logo tflogo uns
  • Насловна
  • О нама
  • Вести
  • Одбрана студентског пројектног задатка „Одлагање медицинског (инфективног) отпада проузрокованог КОВИД-19 инфекцијом“
четвртак, 04 фебруар 2021 14:25

Одбрана студентског пројектног задатка „Одлагање медицинског (инфективног) отпада проузрокованог КОВИД-19 инфекцијом“

Студенти завршне године Технолошког факултета Нови Сад, студијског програма Хемијско инжењерство, студијског подручја Еко-енергетско инжењерство, Јелена Такач, Братислава Новковић, Нада Шолаја, Горан Пајић, Дарко Андрић и Ђорђе Васиљевић, под менторством доц. др Милице Хаднађев-Костић, су кроз пројектни задатак анализирали новонастале проблеме везане за одлагање медицинског инфективног отпада, и понудили адекватна инжењерска решења проистекла из анкетирања становништва, као и неких државних институција, и представника приватног сектора.

На основу резултата стиче се утисак да је Република Србија обезбедила довољан број заштитне опреме, као и спровела адекватну едукацију о начину коришћења ове опреме. Међутим, подизање свести о начину одлагања оваквог отпада, као и последицама неправилног одлагања је изостала или је недовољна у неким старосним групама, на основу одговора 1050 испитаника. Ипак, потребно је нагласити да ово није изолован случај само у Републици Србији, већ у целом свету, што доказује велик број радова објављених у светским часописима који указују на ургентно покретање и решавање овог проблема. Такође, студенти су контактирали јавна комунална предузећа, као и представнике из области заштите животне околине и управљање отпадом, како би добили адекватне информације о постојању неке стратегије за колективно системско сакупљање и одлагање медицинског отпада генерисаног од стране становништва.

Пројектни задатак је успешно одбрањен 2. фебруара 2021. године пред комисијом коју су чинили: доктор специјалиста интерне медицине Срђан Гавриловић, проф. др Татјана Вулић и проф. др Јелена Павличевић.