logo tflogo uns
четвртак, 24 децембар 2020 10:28

Слађана Кривошија – освојено прво место на такмичењу GirlsHack

Слађана Кривошија, мастер студент смера Фармацеутско инжењерство на Технолошком факултету Нови Сад, учествовала је са својим тимом на овогодишњем такмичењу GirlsHack и освојила прво место.
Такмичење GirlsHack је одржано у оквиру Women’s Leadership Summit-а 14. и 15. децембра. GirlsHack намењен је студенткињама које су заинтересоване да раде са менторкама из технолошких компанија и, заједно са њима, у групи од 5 студенткиња, развију идејно решење које ће допринети решавању еколошких проблема. GirlsHack организује АФА заједница која је посвећена економском оснаживању жена кроз иновације и технологије и њиховом активном укључивању у креирање будуће дигиталне цивилизације, у партнерство са компанијом НЦР и уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација.
Победнички тим, чији је члан Слађана Кривошија, звао се EcoEcho и њихов задатак било је решавање проблема дивљих депонија, отпадних вода и илегалне сече дрвећа у Србији. У тиму са Слађаном биле су још 4 студенткиње са различитих факултета: Јелена Љубеновић - Православни богословски факултет, Београд, Марија Јерко - ИТС Цомтраде, Београд, Милена Лазић- Економски факултет, Крагујевац и Анђелина Коцић- Електронски факултет, Ниш. Ментор тима била је Слађана Туфегџић из компаније Леви9.
ЕcoEcho пројекат омогућава преглед угрожених подручја, са развијеном мрежом дронова која покрива целу територију Србије. Дронови су аутономни, сами се крећу и снимају одређену регију. Поред самосталног управљања, дрон је опремљен камерама и сензорима. Применом computer vision и deep learning техника на видео записе у реалном времену, детектују се промене које се шаљу систему. Са друге стране, на платформи на којој се налази мапа, где су добре и лоше промене означене бојама, може се добити више информација о тој регији. Корисници сајта су у могућности да сваку локацију виде, прокоментаришу, али и да додају оно што екоДрон јос увек није видео у форми фотографије или видео записа.
Како Слађана Кривошија истиче, идеја пројекта EcoEcho је да све почиње од индивидуалне одговорности, тако да грађани могу сами да пронађу и пријаве проблем: „Ако је подручје зелено, ситуација се побољшала, а кликом на њега добијамо информације ко је проблем решио. Уколико је подручје црвено, шаље се пријава комуналној инспекцији. Платформа олакшава комуникацију и помаже људима да се организују. Због тога смо наш пројекат и назвали ЕcoEcho, желећи да се ова наша еколошка мисија прошири међу људима у нашој заједници. Често ни власти нису свесне свих проблема који постоје у земљи. Уз помоћ ЕcoEcho пројекта они могу да се повежу са активистима и функционишу транспарентније.“, наводи Слађана.