logo tflogo uns
уторак, 15 мај 2018 23:05

Уједињени до нове вредности

НАГРАДА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ / НАГРАДА EUROPE NOSTRE 2018. ЗА КОНЗЕРВАЦИЈУ ТВРЂАВЕ БАЧ

„УЈЕДИЊЕНИ ДО НОВЕ ВРЕДНОСТИ“

Покрајински завод за заштиту споменика културе Петроварадин и партнери на пројекту, међу којима је и Лабораторија за испитивање материјала у културном наслеђу Технолошког факултета Нови Сад, добили су за пројекат конзервације Тврђаве Бач награду Европске уније за културно наслеђе / Награду Evrope Nostre 2018. Награда је добијена у Евопској години културног наслеђа 2018. у великој конкуренцији.

Награду додељује Европска комисија и Evropа Nostrа, водећа европска мрежа која се бави културним наслеђем, а пројекат конзервације тврђаве Бач нашао се међу награђених 29 лауреата из 17 земаља за импресивна достигнуц́а у очувању наслеђа, истраживању наслеђа, посвец́еној активистичкој служби, као и образовању, обучавању и подизању свести у области наслеђа. Жири је оценио да „Овај пројекат је изузетан пример очувања наслеђа, базиран на интердисциплинарности и сарадњи. Да би се ово постигло, партнери на пројекту су искористили програме финансирања Европске Уније за истраживања, обавили потребна испитивања и применили одговарајуће стратегије управљања, уз континуиране напоре да се пажљивом конзервацијом очувају материјални остатци тврђаве. Поред тога, постоји јака образовна компонента, важна за цео регион".

На овај начин, поред Покрајинског завода, као иницијатора и носиоца Пројекта (аутор др Славица Вујовић) признање је дато и Општини Бач, оснивачу Фонда „Векови Бача“ (данас Музејска јединица „Векови Бача“ у саставу НБ „Вук Караџић“), Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду, за истраживања материјала и едукацију (Лабораторија за истраживање материјала у културном наслеђу), и Музеју Војводине који је урадио поставку археолошког материјала.

Добитници награда ће бити проглашени на свечаној додели награда Европског културног наслеђа, 22. јуна у Берлину. Награду ће доделити европски комесар Тибор Наврачић и маестро Пласидо Доминго. Током церемоније у Берлину, међу овогодишњим победничким пројектима биће проглашене и седам Гранд приx награда, као и Награда публике, за коју ће грађани широм Европе гласати у наредном периоду.

Технолошки факултет је изузетно поносан на учествовање Лабораторије за испитивање материјала у културном наслеђу Технолошког факултета у овом пројекту, који на прави начин показује значај тимског рада и интердисциплинарне сарадње различитих институција уједињених око једног циља – очувања културног наслеђа. Имајући у виду велики број партнера и институција које су учествовале у пројекту, осмишљен је мото Награде „Уједињени до нове вредности“.