logo tflogo uns
четвртак, 28 април 2022 13:20

НИС доделио стипендије студентима Нафтно-петрохемијског инжењерства

Компанија НИС доделила је нове стипендије студентима Нафтно-петрохемијског инжењерства који су за стипендије аплицирали у оквиру конкурса Фонда за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду.

Нови стипендисти НИС-а су Јелена Ћулибрк, студенткиња мастер академских студија и Јелена Ковач, студенткиња основних академских студија на Нафтно-петрохемијском инжењерству.

Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а, подсетио је да, осим стипендирања, компанија настоји и да младим стручњацима обезбеди и радна места.

„На то гледамо као на синергију – не само што им обезбеђујемо стипендију, знање и компетентност, већ им обезбеђујемо и будућност. После две тешке године иза нас које су прошле у пандемији и кризама у нафтној индустрији, наша компанија није одустала од овог програма. Нисмо смањили буџете, нити сарадњу са факултетима и због тога сам поносан на нас и на стратешки карактер овог програма”, рекао је Смирнов.

Јелена Ћулибрк, студент мастер студија на Технолошком факултету, наводи да им је ова стипендија потребна како би се уложен напор, рад и труд ценили, али и као мотивација за неке будуће више циљеве.

„У овој професији је потребно да сами желимо да истражујемо, да се бавимо нечим вишим, с обзиром на то да нам се струка своди на одређене производне процесе, што је већ само по себи јако велики изазов”, навела је Јелена Ћулибрк.

Свечаном потписивању стипендија присуствовали су и проф. др Зоран Милошевић, Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Ђорђе Херцег, проректор за наставу и студентске активности Универзитета у Новом Саду, Снежана Лакићевић, саветница заменика генералног директора НИС-а, и проф. др Драган Говедарица, шеф Катедре за нафтно-петрохемијско инжењерство на Технолошком факултету Нови Сад.

Компанија НИС додељује стипендије преко Фонда за даровите студенте Универзитета у Новом Саду од 2010. године. Стипендије се додељују и најбољим студентима основних и мастер студија Нафтно-петрохемиског инжењерства. НИС је до сада стипендирао више од 60 студената новосадских факултета на смеровима од интереса за пословање компаније. Такође, уз подршку НИС-а, посредством програма Енергија знања, одвија се сарадња са Катедром за нафтно-петрохемијско инжењерство на Технолошком факултету. НИС интензивно сарађује са Катедром за нафтно-петрохемијско инжењерство, а неке од активности су унапређење наставних планова и реализација бројних активности на смеру Нафтно-петрохемијско инжењерство.