logo tflogo uns
понедељак, 06 јануар 2020 19:15

Успешна потврда акредитације Лабораторије за амбалажу и паковање

На Технолошком факултету Нови Сад, 23.12.2019. године, Акредитационо тело Србије (АТС) било је у редовној надзорној посети Лабораторији за амбалажу и паковање у циљу осведочења у успешан прелазак на нови Стандард СРПС ИСО/ИЕЦ 17025:2017, проширење Обима акредитације, као и осведочење у рад Лабораторије.

Лабораторија за амбалажу и паковање Технолошког факултета Нови Сад акредитована је 1996. године и реализује 45 техника испитивања амбалажних материјала и амбалаже, а од 2012. године је једина акредитована лабораторија у Србији и окружењу која врши испитивања биоразградивости пластичних кеса. Процена усаглашености рада Лабораторије са захтевима стандарда СРПС ИСО/ИЕЦ 17025:2017 за лабораторије за испитивање, има за циљ продужетак дуге традиције ове Лабораторије преко које Технолошки факултет Нови Сад остварује веома значајну сарадњу са привредом.

На уводном састанку који је одржан у просторијама Лабораторије, тим за оцењивање АСТ-а који су чинили: Станојла Обрадовић, вођа тима, технички оцењивач Милорад Зрилић и технички експерт Александар Маринковић, поздравила је проф. др Биљана Пајин, декан Технолошког факултета. Након уводних излагања проф. др Вере Лазић, руководиоца Лабораторије за амбалажу и паковање и Станојле Обрадовић, вође тима за оцењивање испред АСТ, приступило се реализацији оцењивања.

Акредитационо тело Србије је према Плану оцењивања, обавило треће редовно оцењивање усаглашености рада акредитоване Лабораторије за амбалажу и паковање са захтевима стандарда СРПС ИСО/ИЕЦ 17025:2017 и испуњењу захтева за проширење Обима акредитације за тражену методу. Тим за оцењивање је утврдио да је Лабораторија за амбалажу и паковање задовољила све захтеве наведеног стандарда и захтеве за проширење, те је оцењивање усаглашености са захтевима стандарда СРПС ИСО/ИЕЦ 17025:2017 завршено без неусаглашености.

По завршетку оцењивања проф. др Вера Лазић, руководилац Лабораторије за паковање и амбалажу изразила је посебну захвалност проф. др Биљани Пајин, декану Технолошког факултета Нови Сад на подршци и активном учешћу у реализацији оцењивања, као и тиму Лабораторије који је учествовао у оцењивању доц. др Сенки Поповић, руководиоцу квалитета, др Невени Хромиш, координатору послова, др Данијели Шупут, координатору послова и Сави Попову, техничком сараднику. Поред тога, проф. др Вера Лазић захвалила се и комплетном руководству и службама Факултета, на подршци и доброј сарадњи на реализацији бројних послова који су неопходни за добро функционисање акредитоване Лабораторије.