logo tflogo uns
понедељак, 23 децембар 2019 13:59

Трибина „Вода за све“

На Технолошком факултету Нови Сад 16.12.2019. године одржана је трибина под називом „Вода за све“, на којој је представљено Одељење за технологију воде и отпадних вода Катедре за биотехнологију и фармацеутско инжењерство на Технолошком факултету Нови Сад, а у оквиру обележавања значајног јубилеја Технолошког факултета.

Технолошки факултет Нови Сад је током 2019. године сваки месец посветио представљању неке од технологија које се изучавају на Факултету, па је тако месец децембар посвећен технологији воде која има веома широку примену, а у оквиру обележавања 60 година од оснивања Технолошког факултета Нови Сад. Једна од активности током овог месеца јесте и трибина "Вода за све".

„Вода за све“ је често коришћен слоган којим се скреће пажња на проблеме у вези са водом. Како обезбедити воду за све потребе, а да то буде одрживо за природну средину? Који су захтеви за квалитет воде за поједине намене? Каква је опасност од испуштања отпадних вода и како их пречистити? Како не угрозити воде у природи и омогућити и другим живим бићима да их користе за своје потребе? Већ више од пола века су ово незаобилазне теме на Технолошком факултету у Новом Саду, како у настави, тако и кроз реализацију низа пројеката. Такође, велики број дипломаца Технолошког факултета Нови Сад ради у овој области, а на трибини „Вода за све“ своја радна искуства са посетиоцима поделили су: Татјана Симчин, самостални инжењер техничке припреме у ЈКП Водовод и канализација у Новом, Зденка Таушан, директор службе контроле квалитета производа у д.о.о. BB Minaqua у Новом Саду, Стеван Симић, управник галенске лабораторије Здравствене установе апотеке Еlixа у Новом Саду, Наташа Стојковић, супервизор примарне производње, хемијске припреме воде и третмана отпадних вода у Carlsberg Србија, Пивари у Челареву и Оливера Гавриловић, главни инжењер за пословно планирање и развој у Служби за пословно планирање, контролинг и развој у ЈВП Воде Војводине, Нови Сад. Проф. др Марина Шћибан, редовна професорка и др Весна Васић, научна сарадница на Катедри за биотехнологију и фармацеутско инжењерство на Технолошком факултету Нови Сад направиле су стручни увод у сваку од тематских целина о којима се говорило на трибини „Вода за све“.

Татјана Симчин, самостални инжењер техничке припреме у ЈКП Водовод и канализација у Новом Саду, која је представила присутнима на који начин се развијала њена каријера након завршеног Факултета, упознала је присутне са водоводним системом, као и са технолошким процесом прераде сирове воде до квалитета воде за пиће. Зденка Таушан, директор службе контроле квалитета производа у д.о.о. BB Minaqua у Новом Саду, присутнима је објаснила какве све флаширане воде постоје, као и разлике између различитих природних минералних вода и укратко их упознала са производним асортиманом д.о.о. BB Minaqua у Новом Саду. Стеван Симић, управник галенске лабораторије Здравствене установе апотеке Еlixа у Новом Саду, упознао је посетиоце трибине са захтевима квалитета и различитим начинима употребе воде у фармацеутској индустрији и објаснио поступке добијања воде за инјекције. Наташа Стојковић, супервизор примарне производње, хемијске припреме воде и третмана отпадних вода у Carlsberg Србија, Пивари у Челареву, посетиоцима трибине је објаснила које све акције предузима компанија Carlsberg у циљу смањења негативног утицаја производње пива на животну средину и представила погон за обраду отпадних вода и производњу биогаса. Оливера Гавриловић, главни инжењер за пословно планирање и развој у Служби за пословно планирање, контролинг и развој у ЈВП Воде Војводине, Нови Сад представила је присутнима на који начин ЈВП Воде Војводине води бригу о водним ресурсима на територији АП Војводине.

Након презентација свих гостију уследила су питања публике на које су гости трибине, као и представници Факултета дали свеобухватне одговоре.