logo tflogo uns
  • Насловна
  • О нама
  • Вести
  • Школа испитивања материјала у културном наслеђу на Технолошком факултету Нови Сад
понедељак, 23 април 2018 10:23

Школа испитивања материјала у културном наслеђу на Технолошком факултету Нови Сад

Успешан пројекат Лабораторије за испитивање материјала у културном наслеђу се наставља и током 2018. године када се тематске области испитивања материјала и развоја нових материјала за чишћење и заштиту организују кроз циклус од 4 дводневне сесије.

ЛЕТЊА ШКОЛА, ЈУНИ 2018.

Примена метода испитивања на одабраним историјским објектима - анамнеза, дијагноза и предлог будућих мера
Летња дводневна сесија, организована 14. и 15. јуна, била је посвећена механизмима и узроцима деградације материјала, укључујући микробиолошку корозију и упознавање са деловањем микроорганизама на историјске материјале, уз представљање научних приступа конзервацији и заштити објеката наслеђа. Гостујуће предавање, које је било отворено за јавност, одржао је Веселин Лађић, саветник рестауратор скулптура на тему Конзервација камена – практични проблеми и искуства. У оквиру Школе представљена је и конференција Футуре оф Херитаге Сциенце анд Тецхнологиес Цонференце – Флоренце Хери-Тецх, која је у мају организована у Фиренци, Италија и окипила је бројне конзерваторе, научнике, пактичаре и студенте из најразличитијих области заштите и презентације културног наслеђа.

ПРОЛЕЋНА ШКОЛА, АПРИЛ 2018.

Приступ проучавању материјала у културном наслеђу - хемијско-минералошка испитивања, текстурална и микроструктурна испитивања
Свечана додела диплома полазницима првог циклуса „Школе испитивања материјала у културном наслеђу“ за 2017. годину и отварање пролећне сесије Школе за 2018. годину одржали су се 12. и 13. априла на Технолошком факултету Нови Сад.
Програм је обухватао доделу диплома са презентацијом рада и резултата учесника у 2017. години, предавања отворена за јавност и теоријски и практични део пролећне сесије овогодишњег циклуса Школе.
У оквиру пролећног дводневног програма посвећеном испитивању културног наслеђа на Технолошком факултету, Др Славица Вујовић из Покрајинскиог завода за заштиту споменика културе одржала је предавање о значају испитивања материјала у културном наслеђу, а о приступу испитивању материјала у културном наслеђу говорила је проф. др Јоњауа Раногајец. Сви заинтересовани имали су прилику да од др Даниеле Королије Црквењаков из Галерије Матице српске сазнају о интерпретацији историјских и материјалних података о уметничком предмету на студији случаја иконе Богородице из Саборне цркве у Сремским Карловцима.

О ШКОЛИ ЗА ИСПИТИВАЊЕ МАТЕРИЈАЛА У КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ
Школа представља јединствен пројекат Лабораторије за испитивање материјала у културном наслеђу која делује у оквиру Катедре за инжењерство материјала на Технокошком факултету Нови Сад. Кроз циклус од више дводневних радионица практичног рада и предавања еминентних стручњака из области заштите културног наслеђа, петнаест полазника Школе добило је прилику да проникну у многобројне тајне и својства материјала. Како направити нови материјал који ће по по саставу бити као нешто што је старо вековима и како га на најбољи начин заштитити и реконструисати?
„Уз помоћ разних традиционалних техника, знања, искуства али и савремених научних достигнућа и уређаја, утврђујемо својства и међусобну компатибилност материјала и трагамо за правим начином да се нешто заштити или реконструише. Прошле године организовали смо бесплатну пилот школу за 15 полазника подељених у три групе, тако да рад са по пет полазника на по једном инструменту буде оптималан. Резултати су одлични и са задовољством и у 2018. години настављамо са радом Школе“, каже проф. Др Јоњауа Раногајец, руководилац Катедре за инжењерство материјала на Технолошком факултету и Лабораторије за испитивање материјала у културном наслеђу.

ПОЛАЗНИЦИ ШКОЛЕ 2018.
Петнаест полазника Школе прошле године чинили су представници партнерских институција, запослени у институцијама за заштиту културног наслеђа, као и заинтересовани студенти Универзитета у Новом Саду. Ове године, списак институција је још шири па полазници долазе из Музеја Војводине, Народног музеја Панчево, Архива Војводине, Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Покрајинског завода за заштиту споменика културе, Галерије Матице српске, Музеја Војводине, Централног института за козервацију у Београду, Факултета техничких наука, Новотехна инжињеринг-а и организације Б+ЦАРЕ.

ПИЛОТ ШКОЛА ТОКОМ 2017. ГОДИНЕ И НАГРАДА ДРУШТВА КОНЗЕРВАТОРА СРБИЈЕ

Откривање тајни материјала
Кроз циклус од 5 дводневних бесплатних радионица које обухватају практичан рад и предавања еминентних стручњака из области заштите културног наслеђа, петнаест полазника Школе у 2017. години имали су прилику да проникну у многобројне тајне и својства материјала.
У првој од пет сесија Школе испитивања материјала у културном наслеђу у 2017. години полазници су се упознали с врстама хемијско-минеролошких анализа и демонстриран им је рад на апаратима. Такође, представљене су и с текстуралне и микроструктуралне анализе и уређаји помоћу којих се оне раде. Сесија пролећне школе у априлу била је посвећена примени метода испитивања на одабраним историјским објектима, а летња школа у јуну примени нових материјала у конзервацији и рестаурацији. Током септембра полазници су се бавили испитивањем штафелајног и зидног сликарства, док је зимски циклус школе, одржан у децембру, у фокусу имао пројектне циклусе у заштити културног наслеђа.

Друштво конзерватора Србије (ДКС) је у фебруару 2018. године доделило Годишњу награду ДКС Лабораторији за испитивање материјала у културном наслеђу Технолошког факултета у Новом Саду за успешно изведен пројекат „Школа испитивања материјала у културном наслеђу“ током претходне године.