logo tflogo uns
недеља, 20 јануар 2019 20:30

Потписан меморандум о сарадњи

Универзитет у Новом Саду, 16.01.2019. године, посетили су високи представници Руског државног универзитета за нафту и гас "И. М. Губкин" из Москве и Санктпетербуршког рударског универзитета у циљу успостављања и унапређења међусобне сарадње. Делегацију из Руске Федерације коју су чинили др Виктор Георгијевич Мартинов, ректор Универзитета „Губкин“, др Наталија Владимировна Пашкевич, први проректор Санктпетербуршког рударског универзитета, затим др Дмитриј Генадјевич Петраков, декан Факултета за нафту и гас Санктпетербуршког рударског универзитета и госпођа Влада Владимировна Стрелецкаја, помоћник ректора Универзитета „Губкин“, у Ректорату Универзитета у Новом Саду примили су ректор проф. др Дејан Јакшић, са проректорима. Састанку који је одржан поводом ове посете, присуствовали су и проф. др Биљана Пајин, декан Технолошког факултета Нови Сад и проф. др Драган Говедарица, продекан за наставу на Технолошком факултету Нови Сад, који је био иницијатор успостављања сарадње са престижним универзитетима из Русије. У име компаније НИС а.д, са којом Универзитет у Новом Саду већ дуги низ година остварује успешну сарадњу области образовања и науке, која је формализована кроз меморандум о стратешкој сарадњи, присуствовали су господин Вадим Смирнов, заменик генералног директора и директор Функције за спољне везе, односе са државним органима и ПР и госпођа Снежана Лакићевић, саветник за односе са јавношћу и комуникације.

Поздрављајући присутне учеснике састанка, ректор Јакшић је изразио спремност Универзитета у Новом Саду да унапреди сарадњу са руским универзитетима, на обострану корист и задовољство. Тим поводом, ректор је посебно истакао значај даљег развоја сарадње са Универзитетом „Губкин“ и Санктпетербуршким рударским универзитетом, који су посебно значајни због њихових референци у области експлоатације нафте и гаса, рударства, нафтно-петрохемијског инжењерства и сродних образовно-научних дисциплина.

„Наша је интенција да унапредимо сарадњу у областима које су значајне за нашу Покрајину, кроз сарадњу са руским универзитетима и НИС-ом, као нашим значајним партнером. На овај начин повезујемо образовање, науку и привреду. Ова сарадња, из нашег угла, треба да омогући образовање студената који ће по завршетку студија лако проналазити посао, што је значајно и за Универзитет и за нафтну компанију“, истакао је ректор Јакшић у свом излагању.

Наредног дана, Представници Универзитета у Новом Саду и Београду, Руског државног универзитета за нафту и гас "И. М. Губкин", Санктпетербуршког рударског универзитета и Нафтне индустрије Србије потписали су међусобно меморандуме о сарадњи. Меморандумом су посебно утврђене области сарадње између Универзитета у Новом Саду и Универзитета „Губкин“ које се односе на организовање тренинга за високо квалификоване стручњаке у области нафте и гаса, организовање предавања, стручних семинара, радионица и летњих школа, остваривање академске мобилности студената и наставника, као и организовање стручне и лабораторијске праксе. Меморандумом о сарадњи је такође утврђено успостављање сарадње у погледу организовања заједничких међународних конференција, симпозијума и округлих столова, креирања и извођења заједничког студијског програма на мастер и постдипломским студијама, као и учешће у заједничким пројектима у области нафтног инжењерства и сродних дисциплина. Меморандумом о сарадњи између Универзитета у Новом Саду и Руског државног универзитета за нафту и гас "И. М. Губкин" предвиђено је и да Технолошки факултет Нови Сад и руски универзитет оснују заједнички програм на мастер академским студијама. Тим поводом, Министар просвете, науке у технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да су споразуми који су потписани још једна потврда да су српско образовање и наука веома цењени у свету и објаснио да ће сарадња са универзитетима највишег ранга Руске Федерације, довести до веће размене истраживача, наставног и административног особља, студената свих нивоа студија. "Полазници би добили двоструке дипломе - Технолошког факултета Нови Сад и Универзитета Губкин. Мастер академске студије би трајале две године и образовале би нафтно-петрохемијске инжењере", прецизирао је Шарчевић.