logo tflogo uns
понедељак, 25 јун 2018 14:28

Свечано отворена Лабораторија за полимере

Лабораторија за полимере која је настала у оквиру Департмана за производно машинство као резултат заједничког пројекта Факултета техничких наука, Технолошког факултета Нови Сад и компаније Neofyton са партнерима Engel-ом из Аустрије и Piovan-ом из Италије, свечано је отворена на Факултету техничких наука у петак.

Новоизграђена Лабораторија за полимере омогућиће практичну примену знања и обуку студената Производног машинства у области прераде полимера, као и студената Технолошког факултета. Лабораторија је опремљена аутоматизованом производном линијом за инjекционо обликовање пластике и представља изванредну основу за научноистраживачки рад у области полимерства. Такође ће имати и улогу тренинг-центра, који ће омогућити активнији пренос знања стручњацима у привреди путем посебних семинара и тренинга што ову Лабораторију за полимере чини јединственом на територији Републике Србије и региона.

На свечаном отварању обратили су се покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, декан Факултета техничких наука проф. др Раде Дорословачки, директор компаније Neofyton господин Зоран Тадић, заменица трговинске саветнице при амабасади Аустрије, Марлен Бургсталер, проф. др Бранка Пилић са Технолошког факултета и продекан за наставу ФТН-а проф. др Драгиша Вилотић.

Према мишљењу покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића, једно од темељних опредељења Покрајинске владе јесте удруживање око пројеката који стварају нове вредности.
- Када директно субвенционишемо неку активност, то је лепа вест, али када неко из привреде, у овом случају еминентна компанија „Неофyтон”, уложи средства у науку, односно у наставу, то је изванредна вест - каже он. - Студенти који ће се образовати у овој лабораторији биће нешто највредније у Србији. представљаће креативну индустрију која ће конкурисати не само на нашем тржишту, него и на европском.
Проф. др Бранка Пилић са Технолошког факултета Нови Сад истакла је на отварању значај интеграције знања. „ Ова сарадња је пионирски подухват који и привреда може да препозна - објашњава Пилићева. - Лабораторија за полимере пружа шансу малим и средњим предузећима, која по природи ствари немају услова за сопствене развојне центре, да нам се обрате како бисмо им увели неке иновације. Такви пројекти радили би се у оквиру докторских студија.“
Након свечаности, сви гости су посетили Лабораторију за полимере у којој су машину за инjекционо пресовање заједно свечано покренули покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. Милошевић, декан ФТН-а проф. Дорословачки и директор компаније Неофyтон господин Тадић.