logo tflogo uns
четвртак, 25 јул 2019 03:33

Посета представниkа kомпаније Barry Callebaut

На Технолошком факултету Нови Сад, 17.07.2019. године, одржан је састанак са представницима компаније Barry Callebaut на којем су разматране могућности успостављања сарадње са Факултетом у области кондиторских производа.

Испред компаније Barry Callebaut састанку су присуствовали Целине Ламорт, виши менаџер пројекта, Kасиа Kажмиерцзак, менаџер за снабдевање, Денис Иванов, менаџер пројекта, Михајло Миловановић, инжењер пројекта, као и Бојан Таталовић, менаџер развоја тржишта југоисточне Европе. Испред Технолошког факултета Нови Сад су присуствовали др Ивана Лончаревић, проф. др Драган Говедарица, продекан за наставу и проф. др Јарослав Kатона, продекан за финансије.

Kомпанија Barry Callebaut је основана 1996. године спајањем белгијског произвођача чоколаде Callebaut и француског произвођача чоколаде Цацао Barry, а данас се може похвалити са више од 175 година традиције у производњи чоколаде. Седиште компаније Barry Callebaut је у Швајцарској, а компанија се појавила на водећој швајцарској берзи (SIX Swiss Exchange) 1998. године. Са годишњом продајом од око 6,9 милијарди швајцарских франака (6 милијарди евра / 7,1 милијарди долара) у фискалној 2017/18. години, Barry Callebaut група је водец́и светски произвођач чоколаде и какао производа високог квалитета - од набавке и прераде какао зрна до производње најфинијих чоколада, укључујуц́и и чоколадна пуњења, декорације и смеше. Ова компанија има око 60 производних постројења широм света и запошљава разноврсну и посвећену радну снагу која броји више од 11.500 људи. Barry Callebaut снабдева целокупан прехрамбени сектор, од индустријских прехрамбених произвођача до занатских и професионалних фирми као што су посластичарнице, пекаре, хотели, ресторани и угоститељски објекти.

У априлу ове године Barry Callebaut група је најавила прву и најмодернију фабрику чоколаде у југоисточној Европи која ће бити изграђена у Новом Саду.

Током састанка вођени су разговори о могућностима успостављања сарадње између Технолошког факултета Нови Сад и компаније Barry Callebaut у блиској будућности, уз подршку града Новог Сада. Разматране су могућности стручно-научне сарадње, првенствено са наставним кадром са предмета Технологија кондиторских производа, на челу са проф. др Биљаном Пајин.