logo tflogo uns
петак, 05 јул 2019 04:49

Школа материјала у културном наслеђу

Регионални интензивни летњи курс „МАТЕРИЈАЛИ У KУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ 2019” је ове године реализован од 24. до 26. јуна за 15 конзерватора, рестауратора, истраживача и студената у мултидисциплинарном пољу очувања културне баштине.

Програм курса је комбиновао предавања о научним и конзерваторским приступима материјалима у културном наслеђу и јединствену прилику за младе професионалце да раде на најсавременијој опреми мобилне Лабораторије за испитивање материјала у културном наслеђу Технолошког факултета Нови Сад. Практичан рад је обухватао обуку и припрему на Технолошком факултету и рад на терену на Тврђави у Бачу, у Манастиру Бођани и на сликама и иконама из колекције Галерије Матице српске.

Учесници су овом приликом стекли нова сазнања из примене савремених научних метода и техничких решења у конзервацији и заштити градитељског наслеђа и уметничких дела. Kурс је учесницима пружио прилику и да се директно упознају са пројектом конзервације Тврђаве Бач који је прошле године, у Европској години културног наслеђа, добио Награду ЕУ за културну баштину / Награду Европа Ностра.

Пројекат су заједнички организовали Лабораторија за испитивање материјала у културном наслеђу Технолошког факултета у Новом Саду, Покрајински завод за заштиту споменика културе Петроварадин и Галерија Матице српске. Пројекат је подржан од стране компаније Баумит Србија доо и водеће европске организације у области заштите и промоције културног наслеђа Европа Ностра.

Kурс је наставак пројекта „Школа материјала у културном наслеђу“ који је успешно реализован током претходне две године и који је награђен Годишњом наградом Друштва конзерватора Србије за 2017. годину.