logo tflogo uns
субота, 15 јун 2019 02:03

Успеси на такмичењу Ecotrophelia Srbija 2019

Студенти Технолошког факултета Нови Сад остварили су значајне резултате на седмом националном студентском такмичењу у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Ecotrophelia Srbija 2019, које је одржано 07.06.2019. године у Научно-технолошком парку у Београду.

На такмичењу Ecotrophelia Srbija 2019 учествовало је девет тимова студената са три Универзитета у Србији, а иновативне прехрамбене производе са еколошком компонентом представила су три тима са Технолошког факултета Нови Сад, Универзитета у Новом Саду. TeamHealth презентовао је производ „Snack“ који представља здраву ужину у форми каше за децу. Тим SuperCriticalGroup презентовао је производ „SauSageX“ који представља ферментисану суву кобасицу са додатком суперкритичног екстракта споредног производа жалфије и са редукованим садржајем нитрита. Тим Youth Xtractteam презентовао је производ “E.COmplete“ који представља освежавајуће безалкохолно пиће на бази биљних екстраката и воћног сока без заслађивача.

Тимови са Технолошког факултета Нови Сад, TeamHealth и SuperCriticalGroup освојили су треће место на такмичењу Ecotrophelia Srbija 2019 на којем се нашао и тим Easy for Busy са Технолошког факултета Универзитета у Нишу, са производом „Easy for Busy“ који представља инстант овсена каша са додатком пробиотске културе и ароматичног биља. Друго место освојио је тим SoPro-Makers са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, са производом „SoPro-Shake“ који представља прашкасти производ намењен за припрему протеинског напитка на бази сојиног млека са додатком пробиотских бактерија. Прво место освојио је тим CandyMoo са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, са производом „MoCaMela“ који представља слатки свежи сир пареног теста са додатком меда и меласе специфичног изгледа и укуса. Поред победничких тимова нове прехрамбене производе развијене кроз иновативан и еколошки приступ представили су следећи тимови тим Желастичари са производом “Melinero”, и тим ArtoMeat са производом “Pumpkin rollers“ које већим делом чине студенти са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду; тим SoYummy са производом “SoYummy“ са Технолошко-металуршког факултета, Универзитета у Београду.

Такмичење Ecotrophelia Srbija 2019 одржано је у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије, а победнички тим учествоваће на европском такмичењу Ecotrophelia Europe које ће бити одржано 06. и 07. октобра 2019. године у оквиру једног од највећих интернационалних сајмова хране, ANUGA у Келну.

„Победници националног такмичења имају изванредну прилику да представе свој производ, тим, државу и пословне идеје на једном од водећих светских сајмова хране, и сазнају да ли и колико њихове идеје, способности и вештине одговарају потребама тржишта“, изјавио је проф. др Виктор Недовић, Председник Удружења прехрамбених технолога Србије. Додаје да „Са друге стране сви студенти су охрабрени да размисле о сопственом бизнису, да покрену start up-ove и да искористе повољно окружење које им држава нуди у инфраструктурном (нтп београд) и пројектном смислу (програми Фонда за иновациону делатност).

Такмичење је организовано уз подршку USAID Пројекта за конкурентну привреду, Програма Уједињених нација за развој, УНДП, и Научно-технолошког парка Београд, и под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогло да пласирају своје иновативне производе на домаћем и међународном тржишту.