logo tflogo uns
понедељак, 23 децембар 2019 13:56

Одржана радионица „Оно што о води знамо, а у ствари не знамо!“

На Технолошком факултету Нови Сад 12.12.2019. године одржана је радионица „Оно што о води знамо, а у ствари не знамо!“ за средњошколце из техничке школе „Павле Савић“ и гимназије „Јован Јовановић Змај“.

Радионица „Оно што о води знамо, а уствари не знамо!“ организована је од стране Одељења за технологију воде и отпадних вода на Катедри за биотехнологију и фармацеутско инжењерство Технолошког факултета Нови Сад и састојала се из три дела. У првом делу радионице средњошколци су имали прилику да са проф. др Марином Шћибан, разреше вечиту дилему – водоводска или флаширана вода, и сазнају које разлике постоје између водоводске и флаширане воде, али и између флашираних вода. У овом делу радионице, ученици су имали прилику и да учествују у сензорској оцени различитих флашираних вода.

У другом делу радионице средњошколци су од др Невене Благојев, истраживача сарадника, могли да добију одговоре на питања: „Зашто је косу боље прати кишницом?“ и „Чему све смета тврда вода?“. Сазнали су које су разлике између меке и тврде воде, и научили како се тврдоћа воде може уклонити.

Др Драгана Кукић, асистенткиња са докторатом и др Весна Васић, научни сарадник, су реализовале део радионице под називом „Мале честице – велики проблеми“ и заједно са средњошколцима одговориле на питање шта се дешава са микропластиком и другим састојцима средстава за одржавање хигијене након употребе. У овом делу радионице ученици су имали прилику да виде како активни угаљ отклања неке од тих састојака из воде и сазнају за чега се све активни угаљ употребљава.