logo tflogo uns
среда, 15 мај 2019 02:52

Прво место на локалном финалу Такмичења за најбољу студентску идеју 2019. године

На локалном финалу Такмичења за најбољу студентску идеју 2019. године, које је одржано 9. маја 2019. године у Ректорату Универзитета у Новом Саду, прво место и новчану награду од 70.000 динара освојио је тим Supergirls of Science који су чиниле Ивана Пајчин, Вања Влајков и Јелена Танасић са Технолошког факултета Нови Сад, као и Марта Лоц са Пољопривредног факултета са идејом BioHydroFertilizer.

У оквиру Еразмус+ пројекта IF4TM (Institutional framework for development of the third mission of universities in Serbia), чији је циљ да допринесе развоју треће мисије високошколских институција у Републици Србији, организовано је Такмичење за најбољу студентску идеју 2019. године, а које има за циљ да се међу студентима подстакне стварање и развој предузетничке културе, као и да им се пружи подршка за оснивање сопствених spin-off или start-up компанија.

Такмичење на Универзитету у Новом Саду, уз подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност АПВ, трајало је у периоду од фебруара до маја 2019. године и подразумевало је више фаза евалуације идеја студената и пословних модела проистеклих из њих, као и обуке такмичара организоване у Пословном инкубатору у Новом Саду у оквиру четири модула: Развој пословног модела, Валидација пословног модела, Финансирање идеја и Pitch презентација. На такмичење је пријављено 26 студентских идеја, које су биле оцењене од стране три независна рецензента, а најбољих девет тимова су изабрани за учешће на локалном финалну такмичења. О победницима је одлучивао жири у саставу проф. др Стеван Станковски, проректор за науку Универзитета у Новом Саду, др Никола Лечић, IGB Automotive, Инђија, проф. др Иван Игњатовић, продекан Машинског факултета Универзитета у Београду, проф. др Милица Појић, Научни институт за прехрамбене технологије Универзитета у Новом Саду и проф. др Горан Стојановић са Универзитета у Новом Саду. Присутне је на почетку такмичења поздравио проф. др Горан Стојановић, након чега је уследило представљање тимова у трајању од 7 минута, уз троминутна кратка питања жирија и једноминутно оцењивање.

Након већања, жири је одлучио да прву награду додели тиму Supergirls of science за идеју BioHidroFertilyzer, која подразумева производњу микробиолошког ђубрива унапређене формулације на бази хидроколоида. Тим Supergirls of science чиниле су Ивана Пајчин, мастер инжењер и истраживач сарадник и Вања Влајков, мастер инжењер и истраживач приправник на Катедри за биотехнологију и фармацеутско инжењерство, које се, у оквиру истраживачких пројеката из области биотехнологије, баве производњом микробиолошких препарата за примену у фитомедицини и исхрани биљака. Затим, Јелена Танасић, мастер инжењер и истраживач приправник на Катедри за инжењерство материјала, која се у оквиру својих истраживачких активности, бави синтезом и карактеризацијом биополимера за примену у пољопривреди и медицини. Такође, део победничког тима је била и Марта Лоц, мастер инжењер и истраживач приправник на Департману за фитомедицину и заштиту животне средине Пољопривредног факултета у Новом Саду, која се бави истраживањима усмереним на идентификацију и биолошко сузбијање фитопатогених микроорганизама, као и пољопривредном производњом различитих биљних култура.