузми ПДФ
34. Предмет изборног блока 5 8 НС ИЗ       - 7  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О8ИУХИ1 Анализа хране 8   ИЗ 3 0 4     Преузми ПДФ
  О8ИУХИ2 Пројектовање технолошких процеса у прехрамбеној индустрији 8   ИЗ 3 4 0     Преузми ПДФ
35. Предмет изборног блока 6 8 НС ИЗ 2 0 3 - 6  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О8ТКХО1 Амбалажа и паковање 8   ИЗ           Преузми ПДФ
  О8ТКХО3 Наменске масти за кондиторску и пекарску индустрију 8   ИЗ           Преузми ПДФ
36.  ↓ Предмет изборног блока 7 8 СА ИЗ 2 1 0 -  3  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О8ЗИ1 Менаџмент индустријске производње 8   ИЗ           Преузми ПДФ
  О8ЗИ2 Мали производни системи 8   ИЗ           Преузми ПДФ
37. О8ПИДР Израда и одбрана дипломског рада 8   О       - 15  
 Укупно часова активне наставе на години студија = 43   60  
Укупно часова активне наставе у свим годинама студија = 199      
Укупно ЕСПБ бодова 240  

Преузимања

Структура, сврха, циљеви студијског програма и компетенције дипломираних студената Преузми ПДФ
Распоред предмета по семестрима и годинама студија за студијски програм Преузми ПДФ
Изборна настава на студијском програму Преузми ПДФ

Технологије конзервисане хране

Као део прехрамбеног инжењерства, студијско подручје Технологије конзервисане хране се бави изучавањем прераде сировина анималног и биљног порекла у велики број прехрамбених производа. Инжењери овог студијског подручја оспособљени су за рад у погонима индустрије конзервисане хране, сложеним индустријским системима, пројектним организацијама, организацијама које производе опрему за ову област, научним, стручним и педагошким установама, организацијама које се баве дистрибуцијом и контролом квалитета, као и службама за надзор хигијенско–санитарне и здравствене исправности прехрамбених производа.

