logo tflogo uns
четвртак, 07 новембар 2019 09:42

Danubius Young Scientist Award

Др Александра Цветановић, научна сарадница на Катедри за биотехнологију и фармацеутско инжењерство Технолошког факултета Нови Сад добитница је овогодишње престижне награде Danubius Young Scientist Award за најбољег младог научника из Србије.

Титула најбољег младог научника Србије за 2019. годину припала је др Александри Цветановић на основу квалитета њеног досадашњег научног рада, мереног кроз број и квалитет публикација, ангажованости на домаћим и иностраним пројектима, оствареној сарадњи са научним институцијама широм света, као и на основу доприноса које њено истраживање пружа Дунавском региону. Др Александра Цветановић, као научна сарадница ангажована је на студијском програму фармацеутско инжењерство на Технолошком факултету Нови Сад бави се истраживањем у областима фармаколошки активних компонента природног порекла, екстракције, савремених екстракционих система, као и биолошке активности природних производа.

Свечана церемонија уручења награде је одржана у Букурешту 07. новембра 2019. године у присуству великог броја ректора европских Универзитета, представника Федералног Министарства за науку истраживања и економију Аустрије, као и координатора за образовање у оквиру Дунавске стратегије из Брисела. Заједно са др Александром Цветановић свечаности је присуствовала и деканица Технолошког факултета проф. др. Биљана Пајин, исказавши при томе безрезервну подршку коју Технолошки факултет пружа младим и перспективним научницима наше институције.

Награда Danubius Young Scientist Award установљена је 2011. године са жељом да се млади научници из Дунавске регије подстакну на јос продуктивнији рад који би резултовао директним бенефитима по Дунавску регију. Сваке године Федерално министарство за науку и истраживање Аустрије (Bundesminister für Wissenschaft, Forschung und Wirtschaft) и Институт за Дунавску регију и Централну Европу (Institut für den Donauraum und Mitteleuropa) додељују Danubius Young Scientist Award младим научницима из 14 земаља из Дунавске регије. Као једном од добитника, др Александри Цветановић је припала и част да заједно са осталим добитницима идуће године борави у Joint Research Centru у Испри, трећем по величини месту Европске Комисије после Брисела и Луксембурга.

Према речима лауреаткиње, др Александре Цветановић, освојено признање представља додатни подстрек за будућа достигнућа, али и снажну платформу за успостављање чврстих односа са младим научним снагама из Дунавске регије и овог дела Европе.

Више из ове категорије Свечано отварање мини пиваре »