logo tflogo uns
четвртак, 19 децембар 2019 12:03

Најбоље иновативне идеје са Технолошког факултета Нови Сад

На такмичењу за најбољу иновативну идеју у оквиру пројекта „Space4Women“ Универзитета у Новом Саду, одржаном 11. децембра 2019. године у Ректорату Универзитета у Новом Саду, прво и друго место су освојиле такмичарске групе са Технолошког факултета Нови Сад.

Такмичење за најбољу студентску идеју је организовано у оквиру пројекта „Space4Women- Закорачимо у свет нових идеја“ који је финансиран од стране Кабинета за иновације и технолошки развој Републике Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Аутономне покрајине Војводине, а реализује га Студентска организација у Новом Саду у сарадњи са партнерским организацијама и намењено је студенткињама свих факултета Универзитета у Новом Саду које имају идеју за развој новог или унапређење постојећег производа или услуга.

Од 65 пријављених идеја, изабрано је 16 најбољих тимова коју су ушли у први круг за менторство и обуке „Од идеје до реализације“, међу којима је било 5 тимова са Технолошког факултета Нови Сад. Критеријуми за пролаз у први круг дефинисани су према следећим критеријумима: иновативност и оригиналност идеје, тржишни потенцијал, техничка изводљивост идеје и квалитет пријаве. Након завршених обука, уследило је полуфинале 07. децембра 2019. године у Музеју савремене уметности Војводине где су такмичари су имали прилику да представе своје идеје, а 6 најбољих тимова пласирали су се у финале.

Стручни жири у следећем саставу: Никола Обрадовић, оснивач компаније NO Solutions и Bridgewater Labs, серијски tech-preduzetnik, Мила Миленковић, šеф Службе за дигиталне иновације и апликације, Телеком Србија, Gaia Montelatici, оснивачица WE Founders иницијативе, генерални партнер у SxSE Ventures и суоснивачица Impact Hub-а Београд, одлучио је да прву награду додели тиму „BMC“ са Технолошког факултета Нови Сад за идеју „Биоразградива микрокапсула“, која подразумева микрокапсулацију пестицида. Ово велико признање, као и новчану награду у износу од 2.000 евра добиле су Јелена Константиновић, студенткиња треће године докторских студија Технолошког факултета Нови Сад на Катедри за биотехнологију и фармацеутско инжењерство, Весна Радовановић, студенткиња треће године докторских студија Технолошког факултета Нови Сад, Катедра за биотехнологију и фармацеутско инжењерство и Невена Величковић, дипломирани инжењер технологије на Катедри за хемијско инжењерство и мастер инжењер иновација, које су чиниле победнички тим „BMC“. „Посебно бих нагласила да је ово такмичење омогућило велик напредак за наш тим јер смо прошле кроз различите припремне радионице попут оних за развој бизнис модела, истраживање тржишта, дигитални маркетинг, заштите интелектуалне својине, тимски рад, јавни наступ, итд. То је учинило ово такмичење незаборавним искуством и привилегијом да будемо део њега до самог краја.“ – изјавила је Јелена Константиновић из победничког тима BMC.

Друго место освојиле су ништа мање вредне девојке из такмичарског тима „Supergirls of Science“ са идејом „Биохидрол“. Овај тим су чиниле др Ивана Пајчин и Вања Влаков, истраживачи сарадници са Катедре за биотехнологију и фармацеутско инжењерство, Јелена Танасић, истраживач приправник са Катедре за инжењерство материјала Технолошког факултета Нови Сад и Марта Лоц, истраживач приправник са Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Још три тима са Технолошког факултета Нови Сад прошли су у ужи круг такмичења. Тим „Несиметрија“ који су чинили Сара Јоксовић, Кристина Пајић и Страхиња Јанковић, студенти четврте године основних академских студија студијског програма Инжењерство материјала, ушли су у ужи избор такмичења са идејом уградње пиезоелектричних подова у дечије играонице. Сара, Кристина и Страхиња кажу да је ово такмичење била добра прилика за њих да као студенти основних студија искораче у свет предузетништва и маркетинга, где су научили много о томе како представити своје идеје. Сандра Булут, мастер инжењер технологије и Анита Вакула, мастер инжењер технологије са Катедре за инжењерство конзервисане хране представиле су се као тим ЕкоГриц са идејом „Здрав „чипс“ у еко амбалажи“. Тим „Green life“ који су чиниле Даница Пипер, студенткиња мастер студија на студијском програму Инжењерство материјала и Мина Рогановић, студенткиња мастер студија на студијском програму Технологије конзервисане хране, представиле су своју биоразградиву превлаку за заштиту пољопривредних култура од замрзавања.

Студенти Технолошког факултета Нови Сад још једном су показали да су иновативни, креативни и да поседују огроман потенцијал који ће им засигурно обезбедити напредак и успех у даљим подухватима.