Наставни план студијског програма

 ШНазив предметаСТипСтатус предметаЧасови активне наставеОстали часовиЕСПБПреузимање
ПВДОН
ПРВА ГОДИНА
1. O1ЗO1 Математика 1 1 АО О 4 4 - - 9 Преузми ПДФ
2. O1ЗO2 Инжењерска физика 1 АО О 3 2 - - 6 Преузми ПДФ
3. O1ЗO3 Општа и неорганска хемија 1 ТМ О 4 0 3 - 8 Преузми ПДФ
4. Предмет изборног блока 1 1 АО ИЗ         3  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О1ЗИ1 Енглески језик - основни ниво 1   ИЗ 1 0     Преузми ПДФ
  О1ЗИ2 Енглески језик - виши ниво 1   ИЗ 1 0 2     Преузми ПДФ
5. Предмет изборног блока 2 1 АО ИЗ       - 4  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О1ЗИ3 Рачунање у хемији 1   ИЗ 2 2 0     Преузми ПДФ
  О1ЗИ4 Хемијски лабораторијски практикум 1   ИЗ 2 0 2     Преузми ПДФ
6. O2ЗO1 Математика 2 2 АО О 4 4 0 - 9 Преузми ПДФ
7. O2ЗO2 Органска хемија 2 ТМ О 4 0 3 - 9 Преузми ПДФ
8. O2ЗO3 Аналитичка хемија 2 ТМ О 3 0 3 - 7 Преузми ПДФ
9. Предмет изборног блока 3 2 ТМ ИЗ       - 5  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О2ЗИ1 Основи инжењерства 2   ИЗ 2 0 2 -   Преузми ПДФ
  О2ЗИ2 Елементи машинства 2   ИЗ 2 2 0 -   Преузми ПДФ
 Укупно часова активне наставе на години студија = 52   60  
ДРУГА ГОДИНА
10. О3ЗО1 Техничка термодинамика 3 ТМ О 4 3 0 - 8 Преузми ПДФ
11. O3ЗO2 Физичка хемија 3 ТМ О 4 0 3 - 8 Преузми ПДФ
12. O3ЗO3 Примена рачунара 3 СА О 2 0 4 - 7 Преузми ПДФ
13. О3ПИО1 Хемија хране 3 НС О 3 0 3 - 7 Преузми ПДФ
14. О4ЗО1 Технолошке операције 1 4 НС О 3 3 1 - 9 Преузми ПДФ
15. О4ПИО1 Колоидна хемија 4 НС О 3 0 2 - 6 Преузми ПДФ
16. О4БО1 Биохемија 4 НС О 3 0 3 - 8 Преузми ПДФ
17. О4БО2 Микробиологија 4 НС О 3 0 3 - 7 Преузми ПДФ
 Укупно часова активне наставе на години студија = 50   60  
ТРЕЋА ГОДИНА
18. О5ЗО1 Технолошке операције 2 НС О 3 2 1 - 7 Преузми ПДФ
19. О5ТКХО1 Методе конзервисања 5 НС О 3 2 0 - 5 Преузми ПДФ
20. О5ПИО1 Микробиологија хране 5 НС О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
21. Предмет изборног блока 4 5 НС ИЗ 3 0 2 - 6  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О5ИУХИ1 Енергетика у прехрамбеној индустрији 5   ИЗ           Преузми ПДФ
  О5ИУХО1 Нутритивна и сензорска својства хране 5   ИЗ           Преузми ПДФ
22. Предмет изборног блока 5 5 НС ИЗ       - 6  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О7ККО1 Управљање квалитетом у производњи хране 5   ИЗ 3 0 2     Преузми ПДФ
  О5ККО1 Мерно-инструментална техника 5   ИЗ 2 0 3     Преузми ПДФ
23. О6ТКХО1 Технологија производа од воћа и поврћа 6 СА О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
24. О6ТКХО2 Технологија течних млечних производа и дезерата 6 СА О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
25. О6ТКХО3 Технологија меса 6 СА О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
26. О6ТКХО4 Технологија прераде уљарица 6 СА О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
27. О6ТКХО5 Основи производње готове хране 6 СА О 2 0 1 - 3 Преузми ПДФ
28. О6ПИСП Стручна пракса 6   О       - 3 Преузми ПДФ
 Укупно часова активне наставе на години студија = 54   60  
ЧЕТВРТА ГОДИНА
29. О7ТКХО1 Технологија сокова и освежавајућих безалкохолних пића 7 СА О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
30. О7ТКХО2 Технологија сирева, концентрованих и сушених млечних производа 7 СА О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
31. О7ТКХО3 Технологија производа од меса 7 СА О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
32. О7ТКХО4 Технологија биљних уља и масти 7 СА О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
33. О7ТКХО5 Индустријска производња готове хране 7 СА О 2 0 3 - 6 Преузми ПДФ
34. О8ТКХО1 Амбалажа и паковање 8 НС О 2 0 3 - 5 Преузми ПДФ
35. Предмет изборног блока 6 8 НС ИЗ 3 0 4 - 7  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О8ИУХИ1 Анализа хране 8   ИЗ           Преузми ПДФ
  О8ТКХИ1 Сензорска анализа хране 8   ИЗ           Преузми ПДФ
36. Предмет изборног блока 7 8 НС ИЗ 2 1 0 - 3  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О8ТКХО1 Менаџмент индустријске производње 8   ИЗ           Преузми ПДФ
  О8ТКХО3 Мали производни системи 8   ИЗ           Преузми ПДФ
37. О8ПИДР Израда и одбрана дипломског рада 8   О         15  
Укупно часова активне наставе на години студија = 44   60  
Укупно часова активне наставе у свим годинама студија = 200      
Укупно ЕСПБ бодова 240  

