logo tflogo uns
недеља, 19 мај 2019 01:40

Обележена два значајна јубилеја за индустрију уља

Поводом обележавања два значајна јубилеја – 60 година Саветовања индустрије уља Србије и 40 година рада д.о.о. Индустријско биље Нови Сад, у Привредној комори Војводине 15.05.2019. године је уприличена свечаност у организацији Пословне заједнице „Индустријско биље“.

Саветовање „Производња и прерада уљарица” са међународним учешћем је научни скуп националног значаја, који организују Teхнoлoшки факултет Нови Сад, Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду и Пословна зajeдницa „Индустријско биље” Нови Сад. Испред Факултета за организацију су задужени проф. др Биљана Пајин и доц. др Ранко Романић. Овакав, у области производње и прераде уљарица јединствен скуп у свету, омогућава пре свега eдукaциjу кадрова, одабир нових и унапређење пoстojeћих тeхнoлoгиja, изградњу нових погона, проширење aсoртимaнa и побољшање нутритивне вредности производа, контролу квалитета, усаглашавање законских прописа и др.

Пословна заједница „Индустријско биље“ Нови Сад уручила је Технолошком факултету Нови Сад Повељу за 60 година Саветовања индустрије уља и њен целокупан развој у Републици Србији, коју је примила проф. др Биљана Пајин, декан Факултета.

На свечаности је представљена монографија „60 година Саветовања индустрије уља Србије“, у којој пише да је пословна заједница „Индустријско биље“ једино пословно удружење у Србији за производњу и прераду индустријских култура масовне производње као што су сунцокрет, соја, уљана репица, шећерна репа, дуван. Имајући у виду значај оваквог јубилеја на свечаности су се обратили покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић и председник ПКВ Бошко Вучуревић.

Како пише у монографији, до приватизације фабрика је окупљала произвођаче цигарета, хмеља и пива, затим произвођаче конопље и сирка и друго. Јединствена је по томе што траје 40 година као непрофитна организација, а са променама друштвено-политичког система опстајала је у форми прилагођеној новонасталим променама. Распадом СФРЈ распала су се слична савезна удружења, а њихове послове преузима Пословна заједница „Индустријско биље“ Нови Сад. Када су престали са радом „Ју уље“, затим „Уљанице Београд“, „Југошећер Београд“ и друге, и њихове послове је преузела и данас их успешно обавља Пословна заједница „Индустријско биље“.