logo tflogo uns
среда, 30 октобар 2019 10:23

Свечано отварање мини пиваре

У циљу унапређења наставе и научноистраживачког рада Технолошког факултета у Новом Саду, компанија Carlsberg Србија донирала је мини пивару која ће студентима Факултета, а пре свега студијског подручја Прехрамбена биотехнологија, омогућити бољи увид у целокупан поступак производње пива. У присуству значајног броја званица из републичке владе, амбасаде Данске у Србији, образовних и научних институција и локалне самоуправе, мини пивару су 30.10.2019. године свечано отворили министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и директор компаније Carlsberg Србије Владимир Вава.

„Поред образовног и научноистраживачког рада, Технолошки факултет је веома поносан на свој стручни опус односно сарадњу са привредом. Повезивање Факултета са великим бројем компанија је од виталног значаја за све нас. Препознати смо од стране великог броја компанија као равноправан партнер у чији наставни процес се компаније све више активно укључују. Сарадња Факултета са различитим привредним субјектима омогућава студентима реализацију пројектних идеја, као и њихово касније запошљавање управо у компанијама које те пројекте спроводе.“ – истакла је проф. др Биљана Пајин, декан Технолошког факултета Нови Сад.

„Донацијом мини пиваре Технолошком факултету у Новом Саду настављамо дугогодишњу сарадњу са овом образовном институцијом и настојимо да будућим стручњацима из области пивске индустрије омогућимо да током школовања стекну и практична знања која ће бити у могућности да примене касније у свом послу. Подршка науци и образовању у фокусу је наших друштвено одговорних пројеката и наставићемо и даље са реализацијом таквих активности“ – рекао је Владимир Вава, директор компаније Carlsberg Србија.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић оценио је данас да ће погон мини пиваре додатно оснажити постојећу истраживачку инфраструктуру и омогућити даљи развој Технолошког факултета у овој важној области.

„Компанија Carlsberg Србија донирала је Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду ову мини пивару у наставне и научноистраживачке сврхе. Мини пивара ће, такође омогућити интензивну сарадњу факултета са индустријом пива. Ово је одличан пример јавно приватног партнерства са једне стране, и одлична основа за развој дуалног образовања овој области, са друге“, рекао је Шарчевић.

Он је оценио да су Carlsberg и Дунђерски Фондација препознали Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду као високошколску установу која образује квалитетне кадрове због чега од 2015. године додељују стипендије најбољим студентима 2, 3 и 4 године основних академских студија и мастер академских студија студијског подручја Прехрамбена биотехнологија. Министар је подсетио да се на Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду технологија производње пива изучава од 1959. године, када је факултет и основан.

„За студенте не постоји болји начин решавања потенцијалних проблема и упознавања са конкретним технолошким задацима од рада у мини пивари. На овај начин допринећемо „дуалном високом образовању“ и тиме индиректно утицати на привредни раст у Републици Србији, али и испуњавати циљеве који су постављени у реформи образовног система на највишем нивоу.“ – рекла проф. др Јелена Пејин, ванредни професор на Технолошком факултету, која је на основу дугогодишње сарадње са компанијом Carlsberg у великој мери допринела да мини пивара буде на располагању студентима Технолошког факултета Нови Сад.

Мини пивара ће студентима омогућити конкретан рад на појединачним уређајима, као и на целом поступку производње пива након усвајања теоријских знања у оквиру предмета Технологија пива, Технологија специјалних пива, Алтернативне сировине у производњи пива и Контрола квалитета у технологијама слада и пива. Капацитета је 60 литара. Поред донације мини пиваре, компанија Carlsberg Србија доприноси раду новосадског Технолошког факултета и кроз стручну праксу коју обезбеђује за студенте. Захваљујући примени теоријских знања у праски, као и стицању различитих вештина током праксе, студенти се након завршетка студија лакше и брже запошљавају и напредују у каријери.