logo tflogo uns
среда, 05 јун 2019 04:08

Стручни скуп из области Технологије вина

Стручно скуп из области Технологије вина одржан је на Технолошком факултету Нови Сад 28.05.2019. године, у сарадњи са фирмом ВУПИС д.о.о. Рума која је главни дистрибутер једне од најиновативнијих фирми на пољу развоја нових производа, фирме ERBSLOH GEISENHEIM GmbH.

Стручни скуп је отворио проф. др Јарослав Катона, продекан за финансије који је у свом обраћању изразио велико задовољство што Факултет кроз организацију скупова оваквог карактера усмерава своје напоре ка едукацији и информисању стручне јавности, а самим тим и унапређењу сарадње привреде и науке која је од великог значаја за напредак друштва у целини.

Технолошки факултет Нови Сад је од свог оснивања упоредо са развојем струке, развијао и лабораторије негујући традицију добре лабораторијске праксе не само у погледу научно-истраживачке делатности, него и у сарадњи са корисницима својих услуга. У складу са наведеним ТФ је 2002. године формирао Лабораторију за испитивање прехрамбених производа која је 2003. године акредитована. Руководилац Лабораторије за испитивање прехрамбених производа, проф. др Драгољуб Цветковић упознао је присутне са радом Лабораторије и представио 10 одељења која чине Лабораторију, исткавши да је Одељење за вино једно од најзначајнијих одељења у саставу Лабораторије.

Рад Одељења за вино представио је доц. др Урош Миљић, који је у краткој презентацији присутнима предочио могућности које пружа ово Одељење, које су све акредитоване методе за испитивање доступне и позвао присутне у обилазак Одељења за вино након стручног предавања.

Од 2018. године фирма ВУПИС д.о.о. РУМА је главни дистрибутер фирме ERBSLÖH GEISENHEIM GmbH за тржиште Србије, Црне Горе, Словеније и Хрватске, а испред фирме се обратио Мирко Станар, директор фирме.

Стручно предавање одржао је аустријски експерт за енологију, дипл. инж. Hannes Weninger, руководилац сектора винарства за тржиште Аустрије и Југоисточне Европе у ERBSLÖH GEISENHEIM GmbH. Током предавања дипл. инж. Hannes Weninger говорио је о производњи вина са ниским процентом алкохола, трендовима у производњи розе вина, трендовима у производњи веганских вина, а представио је и нове производе аустријског лидера у овој области: Oenoferm Icone, Trenolin Bouquet, Trenolin Rose, Manno Release.

Nakon predavanja, za stručnu javnost i ostale prisutne organizovan je obilazak Odeljenja za vino i alkoholna pića, jednog od najznačajnijih odeljenja u okviru akreditovane Laboratorije za ispitivanje prehrambenih proizvoda Tehnološkog fakulteta Novi Sad.