logo tflogo uns
субота, 19 октобар 2019 11:22

Трибина посвећена енергетској ефикасности

На Технолошком факултету Нови Сад 18.09.2019. године одржана је трибина „На путу енергетске ефикасности – повратак у будућност 4.0.“ кроз коју су представљена два студијска подручја Еко – енергетско инжењерство и Хемијско – процесно инжењерство, а у оквиру обележавања значајног јубилеја Технолошког факултета – 60 година од оснивања.

Актуелна тема Трибине односила се на значај и начин достизања енергетске ефикасности на прагу четврте индустријске револуције, како у свакодневном животу, тако и у производњи. Проф. др Золтан Заварго, председник удружења „Кластер за енергетску ефикасност“ и учесник Трибине говорио је присутнима о енергетској ефикасности и заштити животне средине. Маст. инж. маш. Бранислав Сердар из компаније EnergyNet Нови Сад упознао је учеснике и посетиоце Трибине са начинима употреба соларне енергије за грејање и хлађење и представио фотонапонски инвертер Multi VRF Sistem.

На Трибини су учествовали и некадашњи студенти Технолошког факултета Нови Сад, а сада представници реномираних компанија. О алтернативним горивима у цементној индустрији посетиоцима је говорила маст. инж. технол. Слађана Лалић из компаније Lafarge, Србија, док су од дипл. инж. технол. Мирка Балте из компаније Фрагмат С д.о.о посетиоци имали прилику да чују нешто више о оптимизацији технолошких процеса у пракси. Након кратких предавања, модератори Трибине проф. др Марија Радојковић и доц. др Арпад Кираљ, позвали су представнике осталих компанија које су подржале трибину: „На путу енергетске ефикасности – повратак у будућност 4.0.“ да укратко упознају присутне са начином на који остварују енергетску ефикасност. Том приликом представљени су: Рудник и термоелектрана Угљевик – „Угљевик“ а.д., компанија „Благојевић“ и „Соларна долина“ Нови Сад.