Преузимања

Структура, сврха, циљеви студијског програма и компетенције дипломираних студената Преузми ПДФ
Распоред предмета по семестрима и годинама студија за студијски програм Преузми ПДФ
Изборна настава на студијском програму Преузми ПДФ

Контрола квалитета

Права дефиниција квалитета има смисла само уколико је сагледан и пут његовог достизања. Из ових разлога студенти студијског програма Прехрамбено инжењерство, студијско подручје Контрола квалитета, се упознају не само са технолошким поступцима производње прехрамбених производа различитих група, опремом и процесима у прехрамбеној индустрији, него и са начинима и техникама контроле квалитета. У оквиру студијског подручја студентима се пружају теоријска знања о основама и практичној примени инструменталних, хемијских, сензорних и микробиолошки метода анализе. Кроз велик фонд часова практичне наставе у лабораторијама на савременој аналитичкој опреми студенти ће упознати изазове ове технолошко-аналитичке специјалности.

Наставни план студијског програма

Преузимања
 ШНазив предметаСТипСтатус предметаЧасови активне наставеОстали часовиЕСПБПреузимање
ПВДОН
ПРВА ГОДИНА
1. O1ЗO1 Математика 1 1 АО О 4 4 - - 9 Преузми ПДФ
2. O1ЗO2 Инжењерска физика 1 АО О 3 2 - - 6 Преузми ПДФ
3. O1ЗO3 Општа и неорганска хемија 1 ТМ О 4 0 3 - 8 Преузми ПДФ
4. Предмет изборног блока 1 1 АО ИЗ         3  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О1ЗИ1 Енглески језик - основни ниво 1   ИЗ 1 0     Преузми ПДФ
  О1ЗИ2 Енглески језик - виши ниво 1   ИЗ 1 0 2     Преузми ПДФ
5. Предмет изборног блока 2 1 АО ИЗ       - 4  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О1ЗИ3 Рачунање у хемији 1   ИЗ 2 2 0     Преузми ПДФ
  О1ЗИ4 Хемијски лабораторијски практикум 1   ИЗ 2 0 2     Преузми ПДФ
6. O2ЗO1 Математика 2 2 АО О 4 4 0 - 9 Преузми ПДФ
7. O2ЗO2 Органска хемија 2 ТМ О 4 0 3 - 9 Преузми ПДФ
8. O2ЗO3 Аналитичка хемија 2 ТМ О 3 0 3 - 7 Преузми ПДФ
9. Предмет изборног блока 3 2 ТМ ИЗ       - 5  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О2ЗИ1 Основи инжењерства 2   ИЗ 2 0 2 -   Преузми ПДФ
  О2ЗИ2 Елементи машинства 2   ИЗ 2 2 0 -   Преузми ПДФ
 Укупно часова активне наставе на години студија = 52   60  
ДРУГА ГОДИНА
10. О3ЗО1 Техничка термодинамика 3 ТМ О 4 3 0 - 8 Преузми ПДФ
11. O3ЗO2 Физичка хемија 3 ТМ О 4 0 3 - 8 Преузми ПДФ
12. O3ЗO3 Примена рачунара 3 СА О 2 0 4 - 7 Преузми ПДФ
13. О3ПИО1 Хемија хране 3 НС О 3 0 3 - 7 Преузми ПДФ
14. О4ЗО1 Технолошке операције 1 4 НС О 3 3 1 - 9 Преузми ПДФ
15. О4ПИО1 Колоидна хемија 4 НС О 3 0 2 - 6 Преузми ПДФ
16. О4БО1 Биохемија 4 НС О 3 0 3 - 8 Преузми ПДФ
17. О4БО2 Микробиологија 4 НС О 3 0 3 - 7 Преузми ПДФ
 Укупно часова активне наставе на години студија = 50   60  
ТРЕЋА ГОДИНА
18. О5ЗО1 Технолошке операције 2 НС О 3 2 1 - 7 Преузми ПДФ
19. О5ККО1 Мерно-инструментална техника 5 НС О 2 0 3 - 6 Преузми ПДФ
