logo tflogo uns
уторак, 22 октобар 2019 11:27

Подигнимо свест за чистији свет

„Деца и екологија: подигнимо свест за чистији свет“ назив је изложбе која је одржана на Технолошком факултету Нови Сад 20.09.2019. године у холу Технолошког факултета.

Изложба је организована са циљем да се међу младима подигне свест о важности заштите животне средине и представи значај еко – енергетског инжењерства којем је у оквиру обележавања 60 година Технолошког факултета Нови Сад посвећен месец септембар.

Изложбу је отворила проф. др Биљана Пајин, декан Технолошког факултета Нови Сад, а присутне је поздравио и проф. др Слободан Попов, председник Центар за развој и примену науке, технологије и информатике.

У изложби су учествовали ученици основних школа који су на креативан начин, кроз ликовне радове, представили значај екологије и заштите животне средине. Како је Технолошки факултет Нови Сад од прошле године део пројекта „Енергија је свуда око нас“, презентоване су и две награђене песме са наведеног такмичења. Ученик Никола Лончар из ОШ Коста Трифковић рецитовао је песму „Причала ми једном .... „ ауторке Андреје Ђурђевић из ОШ Змај Јова Јовановић из Руме, док су Јован Ћирић, Исидор Мајсторовић, Милана Костић, Вук Рајачић и Лука Пожарев из ОШ Ђорђе Натошевић изрецитовали песму „Енергија“ аутора Вукашина Бајића из ОШ Свети Сава, Кикинда.

Како би без свих оних који чине школу а то су директори, учитељице и пре свега ђаци не би било могуће организовати ову изложбу, доц. др Милица Хаднађев Костић и проф. др Јелена Павличевић уручиле су захвалнице наставницима и директорима школа чији су ђаци учествовали на изложби. Приликом уручења захвалница присутне су поздравили директори ОШ „Мирослав Антић“, ОШ „Ђорђе Натошевић“ и ОШ „Коста Трифковић“.

Након изложбе слика на којима су основци представили шта за њих значи енергетска ефикасност и заштита животне средине, основци су имали прилику да учествују у НТЦ радионици под називом „Учење је у игри, енергија у чигри“, која је организована у сарадњи са бившим студентом Технолошког факултета Нови Сад, маст. инж. технол. Вуком Рајовићем.