logo tflogo uns
среда, 12 јун 2019 02:00

Учешће на радионици EIT Food RIS Venturing School 2 2019

Истраживачи Миљана Ђорђевић и Маријана Ђорђевић са Технолошког факултета у Новом Саду, као једне од представница Србије учествовале су на радионици EIT Food RIS Venturing School, која је одржана у Пољској од 23-29. маја 2019. године. Том приликом представиле су Факултет у најбољем светлу, с обзиром да су биле део интернационалног тима који је проглашен за најбољи од стране стручног жирија.

Друга по реду радионица EIT Food RIS Venturing School одржана je у Пољском граду Олштину у организацији Matis-а (Исланд), Универзитета у Кембриџу (Енглеска), ВТТ Техничког Истраживачког центра Финске и Института за репродукцију животиња и истраживање хране - PAS (Пољска). Радионица је имала за циљ побољшање предузетничких и менаџерских вештина талентованих истраживача, како би искористили своје научно искуство и знање за стварање нових концепата и идеја које ће довести до иновативног и одрживог поновног искоришћења споредних производа прехрамбене индустрије.

Подељени у интернационалне тимове, учесници су након идентификације проблема израдили прототип одрживог решења у виду новог производа који су представили пред панелом стручњака. У конкуренцији шест интернационалних и интердисциплинарних тимова, тим „Beet IT“ чији су чланови, поред истраживача из Пољске, Естоније и Србије, биле и Миљана Ђорђевић и Маријана Ђорђевић са Технолошког факултета у Новом Саду, проглашен је за најбољи од стране стручног жирија.

Након селекције кандидата, прилику да учествују на радионици EIT Food RIS Venturing School имало је 40 студената и истраживача из држава чланица Европске уније и Европских држава учесница програма Хоризонт 2020. Србију су, представљале истраживачи Миљана Ђорђевић и Маријана Ђорђевић са Катедре за инжењерство угљенохидратне хране Технолошког факултета у Новом Саду, као и учесници са Института за воћарство у Чачку. Током седмодневне обуке учесници су се ближе упознали са темама, као што су иновације у прехрамбеном сектору и генерисање пословног модела, као и презентација нових производа уз искоришћење споредних производа прехрамбене индустрије.