logo tflogo uns
четвртак, 14 децембар 2023 10:00

Пројекат из Програма ИДЕЈЕ Фонда за науку Републике Србије

Сарадња са привредом, на различитим нивоима, представља изузетно важан сегмент у раду Технолошког факултета Нови Сад. Захваљујући томе проф. др Ранко Романић и др Тања Лужаић са нашег факултета су део мултидисциплинарног тима који чине чланови из укупно четири научно-истраживачке организације (НИО); поред нашег, са Фармацеутског факултета, Факултета ветеринарске медицине и Биолошког факултета, Универзитета у Београду, и уз руководиоца проф. др Зорана Максимовића реализују пројекат под називом: Value-Added Products from Maize, Wheat and Sunflower Waste as Raw Materials for Pharmaceutical and Food Industry (PhAgroWaste).
Циљ пројекта PhAgroWaste је да се испитају квалитет и могућности примене потенцијално вредних хемијских састојака и материјала добијених једноставним и еколошки прихватљивим поступцима из жетвених остатака кукуруза, пшенице и сунцокрета, као и отпадних материјала који настају током индустријске производње јестивих уља истих ових биљака.
Крајњи резултати пројекта директно су усмерени ка домаћим и иностраним привредним субјектима. На овај начин, материјали са високом додатном вредношћу, произведени у циљу побољшања квалитета живота њихових корисника, смањења генерисања отпада у производном ланцу, ограничења утицаја интензивне пољопривреде на животну средину и унапређења конкурентности и привредног раста српске пољопривреде, прехрамбене и фармацеутске индустрије.
Пројекат се финансира из Програма ИДЕЈЕ, Фонда за науку Републике Србије, почео је 1. јануара 2022. и трајаће до 31. децембра 2024. године.

За серијал „Наука Привреди” који се бави сарадњом научно-истраживачких организација (НИО) са привредом и емитује се на Радио-телевизији Војводине и на сопственом YouTube каналу, снимљене су две емисије о пројекту PhAgroWaste. У другој емисији о раду на пројекту говоре учесници са Технолошког факултета Нови Сад, проф. др Ранко Романић и др Тања Лужаић.

Наука Привреди S08E16 - 1. емисија

Наука Привреди S08E18 - 2. емисија

У оквиру Војвођанске зелене инцијативе на више од 50 телевизијских канала у Србији и региону емитује се серијал емисија „Зелена патрола”. У оквиру овог серијала до сада су снимљене две емисије у којима о раду на пројекту говоре проф. др Ранко Романић и др Тања Лужаић.

Емисија „PhAgroWaste - Од безвредног отпада до вредних сировина”

Емисија „PhAgroWaste - Формула за успех”