logo tflogo uns
  • Насловна
  • О нама
  • Вести
  • Проф. др Наташа Ђуришић Младеновић – тренинг „Технологије коришћења биомасе“ у Јапану
среда, 28 октобар 2020 13:37

Проф. др Наташа Ђуришић Младеновић – тренинг „Технологије коришћења биомасе“ у Јапану

Проф. др Наташа Ђуришић Младеновић са Катедре за нафтно-петрохемијско инжењерство Технолошког факултета Нови Сад је, у току јануара и фебруара 2020. године, боравила у граду Хигашихирошима у Јапану, као један од 8 учесника из 5 земаља на ЈICA тренингу „Biomass Utilization Technology“.

Јапанска агенција за међународну сарадњу, ЈICA (Japan International Cooperation Agency) је извршни део ODA - Official Development Assistance - јапанске владе, тј. Министарства спољних послова Јапана, која има улогу давања помоћи и подршке земљама у развоју широм света.

ЈICA је највећа светска билатерална агенција за помоћ развоју, која делује у преко 150 земаља и региона и има око 90 испостава у свету.

Руководилац курса и главни предавач је био проф. др Jукихико Матсумура, директор Центра за пројектна истраживања биомасе, заменик директора Центра „Advanced Core for Energetics (HU-ACE)“ Универзитета у Хирошими. Проф. Матсумура има престижни опус у области енергетског инжењерства, конверзије биоотпада и примене суперкритичних флуида (SCOPUS: h=33). Неколико предавања из области биохемијске технологије одржао је и проф. др Jутака Накашимада (SCOPUS: h=27).

Учесници курса су, поред предавања, имали прилику да посете десетак компанија различитог обима производње у области конверзије биомасе до биоенергије или различитих биопроизвода, од малог предузећа за производњу брикета од пиринчаних остатака, до велике термоелектране капацитета 10 000 kW, у којој се поред угља користи и биомаса (100 000 t дрвне биомасе/год), а такође су посетили и National Institute of Advanced Industrial Science and Technology.

Током тренинга, проф. Ђуришић Младеновић је проширила знања из области термохемијске и биохемијске конверзије биомасе, надопуњујући постојећа сазнања, које преноси студентима кроз предмете Алтернативна горива и Биогорива, упознала се са начинима коришћења биомасе у Јапану и другим земљама из којих су дошли учесници тренинга, истовремено представљајући другим учесницима капацитете и могућности коришћења биомасе у Србији.

Пост-тренинг презентација о основним сазнањима стеченим на тренингу у вези ресурса, конверзије и система у којима се користи биомаса, праћено информацијама добијеним током посета јапанским институцијама, одржана је марта 2020. у Плавој cали Технолошког факултета Нови Сад.