logo tflogo uns
четвртак, 01 септембар 2022 11:29

Потписан Меморандум о пословној сарадњи са компанијом Тојо Тајер

У Ректорату Универзитета у Новом Саду, 26. августа 2022. године, потписан је Меморандум о пословној сарадњи Универзитета у Новом Саду и компаније Toyo Tire Serbia д.о.о, у циљу повезивања образовања, науке и привреде, као и интензивирања примене научних достигнућа у пракси. Поред кровног меморандума са Универзитетом, закључен је и посебан споразум о сарадњи између Технолошког факултета Нови Сад и ове јапанске компаније.
Споразуме су у име уговорних страна потписали Кеничиро Такасаго, заменик генералног директора Toyo Tire Serbia д.о.о, проф. др Дејан Мадић, ректор Универзитета у Новом Саду и проф. др Јарослав Катона, продекан за финансије Технолошког факултета Нови Сад. Потписивању споразума присуствовали су и проф. др Сабина Халупка Решетар, проректорка за међународну сарадњу и проф. др Оскар Бера, шеф Катедре за хемијско инжењерство Технолошког факултета.
Том приликом, заменик генералног директора Toyo Tire Serbia Кеничиро Такасаго истакао је два главна разлога за сарадњу са Универзитетом и Технолошким факултетом. „Један од разлога зашто смо се определили за Универзитет у Новом Саду јесте тај што је Toyo Tire лоциран у Инђији и што смо на тај начин желели да дамо допринос локалној заједници. Други велики разлог јесте што тренутно запошљавамо око 450 запослених, а међу њима се посебно истичу они који су студије завршили на Универзитету у Новом Саду, па је природан избор пао на Универзитет“, истакао је Кеничиро Такасаго, уз напомену да се разматра и оснивање истраживачко-развојног центра који би посебно био фокусиран на развој одрживих сировина.
Продекан Технолошког факултета проф. др Јарослав Катона је рекао да Технолошки факултет има три стуба на којима се заснива његова активност – образовање изврсних инжењера, наука у више научних области и сарадња са привредом. „Сведоци смо последњих година реиндустријализације Војводине и Србије, где имамо све више компанија светског реномеа у нашем суседству. Технолошки факултет је препознао те трендове у нашем окружењу и широм отворио врата партнерству са тим компанијама“, рекао је професор Катона, подсећајући да Технолошки факултет има развијену сарадњу и са другим реномираним компанијама као што су НИС, Barry Callebaut и друге. Он је изразио уверење да управо веза факултета и индустрије може да мотивише младе људе да се определе за студије на Универзитету у Новом Саду и да таква сарадња представља гаранцију да добијају добро знање и да сутра имају добар посао у Србији. „Када имате такву сарадњу са компанијама, то је сјајна потврда квалитета који постоји на Универзитету у Новом Саду и Технолошком факултету“, закључио је продекан Технолошког факултета.
Ректор Универзитета проф. др Дејан Мадић нагласио је да наука и образовање своје исходиште морају да имају у пракси, у привреди и бенефиту који дају друштву. „Имаћемо искуства из Јапана, с обзиром да су они јако добри и значајни на светском тржишту аутомобилских гума. Ако наши студенти буду узели нешто од тог знања, а ми унапредили своја, већ постојећа знања, онда добијамо вин-вин ситуацију да су сви задовољни, да смо ми вратили дуг друштву које нас је основало, а да наши студенти знају зашто студирају“, поручио је ректор.
Споразум о сарадњи са компанијом Тoyo Tire, резултат је заједничке активности Технолошког факултета Нови Сад и Привредне коморе Војводине, која је озваничена свечаним потписивањем Меморандума, 7. априла 2022. године.
Том приликом, проф. др Биљана Пајин, декан Факултета и Бошко Вучуровић, председник ПКВ, истакли су потребу умрежавања науке и привреде и значај успостављања сарадње Технолошког факултета са домаћим и страним привредницима.