logo tflogo uns
  • Насловна
  • О нама
  • Вести
  • Др Јелена Продановић, програм „Доказ концепта“ Фонда за иновациону делатност Републике Србије
среда, 30 септембар 2020 12:55

Др Јелена Продановић, програм „Доказ концепта“ Фонда за иновациону делатност Републике Србије

Др Јелена Продановић, доцент, руководилац је пројекта под називом „New ecological commercial coagulant for water and wastewater treatment” који је, у склопу програма "Доказ концепта", доделио Фонд за иновациону делатност Републике Србије.
Чланови пројектног тима су др Јелена Продановић, доцент (Технолошки факултет Нови Сад, Нови Сад), др Марина Шћибан, редовни професор (Технолошки факултет Нови Сад, Нови Сад), др Мирјана Антов, редовни професор (Технолошки факултет Нови Сад, Нови Сад), др Маја Турк Секулић, редовни професор (Факултет техничких наука, Нови Сад) и Сања Радовић, истраживач приправник (Факултет техничких наука, Нови Сад).
Пројекат се бави доказом концепта добијања природног коагуланта из семена пасуља који би био замена комерцијалним коагулантима у обради воде и отпадних вода, а који имају бројне недостатке међу којима су најбитнији негативно деловање њихових остатака у обрађеној води на здравље потрошача, као и негативно деловање на животну средину.
Пројекат представља један од корака ка формулисању комерцијалног производа који би као такав могао изаћи на тржиште, а чија би примена у третману воде и отпадних вода допринела добијању здравствено безбедније воде и смањењу негативног утицаја на животну средину који има сам процес обраде воде и отпадних вода.
Пројекат финансира Фонд за иновациону делатност из буџета Владе Републике Србије са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а кроз „Пројекат унапређења конкурентности и запошљавања“ (споразум о зајму Републике Србије са Светском банком).