logo tflogo uns
среда, 10 јул 2019 03:16

Одржан састанак у оквиру пројекта PolyBioSkin

Тим са Катедре за инжењерство материјала, под вођством проф. др Бранке Пилић, био је домаћин тродневног радног састанка партнера на пројекту PolyBioSkin, који је одржан на Технолошком факултету Нови Сад у периоду 01 – 03.07.2019. године, а где су представљени резултати досадашњих истраживања.

PolyBioSkin је пројекат који је финансиран од стране јавно-приватног партнерства BioBased Industries Joint Undertaking (BBI JU) у оквиру позива Хоризон 2020. Пројекат PolyBioSkin окупља 12 партнерских институција из 7 земаља. PolyBioSkin има за циљ да развије производе високих квалитета дефинисаних површинских својстава, користећи последња достигнућа нанотехнологије и најсавременије технике прераде полимера, као што је електроспиниг. Употреба нових биополимерних материјала који ће се развити у оквиру овог пројекта допринеће: побољшању квалитета живота грађана Европе, смањити штетни утицај на животну средину и пружити еколошки прихватљива решења на крају животног циклуса производа који долазе у додир са кожом.

Редовном састанку који је одржан на Технолошком факултету Нови Сад у оквиру пројекта PolyBioSkin присуствовали су представници партнера са реномираних институција из 7 земаља Европске уније који су представили резултате досадашњих истраживања у оквиру пројекта. Током три дана састанка партнери на пројекту су представили резултате постигнуте током две године реализације пројекта, на развоју три групе производа: пелена, козметичких маски за лице и завоја за ране. Предвиђено је да на крају пројекта буду представљени прототипи наведених производа направљени од материјала на основу обновљивих сировина у проценту преко 90%, што и чини изврсност пројекта PolyBioSkin.

Током три дана боравка у Новом саду учесници имали различите активности. Првог дана састанка је Dr. Péter Mogyorósi, власник компаније LCInnoConsult из Сегедина и саветник Светске банке за обнову и развој за југо-источну Европу, одржао радионицу „Експлоатација научних резултата на ЕУ пројектима“, други дан је био резервисан за технички састанак и представљање резултата партнера, док је последњег дана одржан састанак са члановима Саветодавног одбора, који чине представници водећих компанија из области пројекта. Трећи дан састанка био је и најважнији за партнере на пројекту јер су се састали са представницима Саветодавног одбора у саставу dr Bruno Ehrnsperger, научник у департману за истраживање и развој компаније Procter&Gamble задужен за хигијенске производе, Еамонн Тигхе, менаџер развоја пословања компаније Nature Works LLC и Paolo Goi, технички директор компаније Davines која се бави производњом козметичких производа. Састанку је онлине присуствовала dr Sheila MacNeil, професор емеритус из области инжењерства ткива на Универзитету Шефилд (УК) и творца производа Myskin™ - прве вештачке коже која је клинички одобрена за употребу код губитака коже услед опекотина или хроничних улцера. Од њих су из прве руке чули искуства из пословног света и добили веома конструктивне савете који ће помоћи постизање крајњих циљева пројекта.

Одржани састанак је пре свега био важан за Технолошки факултет Нови Сад, који је једна од малобројних институција у Србији која је партнер на пројекту финансираном од стране BBI JU, чиме се подиже реноме институције. На састанку се, сем представљања резултата, пуно дискутовало о даљем коришћењу истих у комерцијалне сврхе, што је једна додатна вредност пројекту и људима из научног света често област пуна непознаница. Сусрет и размена искустава са представницима компанија које су лидери у области хигијенских и козметичких производа решио је многе недоумице и претворио се у прави конструктивни састанак са ког су сви учесници понели „take-home message“.