logo tflogo uns
  • Насловна
  • О нама
  • Вести
  • Посета студената Технолошког факултета Српском привредном друштву „Привредник“ у Загребу
четвртак, 28 фебруар 2019 15:16

Посета студената Технолошког факултета Српском привредном друштву „Привредник“ у Загребу

Студенти Технолошког факултета Нови Сад су 23. и 24. фебруара 2019. години боравили у организованој посети Загребу, захваљујући реализацији пројекта који је финансијски подржао Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност. Програм боравка је обухватио обилазак неколико значајних сајамских манифестација на Загребачком велесајму у циљу стручног усавршавања студената, као и посету Српском привредном друштву „Привредник“.
Тим поводом, проф. др Сања Подунавац-Кузмановић, проректорка за наставу Универзитета у Новом Саду, проф. др Зоран Милошевић, покрајински Секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност и студенти Технолошког факултета Нови Сад заједно са студентима других факултета Универзитета у Новом Саду посетили су 24. фебруара 2019. године Српско привредно друштво „Привредник“. У саставу студентске делегације били су Драгана Малиновић, председница Студентског парламента Технолошког факултета, Милан Радовановић, студент продекан Технолошког факултету, у саставу делегације студената су такође били Ана Тодоровић, председница Студентског парламента Универзитета у Новом Саду и Игор Кнежевић, студент проректор Универзитета. У име институција домаћина, скупу су присуствовали Никола Лунић, председник Друштва и Саша Милошевић, потпредседник Српског народног вијећа и председник Вијећа српске националне мањине Града Загреба, као и више питомаца „Привредника“.
У оквиру ове посете, студенти Универзитета у Новом Саду су уручили осам рачунара Српском привредном друштву „Привредник“, као и четири рачунара Српском народном вијећу, као вид подршке њиховим добротворним активностима које су усмерене на помагање талентованим ученицима слабијих материјалних могућности.
Поздрављајући присутне, проректорка Сања Подунавац-Кузмановић је посебно истакла значај подршке и бриге „Привредника“ о даровитим младим људима кроз обезбеђивање средстава за школовање, чиме младим особама дају прилику да буду активни чланови српске заједнице, уз констатацију да једино образовани млади људи могу бити носиоци и чувари нашег идентитета и културе.
„Ваш рад, труд и потребу за помагањем младим људима у њиховом образовању препознао је наш Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, као и Универзитет у Новом Саду и због тога ми и јесмо овде да својим скромним доприносом подржимо вашу бригу о младим талентованим људима“, рекла је проф. др Сања Подунавац-Кузмановић. „Јер да бисмо сачували наш идентитет и културу, ми морамо да бринемо једни о другима без обзира на то у ком се делу света налазили“, закључила је проректорка на крају свог обраћања.
Српско привредно друштво „Привредник“ припада групи највећих живих задужбина новије српске историје. Друштво је основано 23. септембра 1897. године у Загребу као једна од најзначајнијих привредно-просветних институција српског народа, на иницијативу хуманисте и добротвора, велетрговца и родољуба Владимира Матијевића из Горњег Будачког на Кордуну. Међу знаменитим личностима које су помагале рад „Привредника“ налазе се светски познати научници као што су Никола Тесла, Михајло Пупин, Јован Цвијић и многи други. Наглашен хуманитарни карактер „Привредника“ остварује се кроз његову основну делатност која се огледа у помагању талентованим ученицима и младим особама слабијих материјалних могућности у виду стипендирања њиховог школовања.
Претходног дана, студенти Технолошког факултета заједно са студентима осталих факултета Универзитета у Новом Саду су посетили Загребачки велесајам, где су обишли 28. Загребачки сајам наутике, 11. Међународни сајам гастрономије и хотелско-угостителјске опреме и Међународни сајам опреме за лов и риболов. Имајући у виду да је реч о сајмовима који спадају у ред највећих и најбоље организованих манифестација такве природе у овом делу Европе, посета је организована са циљем да студентима омогући додатну едукацију у областима њиховог стручног интересовања, као и да се упознају са новитетима и иновацијама у области наутике, лова и риболова, гастрономије и хотелско-угостителјске опреме.