logo tflogo uns
среда, 15 новембар 2023 13:20

Партнерство у заједничким истраживањима у развоју обновљивих сировина

У згради Ректората Универзитета у Новом Саду, 3. новембра 2023. године, потписан је нови уговор о сарадњи између компаније Toyo Tire и Технолошког факултета Нови Сад Универзитета у Новом Саду. Овим уговором отварају се врата за проширење досадашње успешне сарадње између Toyo Tire и Технолошког факултета и то у циљу истраживања и развоја из области рециклирања гуме и добијања гуме из обновљивих сировина доступних на територији Војводине.
Уговор су у име уговорних страна потписали Кента Курибајаши, генерални директор компаније Toyo Tire за Европу (Toyo Tire Holdings of Europe GmbH) и проф. др Биљана Пајин, декан Технолошког факултета. Домаћин догађаја био је ректор Универзитета проф. др Дејан Мадић. Догађају су такође присуствовали Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине, Кеничирo Такасаго, SVP Toyo Tire Serbia и проф. др Никола Јорговановић, проректор за науку и уметност.
Нови уговор о сарадњи садржи два пројекта тј. правца истраживања која ће се одвијати истовремено: добијање сировина за производњу пнеуматика из обновљивих извора и добијање сировина за производњу пнеуматика рециклирањем отпадних гума. На Технолошком факултету руководилац овог пројекта је проф. др Оскар Бера, а истраживачки тим чине истраживачи и професори са овог факултета, већином са Катедре за хемијско инжењерство, који ће у сарадњи са истраживачима и експертима из Немачке и Јапана спроводити истраживања у правцу развијања еколошки прихватљивих пнеуматика.
Ово партнерство у заједничкој истраживачкој групи индустрије и универзитета, још једна је потврда међународно препознате експертизе Технолошког факултета, између осталог и у области технологије гуме. Добијени резултати и патенти би се имплементирали у производни процес фабрике Toyo Tire Serbia чиме би се фаворизовала употреба обновљивих сировина. Очекује се да ова сарадња помогне остварењу циљева компаније Toyo Tire да повећа удео обновљивих сировина које користи у својим производима на 40% до 2030. године, односно 100% до 2050. године.
Текст и фотографије преузети www.uns.ac.rs