logo tflogo uns
петак, 13 јул 2018 13:16

Ecotrophelia Serbia 2018

СТУДЕНТИ СЕ ТАКМИЧЕ ЗА НАЈИНОВАТИВНИЈИ ПРЕХРАМБЕНИ ПРОИЗВОД

БЕОГРАД – 10. јула у Научно-технолошком парку у Београду одржано је шесто национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – ECOTROPHELIA SERBIA 2018. Учествовала су четири тима студената са српских универзитета, у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије.  Победнички тим учествоваће на европском такмичењу ECOTROPHELIA EUROPE које ће бити одржано 21. и 22. октобра 2018. године у оквиру великог интернационалног сајма хране, SIAL у Паризу. 

Нове прехрамбене производе развијене кроз иновативан и еколошки приступ представили су тимови са три Универзитета: тим „Ekofamilija” са производом “Acornico” и тим “Beeronja” са производом “BeerON”, Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду;  тим Мастеф, са производом “Мастеф”, Технолошки факултет у Лесковцу, Универзитет у Нишу;  тим С“Sweet rainbow”, са производом “Sweet rainbow”, Технолошки факултет, Универзитет у Новом Саду. 

Прво место освојио је тим „Ekofamilija” са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, са производом  “Acornico” који представља инстант топлу чоколаду са жиром.

Друго место припало је тиму “Sweet rainbow”, са Универзитета у Новом Саду, Технолошки факултет Нови Сад, за производ “Sweet rainbow”, који чини бела чоколада са боровницом, купином и зеленим чајем.

Треће место добио је тим “Beeronja” са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, за производ “BeerON”, који има своју слану и слатку варијанту.

Четврто место освојила је најмлађа екипа из Лесковца,“ Мастеф“, са Технолошког факултета у Лесковцу са производом ”Мастеф” који чини сир од козје сурутке и козјег млека, са додатком мајчине душице и ртањског чаја.

„Победници националног такмичења имају сјајну прилику да представе свој производ и пословне идеје на неком од водећих европских сајмова, и сазнају како њихове способности и вештине одговарају потребама тржишта“, изјавио је проф. др Виктор Недовић, Председник Удружења прехрамбених технолога Србије и Председник жирија националног такмичења.

Такмичење је организовано уз подршку УСАИД Пројекта за конкурентну привреду и Научно-технолошког парка Београд, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогло да пласирају своје иновативне производе на домаћем и међународном тржишту.

УСАИД Пројекат за конкурентну привреду је активност вредна 12 милиона долара која је намењена јачању конкурентности српске прехрамбено-прерађивачке индустрије, поготово ланаца вредности воћа и поврћа, с циљем повећања продаје и извоза српских прехрамбених производа на домаћем и међународном тржишту.

За више информација о такмичењу Ecotrophelia Serbia молимо контактирајте Ану Калушевић на 063 33 80 95 или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

ДРУГО МЕСТО ЗА ТИМ “SWEET RAINBOW” СА ТЕХНОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА, НОВИ САД

Тим студената Технолошког факултета чинили су Милица Поповић, Божидар Радуловић и Тијана Гајић. Координатор студентског тима била је др Ивана Лончаревић, а у рад са студентима, припрему тима и креирање производа и амбалаже били су укључени и Проф.др Биљана Пајин, Проф.др Весна Тумбас Шапоњац и Проф.др Александар Фиштеш. Милица, Бојан и Тијана били су укључени у истраживања на пројекту „ Development of innovative chocolate products fortified with bioactive compounds“ који се реализује у сарадњи са фирмом Chocolate, а у оквиру Програма сарадње науке и привреде, који спроводи Фонд за иновациону делатност, а финансирају Европска унија и Република Србија.