logo tflogo uns
понедељак, 08 јун 2020 14:40

Посета студената фабрици VINEX ETIL D.O.O.

Студенти четврте године Технолошког факултета Нови Сад, студијског програма Биотехнологија и студијског подручја Прехрамбена биотехнологија имали су прилику да се детаљно упознају са производњом биоетанола у фабрици VINEX ETIL D.O.O. у Лукићеву, током новембра месеца 2019. године, у оквиру наставе из предмета Технологија биоетанола, а у пратњи предметног наставника проф. др Весне Вучуровић и техничарке Отилије Милановић.

Захваљујући љубазности власника фабрике господина Горана Илића, студентима је омогућено да се упознају са целокупним процесом производње у овом предузећу. Такође, захваљујући љубазности, стручности и залагању инж. технологије Невенке Лаловић и машинског инж. Дарка Вишковића током посете, студенти су имали прилику да се упознају са свим фазама процеса производње биоетанола, као и са радом у погонској лабораторији у којој су видели методе и уређаје којима се анализирају и прате параметри квалитета сировина, међупроизвода и производа, као и параметри процеса производње.

Предузеће VINEX ETIL D.O.O. у Лукићеву веома успешно послује од 2012. године захваљујући динамичном развоју технологије која подразумева симбиозу производње етил-алкохола тј. биоетанола и узгоја стоке, при чему се у делу исхране музних крава на фарми користи требер, тј. џибра која преостаје као нуспроизвод у процесу производње биоетанола из фабрике.

Посебну пажњу студената привукло је импозантно постројење за биотехнолошки поступак производње биогаса, односно електричне енергије из овог биоенергента, а које је у завршној фази изградње, као и савремена фарма музних крава. За студенте је ово била јединствена прилика да виде изградњу погона у којем ће бити обезбеђена „зелена“, односно еколошка биотехнологија. Овакав савремени производни процес има за циљ очување животне средине кроз широк спектар биотехнолошких и техничких решења за производњу биоетанола и биогаса као и складиштење ових биоенергената уз одрживо управљање водом и отпадним токовима, а уз ефикасно коришћење ресурса у циљу што боље енергетске ефикасности.