logo tflogo uns
уторак, 29 децембар 2020 14:24

Јелена Владић добитница награде „За жене у науци“

Са великим поносом објављујемо да је наша колегиница др Јелена Владић једна од добитница признања и националне стипендије у оквиру престижног међународног програма L’Oréal-UNESCO „За жене у науци“ за 2020. годину. Ова награда се додељује најбољим младим научницама за изузетан научно-истраживачки рад и има циљ да подржи изванредне жене истраживаче у њиховом даљем научном и професионалном усавршавању. Награда се реализује у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Националном комисијом за UNESCO и компанијом L’Oréal Balkan.
Јелена је добитница је неколико признања, међу којима се истиче Danubius Young Scientist Award за најбољег научника Србије 2018. године, коју додељују Институт за Дунавски регион и Централну Европу и Аустријско министарство образовања. Такође, награђена је грантом Аустријске академије наука за вишемесечни боравак на BOKU Универзитету у Бечу. Од великог значаја је и пројекат подржан од стране Европске комисије у оквиру програма Maria Sklodowska-Curie (Horizon 2020), који ће бити реализован на NOVA University у Лисабону. Поред тога, Јелена је имала бројна научна усавршавања и стручне боравке у иностранству.
На питање да прокоментарише шта за њу значи награда L’Oréal, Јелена наводи да је ова награда веома значајна за њу и за њен даљи професионални рад, јер представља сјајан подстицај. “Осим тога, на овај начин се популаризује и наука и људи који раде у науци, а веома је важно да наука буде промовисана. Такође, велика је част бити у друштву најуспешнијих научница.”