logo tflogo uns
уторак, 18 јун 2019 04:43

Посета Кинеско-британског колеџа LCC

У Ректорату Универзитета у Новом Саду 13. јуна 2019. године одржан је састанак, који је затим настављен на Технолошком факултету Нови Сад, са делегацијом Кинеско-британског колеџа Low Carbon College (LCC), Универзитета Ђао Тонг у Шангају, Народна Република Кина. Реч је јединственој високошколској институцији, која је основана на једном од водећих кинеских универзитета – Универзитету Ђао Тонг, у партнерству са Универзитетом у Единбургу (University of Edinburgh) и Лондонским универзитетским колеџом (University College London).

Кинеско-британски колеџ LCC, Универзитета Ђао Тонг установљен је 2017. године и представља прву институцију високог образовања у Народној Републици Кини која се бави пионирским истраживањем и образовањем у области ниске емисије угљеника. На колеџу се тренутно изводе два мастер програма, Смањена емисија угљеника у функцији заштите животне средине (Low Carbon Environment) и Смањена емисија угљеника у енергетици (Low Carbon Energy), у оквиру којих студенти имају могућност да стицање двојне дипломе Универзитета Ђао Тонг и Универзитета у Единбургу. Настава се изводи на енглеском језику, а студије обично трају 2,5 године, од којих другу годину студенти проводе на Универзитету у Единбургу. Колеџ има седам истраживачких центара у чијем фокусу су различити аспекти истраживања смањене емисије угљеника: финансије и менаџмент угљеника; паметна енергија и велики подаци; обновљиви извори енергије и складиштење енергије; одрживе технологије и искоришћење отпада; дизајн и производња ниске емисије угљеника.

Трочлану кинеску делегацију са Кинеско-британског LCC колеџа, Универзитета Ђао Тонг коју су чинили Мин Шу, продеканица, Јанпинг Ду, ванредни професор и Илај Фу, испред канцеларије за студентска и наставна питања у Ректорату Универзитета у Новом Саду примио је проректор за међународну сарадњу проф. др Дејан Мадић заједно са представницама Технолошког факултета Нови Сад. На Технолошком факултету састанку су присуствовали проф. др Сенка Видовић, продекан за науку, проф. др Јарослав Катона, продекан за финансије, доц. др Јелена Вулић, координатор сарадње са наставно-научним институцијама из Републике Кине, проф. др Наташа Ђуришић-Младеновић, ванредни професор и др Ференц Киш, научни сарадник.

Током састанка вођени су разговори о могућностима успостављања сарадње између Технолошког факултета Нови Сад, Универзитета у Новом Сау и Кинеско-британског колеџа LCC, Универзитета Ђао Тонг и то у областима образовања, научних истраживања од обостраног интереса, као и заједничког организовања летњих школа за студенте из Кине и Србије.