logo tflogo uns
петак, 10 новембар 2023 13:22

Додељена средства за набавку соларних фотонапонских система

Технолошки факултет Нови Сад једна је од 13 високошколских установа чији је оснивач АП Војводина, којима су додељени уговори за набавку опреме и изградњу система за производњу електричне енергије из обновљивих извора путем соларних фотонапонских панела.
На свечаној додели уговора председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је уговор декану Технолошког факултета проф. др Биљани Пајин.
Подржани су и пројекти Пољопривредног и Технолошког факултета у Новом Саду за фотонапонске електране, док је Педагошки факултет у Сомбору добио новац за изградњу система за производњу електричне енергије из обновљивих извора путем соларних фотонапонских панела, а Учитељски факултет на мађарском наставном језику у Суботици за поликристалне панеле.
Додели уговора у Покрајинској влади присуствовали су покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић.
Програмом развоја високог образовања и научноистраживачке делатности у АП Војводини до 2030. године, који је Скупштина АП Војводине усвојила у октобру ове године, између осталог, утврђен је и циљ који се односи на увођење зелених технологија.