20. О5ПИО1 Микробиологија хране 5 НС О 3 0 3 - 6 Преузми ПДФ
21. Предмет изборног блока 4 5 СА ИЗ 3 0 2 - 5  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О5ККИ1 Контрола квалитета у технологијама слада, пива и вина 5   ИЗ           Преузми ПДФ
  О5ККИ2 Контрола квалитета у технологијама квасца, биоетанола и јаких алкохолних пића 5   ИЗ           Преузми ПДФ
22. Предмет изборног блока 5 5 СА ИЗ 3 0 2 - 6  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О5ККИ3 Контрола квалитета у технологијама шећера и кондиторских производа 5   ИЗ           Преузми ПДФ
  О5ККИ4 Контрола квалитета жита, брашна и скроба 5   ИЗ           Преузми ПДФ
23. О6ККО1 Инструменталне методе анализе 6 НС О 3 0 4 - 7 Преузми ПДФ
24. О6ККО2 Технологија и контрола квалитета воде и отпадних вода 6 СА О 3 2 0 - 6 Преузми ПДФ
25. О6ККО3 Узорковање и припрема узорака за анализу 6 СА О 3 0 3 - 7 Преузми ПДФ
26. Предмет изборног блока 6 6 СА ИЗ 4 0 4 - 7  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О6ККИ1 Контрола квалитета у технологијама меса, млека и готове хране 6   ИЗ           Преузми ПДФ
  О6ККИ2 Контрола квалитета у технологијама биљних уља и масти, воћа и поврћа и готове хране 6   ИЗ           Преузми ПДФ
27. О6ПИСП Стручна пракса 6   О       - 3 Преузми ПДФ
 Укупно часова активне наставе на години студија = 53   60  
ЧЕТВРТА ГОДИНА
28. О7ККО1 Управљање квалитетом у производњи хране 7 СА О 3 0 2 - 6 Преузми ПДФ
29. О7ККО2 Лабораторије за контролу квалитета 7 СА О 3 0 2 - 6 Преузми ПДФ
30. О7ККО3 Контрола квалитета адитива и арома 7 СА О 3 0 2 - 6 Преузми ПДФ
31. О7ККО4 Токсикологија 7 НС О 3 0 2 - 6 Преузми ПДФ
32. Предмет изборног блока 7 7 НС ИЗ 2 0 3 - 6  
  * Студент бира један предмет од понуђена три.
  О7ККИ1 Санитација у производњи хране 7   ИЗ           Преузми ПДФ
  О7ККИ2 Реолошке методе у контроли квалитета 7   ИЗ           Преузми ПДФ
  О7ККИ1 Хемијски сензори 7   ИЗ           Преузми ПДФ
33. О8ККО1 Анализа хране, воде, земљишта, ваздуха и предмета опште употребе 8 СА О 4 0 4 - 8 Преузми ПДФ
34. О8ККО2 Контрола квалитета амбалаже и паковања 8 СА О 2 1 0 - 4 Преузми ПДФ
35. Предмет изборног блока 8 8 СА ИЗ 2 1 0 - 3  
  * Студент бира један предмет од понуђена два.
  О8ЗИ1 Менаџмент индустријске производње 8   ИЗ           Преузми ПДФ
  О8ЗИ2 Мали производни системи 8   ИЗ           Преузми ПДФ
36. О8ПИДР Израда и одбрана дипломског рада 8   О       - 15  
Укупно часова активне наставе на години студија = 41   60  
Укупно часова активне наставе у свим годинама студија = 196      
Укупно ЕСПБ бодова 240  

Преузимања

Структура, сврха, циљеви студијског програма и компетенције дипломираних студената Преузми ПДФ
Распоред предмета по семестрима и годинама студија за студијски програм Преузми ПДФ
Изборна настава на студијском програму Преузми ПДФ