logo tflogo uns
петак, 15 децембар 2023 13:18

Посета ђака школе Техничке школе „Павле Савић“

У понедељак, 11. децембра 2023. године, ученици треће и четврте године Техничке школе „Павле Савић“, Нови Сад, смерова Техничар за заштиту животне средине и Техничар за прераду нафте и гаса, посетили су Технолошки факултет Нови Сад, у пратњи наставница Драгане Јарић, Јасмине Јаконић-Јањић и Ксеније Томић. Циљ посете био је да се ђаци упознају са Технолошким факултетом и неким од проблема загађења животне средине, који су предмет научних активности истраживача са Факултета.
Проф. Наташа Ђуришић-Младеновић је ученицима представила студијске програме на Основним академским студијама, наглашавајући да у оквиру сваког од постојећих програма студентима се пружа прилика да стекну сазнања из различитих области заштите животне средине. Дат је посебан осврт на истраживања у области мониторинга различитих загађујућих супстанци у животној средини, првенствено у земљишту и води, која се тренутно спроводе на Катедри за нафтно-петрохемијско инжењерство. Проф. Ђуришић-Младеновић је ђацима представила проблем загађујућих супстанци од посебног (емергентног) значаја у отпадним водама, што је предмет европског пројекта TwiNSolCECs, којим руководи Технолошки факултет Нови Сад (www.twinsol-cecs.com).
Др Маја Буљовчић, асистент, је одржала предавање о проблемима присуства тешких елемената и полицикличних ароматичних угљоводоника у земљишту као последица емисија из различитих антропогених процеса.
Након предавања, ученици су имали прилику да се упознају са основним принципима рада инструмената за одређивање присуства органских и неорганских загађујућих једињења у животној средини обилазећи лабораторије Катедре за нафтно-петрохемијско инжењерство.