logo tflogo uns
субота, 22 децембар 2018 10:19

MSc Александра Милетић међу најбољима на BASF Start-up Science конкурсу

Пројекат МSc Александре Милетић, истраживача сарадника на Технолошком факултету Нови Сад, 20.12.2018. године у StartIT центру у Београду, проглашен је за трећи најбољи пројекат младих научника и истраживача у финалу BASF Start-up Science конкурса.

BASF Start-up Science конкурс организовала је највећа немачка хемијска компанија BASF под покровитељством Кабинета министра задуженог за иновације и технолошки развој у Републици Србији. BASF Start-up Science је конкурс намењен свим младим научницима и иноваторима који проналазе решења за одрживи живот у будућности. Највећи допринос BASF Start-up Science конкурса је подршка младим људима који имају иновативне идеје, а немају могућности да их реализују, као и онима који су на почетку истраживања и потребна су им додатна средства за реализацију пројеката. Осим тога, овај конкурс представља одличан начин да се покаже да се истраживачи и научници у Србији баве веома актуелним темама. Према речима MSc Александре Милетић, организација такмичења је била на веома високом нивоу: „BASF се стварно потрудио да истакне значај младих научника и њихових иновативних идеја у циркуларној економији и одрживом развоју и да их опредељеним средствима подржи у даљем раду.“ Укупан новчани фонд за бесповратно финансирање научно-истраживачких пројеката износио је 875.000 динара.

Пријава за учешће на конкурсу BASF Start-up Science подразумевала је пријаву пројекта чија тема спада у неку од три области које је BASF дефинисао: #urban living, #smart cities i #smart energy и трајала је од 06.09 – 11.11.2018. године, након чега је уследила евалуација и селекција пројекта која је трајала до половине децембра. MSc Александра Милитић, истаживач сарадник на Технолошком факултету Нови Сад, пријавила је пројекат под називом „Decreasing of the amount of food waste using active packaging“ који је по окончању процеса евалуације и селекције одабран као један од 7 најбољих пројеката који су представљени на јавној одбрани која је одржана 20.12.2018 године. „Треба имати довољно храбрости и знања и пријавити се на такмичење оваквог типа, јер се начин комуникације резултата потпуно разликује од уобичајеног излагања на научним конференцијама. Управо зато саветујем свима да изађу из своје зоне комфора и да се опробају у нечему новом. Искуство је огромно и непроцењиво“ – истакла је Александра Милетић.

Стручни жири који су чинили: др Маркус Болд, директор Chemovator-а, BASF-ovog start-up инкубатора из централе у Немачкој, проф. др Иван Гржетић, декан Хемијског факултета, Универзитета у Београду, проф. др Ивана Иванчев-Тумбас, професор Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду, Гордан Жакула, испред кабинета Министра за иновације и технолошки развој, Симон Франко, извршни директор компаније BASf у Србији, Хрватској и Словенији, након јавне одбране и питања, прогласили су три најбоља пројекта, међу којима се нашао и пројекат МСц Александре Милетић, истраживача сарадника на Технолошком факултету Нови Сад. „Добила сам награду од 125.000 динара и сва средства су намењена промоцији пројекта и представљања резултата широј јавности. Треће место на оваквом такмичењу, где пројекти пролазе озбиљну евалуацију и селекцију и где циљ пројекта није истраживање већ примена резултата истраживања, потврда је да оно чиме се бавим прати трендове у науци и веома сам задовољна пласманом“ - изјавила је овим поводом MSc Александра Милетић, која је на овај начин у најбољем светлу представила и Технолошки факултет Нови Сад.

Прво место заузели су Ива Барбуловић, Александра Митрић и Немања Стојановић са Технолошко-металуршког факултета, Универзитета у Београду и њихов пројекат биће стипендиран са пола милиона динара, док је друго место и 250.000 динара на конкурсу освојило решење за заштиту биља, које је осмислила Леа Влајнић са Биолошког факултета, Универзитета у Београду.