logo tflogo uns
уторак, 24 октобар 2023 14:59

Др Оља Шовљански добитница награде за најбољег истраживача из Србије

Др Оља Шовљански, научна сарадница на Катедри за биотехнологију Технолошког факултета Нови Сад је добитница престижне награде Danubius Young Scientist Award за најбољег истраживача из Србије за 2023. годину.
Ова европска награда се додељује са намером да укаже част младим појединцима који су остварили изузетне резултате у научним активностима од великог значаја за Дунавски регион. Основни критеријуми за избор кандидата су научна изврсност и иновативни приступ у академском раду, релевантност теме научног рада за питања од значаја за Дунавски регион, као и значај научног рада кандидата изван националних граница. Оцењиван је и потенцијал кандидата на основу укључености у међународне мреже, учешћа у пројектима, историје објављивања радова и искуства у предавачком раду. Један од критеријума је такође докторска дисертација чије тематика треба да буде усмерена ка унапређењу научних истраживања реке Дунав и Дунавског региона.
Награду Danubius Young Scientist Award су, 2011. године, креирали Федерално министарство за науку, истраживања и економију Аустрије и Институт за Дунавски регион и Централну Европу (Institute for the Danube Region and Central Europe – IDM). Награда се додељује по једном најуспешнијем истраживачу из сваке од 14 земаља које учествује у Стратегији Европске уније за Дунавски регион (Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка Република, Немачка, Мађарска, Молдавија, Црна Гора, Србија, Словачка Република, Словенија, Румунија и Украјина).
Др Оља Шовљански, на Технолошком факултету Нови Сад ради као научни сарадник на Катедри за биотехнологију и бави се истраживањем у областима технолошке микробиологије, прехрамбене биотехнологије и материјала будућности. Њена докторска дисертација на тему бактеријских изолата из реке Дунав који имају значајан биокалцификујући потенцијал је претходно препозната као истраживачки рад од великог значаја за заштиту животне средине (Специјално признање Фондације „Доц. др Милена Далмација“), а њен научни допринос окићен другом Наградом за најбоље младе научнике и истраживаче Фонда „Др Зоран Ђинђић“.
Др Ољу Шовљански је за ову награду предложио Универзитет у Новом Саду. Свечана церемонија уручења награда Danubius Young Scientist Award за 2023. годину одржана је 19. октобра 2023. године, у оквиру традиционалног годишњег скупа Дунавске ректорске конференције, чији је домаћин ове године био Западни универзитет у Темишвару.