logo tflogo uns
четвртак, 30 мај 2019 00:00

Дан Хемофарма на Технолошком факултету Нови Сад

На Технолошком факултету Нови Сад, 29.05.2019. године одржан је Дан Хемофарма, којим је озваничен почетак успешне сарадње Технолошког факултета и наше највеће фармацеутске компаније Хемофарм.

Дан Хемофарма започео је радним састанком руководства Факултета и делегације из Хемофарма на челу са генералним директором др Роналдом Зелигером. Након радног састанка на којем су разматрани наредни кораци у интензивирању сарадње, делегација Хемофарма имала је прилику да обиђе лабораторије студијског програма Фармацеутско инжењерство.

Званични део програма Дана Хемофарма на Технолошком факултету почео је потписивањем повеље о сарадњи , где су се присутнима обратили др Роналд Зелингер, генерални директор Хемофарм групе и проф. др Биљана Пајин, декан Технолошког факултета.

Проф. др Биљана Пајин, декан Технолошког факултета, изразила је велико задовољство што се у години обележавања два значајна јубилеја – 60 година Технолошког факултета Нови Сад и 40 година студијског програма Фармацеутско инжењерство – потписује споразум са компанијом, која је лидер у фармацеутској производњи. „Верујем да ће сарадња, коју свечано започињемо данас, Технолошком факултету и свим студентима много значити, јер могућност да студенти упознају процесе у лидерској компанији на тржишту фармације је од непроцењиве вредности за њихов будући развој. С друге стране, верујем да ћемо и ми, али и наши студенти имати прилику да допринесемо унапређењу одређених процеса у овако великој компанији, јер сарадња науке и привреде увек даје добре резултате.“ – рекла је проф. др Биљана Пајин. Др Роналд Зелигер, генерални директор Хемофарм групе истакао је да зна да су студенти са Технолошког факултета веома добро стручно и научно оспособљени и да то потврђују бројни запослени у Хемофарму, који су завршили управо Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду, те да ће им ова сарадња омогућити да унапреде практичне вештине уз тимски рад.

Након свечаног потписивања повеље о сарадњи почело је студентско такмичење "Фармацеутски Инкубатор" под покровитељством Хемофарма на којем су се студенти такмичили у креативној идеји и креирању производа из области које покрива фармацеутска индустрија. На такмичењу "Фармацеутски ИННкубатор" учествовало је 11 студентских тимова које су чинили студенти четврте године студија и мастер студенти студијског програма фармацеутско инжењерство. Према оцени стручног жирија који су испред Хемофарма чинили: Горан Новаковић, директор производног погона у Шапцу, Марија Десанчић, руководилац погона чврстих форми и Снежана Кикић, шеф одељења система квалитета, а испред Технолошког факултета Нови Сад: проф. др Сенка Видовић, продекан за науку, проф. др Зоран Зековић, руководилац студијског програма фармацеутско инжењерство и др Јелена Владић, асистент са докторатом и најбоља млада научница у 2018. години најбоље је оцењен производ „Натурино“ чији су идејни творци Анђелка Живановић и Ивана Симић. Друго место припало је тиму који су чиниле Ања Радуловић и Теодора Лајко које су представиле производ „Кимко Алергико“, док су се на трећем месту нашле Ема Тот и Николина Николић са производом „Бомба Хип“.

Крај Дана Хемофарма, обележен је стручним предавањем на тему "Lean i Six Sigma - основа за ефикасно и континуирано унапређење процеса, које је одржао дипл. инж. Милош Пузић, координатор за унапређење процеса у Хемофарму.