logo tflogo uns
четвртак, 28 јун 2018 23:15

Европски Grand prix за Тврђаву Бач

Бајка која је постала стварност

Награде Европске уније за културно наслеђе - Evropa Nostra, свечано су додељене прошле недеље у Берлину, а међу награђеним пројектима је и пројекат конзервације Тврђаве Бач, којим је руководио Покрајински завод за заштиту споменика културе Петроварадин у партнерству са Општином Бач, Технолошким факултетом Нови Сад (Лабораторија за истраживање материјала у културном наслеђу) и Музејем Војводине. Поред ове награде, на свечаности је пројекту конзервације Тврђаве Бач додељен и Европски Grand prix - признање највишег ранга у области заштите културног наслеђа и то у години која је проглашена Европском годином културног наслеђа, те добијене награде носе додатну симболику и значај.

У Берлинском конгресном центру пред око 1.000 званица и уз присуство председника Републике Немачке, господина Франка Валтера Штајнмајера, 22. јуна су свечано уручене награде Европа ностра, које додељује водећа мреже која се бави заштитом наслеђа. Домаћини ове свечаности били су маестро Пласидо Доминго, председник Европа ностре и Тибор Наврачић, Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт. Додели награда у Берлину присуствовали су и декан Технолошког факултета проф. др Радомир Малбаша и руководилац Лабораторије за испитивање материјала у културном наслеђу, проф. др Јоњауа Раногајец.

Ако желимо поново да откријемо вредности за које се Европа и заједница Европљана залажу, европско културно наслеђе је кључна референтна тачка, извор инспирације и снаге за будућност. У Европи, кризе су више пута пружале подстицај за обнову” – изјавио је на отварању церемоније доделе председник Републике Немачке, Франк Валтер Штајнмајер.

На свечаности је најпре уручено 29 награда лауреатима за импресивна достигнућа у категоријама очувања наслеђа, истраживања наслеђа, посвећеној активистичкој служби, као и образовању, обучавању и подизању свести у овој области.

Између 29 лауреата из Италије, Француске, Шпаније, Португала, Финске, Данске, Словеније, Хрватске, Француске, Немачке - проглашено је и седам Европских Grand prix награда. У свечаној и напетој атмосфери отварања коверти и проглашења најбољих од најбољих, последња коверта представљала је круну успеха пројекта Тврђаве Бач који је добио и ово признање - по рангу и престижности „Оскар“ у области заштите и очувања културног наслеђа.

Награду је уручио Тибор Наврачић руководиоцу пројекта, др Славици Вујовић, која је у кратком говору нагласила да је реч о тимском раду и да је посао конзервације Тврђаве Бач урађен у сарадњи са Технолошким факултетом у Новом Саду, као и Музејом Војводине. Технолошки факултет и Лабораторија за испитивање материјала у културном наслеђу дали су велики допринос у области испитивања материјала што је била основа за преузете активности у конзервацији, као и у едукацији и размени знања између научника и конзерватора на терену.

Европски Grand prix, додељен пројекту конзервације и рестаурације Тврђаве Бач, најбољи је показатељ значаја тимског рада и интердисциплинарне сарадње различитих институција уједињених око једног циља – те овакви резутати представљају понос учесника у пројекту, као и целе земље.

Честитамо свим добитницима награде и желимо пуно успеха у даљем заједничком стварању нових вредности у области културног наслеђа!

Проф. др Јоњауа Раногајец, Руководилац Лабораторије за испитивање материјала у културном наслеђу, види награду Европа Ностре као признање вишегодишњим напорима да стабилном интерсекторском сарадњом научници са факултета и колеге из институција заједно истрају у заштити нашег материјалног наслеђа. „Приступ који смо развили сада са сигурношћу можемо да кажемо да представља пример добре праксе. Данас имамо савремену и модерно опремљену научну лабораторију, сјајан мултидисциплинарни тим и одличне резултате. Велика је част за све нас да је то препознато на европском нивоу престижним признањем. После низа заједничких пројеката ово је нова мотивација да будемо још бољи у будућности.“

Технолошки факултет је пре скоро 15 година препознао потребу конзерваторске праксе за модерно опремљеном лабораторијом и стручним научним сарадницима. ЛАБОРАТОРИЈА ЗА ИСПИТИВАЊЕ МАТЕРИЈАЛА У КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ врши испитивања историјских и модерних грађевинских материјала, развија нове функционалне материјале за чишћење и заштиту објеката културног наслеђа и развија методе за испитивање материјала. Данас Факултет на мастер студијама нуди и предмет Материјали у културном наслеђу.

„Овакав приступ сарадње конзервације и науке који смо развили потврђен је и реномираном Европском наградом у културном наслеђу коју додељује Европа Ностра. Моје је посебно задовољство што је управо Технолошки факултет прва високообразовна институција у нашој земљи која може да се похвали оваквим признањем. Наставићемо да сарађујемо са институцијама заштите културног наслеђа и пружамо им образовну и истраживачку подршку", рекао је декан Технолошког факултета, проф. др Радомир Малбаша.

Међу 29 награђених су ове године чак три пројекта из Србије: истраживање и каталогизација ликовне збирке дворског комплекса на Дедињу чији су аутори Јелена Тодоровић и Биљана Црвенковић (Јелена је у име овог двојца на свечаности примила признање), обнова Конака књаза Милоша у Буковичкој Бањи у Аранђеловцу – признање је уручено директору Специјалне болнице Буковичка бања Слободану Продановићу, и рестаурација и конзервација Тврђаве Бач. Ова награда је уручена архитекти конзерватору др Славици Вујовић која је била руководилац пројекта.

Поред Србије, добитници преосталих шест Grand prix признаја су и следећи пројекти: у категорији конзервације (у којој је и Бач) награђени су Санаторијум доктора Барнера, у Браунлагеу у Немачкој и Византијска црква Свете недеље у Наксосу у Грчкој. У категорији истраживања награду је добио пројекат EPIKO – Европски протокол о превентивној заштити, координисан у Версају у Француској. Госпођа Тоне Синдинг Сеинсвик из Норвешке награђена је за 50 година рада на рестаурацији индустријског комплекса рудника кобалта, а у истој категорији посвећености Grand prix је отишао у Шпанију власницима бунара Аргуал и Тазакорте на Канарским острвима. За едукацију награђен је пројекат „Културни скок” из Финске.

Награду публике која је широм Европе гласала преко интернета (око 6.500 гласача) добио је пројекат рехабилитације Ботаничке баште националне палате Келуш, на Синтри у Португалу.