logo tflogo uns
среда, 12 јун 2019 03:38

Суботички средњошколци заинтересовани за Нафтно-петрохемијско инжењерство

На Технолошком факултету Нови Сад 05.06.2019. године, за око 30 средњошколаца из средње Хемијско-технолошке школе из Суботице одржано је предавање и радионица на тему „Експлоатација, производња и дистрибуција нафте и нафтиних деривата са подручја Србије “.

Предавање на тему „Експлоатација, производња и дистрибуција нафте и нафтиних деривата са подручја Србије “ одржао је проф. др Драган Говедарица, продекан за наставу и руководилац студијског програма Хемијско инжењерство. Током предавања проф. др Драган Говедарица, на интересантан начин и уз много интеракције, упознао је средњошколце са основним појмовима, а затим им предочио на који начин се врши експлоатација, производња и дистрибуција нафте у Србији.

Након предавања, средњошколци су посетили лабораторије студијског подручја Нафтно-петрохемијско инжењерство где су имали прилику да у оквиру радионице на исту тему, од проф. др Драгана Говедарице сазнају нешто више о сировој нафти, разним постројењима за експлоатацију нафте, али и о примени 3Д модела у нафтно-петрохемијском инжењерству. Након првог дела радионице, доц. др Олга Говедарица је у другом делу упознала средњошколце са процесом анализе узорака нафте, док су у трећем делу радионице средњошколци од проф. др Наташе Ђуришић - Младеновић сазнали зашто су важна биогорива и друга алтернативна горива у смањењу негативних последица фосилних горива на животну средину и климатске промене.