logo tflogo uns
среда, 03 април 2019 13:29

Затворен први циклус пројеката у оквиру Програма сарадње науке и привреде

Проф. др Биљана Пајин, декан Технолошког факултета Нови Сад и проф. др Александар Фиштеш, шеф Катедре за инжењерство угљенохидратне хране 28.03.2019. године у Дому гарде у Београду, присуствовали су свечаности Фонда за Иновациону делатност којом је обележено затварање првог циклуса пројеката у оквиру Програма сарадње науке и привреде.

На свечаности Фонда за Иновациону делатност у присуству Младена Шарчевића, министра просвете науке и технолошког развоја и Ненада Поповића, министра за иновације и технолошки развој, као и представника Светске банке и Европске уније, свечано је обележено затварање првог циклуса пројеката у оквиру Програма сарадње науке и привреде који спроводи Фонд за иновациону делатност, а који су финансирали Европска унија и Република Србија. Поменути циклус је реализован у оквиру ИПА пројекта „Стварање свеобухватног система за истраживање и развој“.

Један од 14 финансираних пројеката у оквиру поменутог програма је и пројекат под називом „Development of innovative chocolate products fortified with bioactive compounds“ који је реализован у сарадњи Технолошког факултета Нови Сад и компаније Eugen chocolate д.о.о. из Гложана. Основни циљ пројекта је био да се развије индустријска производња функционалних чоколадних производа обогаћених инкапсулираним фитохемикалијама које потичу из извора као што су зелени чај, купина и боровница. На свечаности су учествовали проф. др Александар Фиштеш и проф. др Биљана Пајин, као део истраживачког тима са Технолошког факултета и представници компаније Eugen chocolate д.о.о. који су представили нове производе настале као резултат рада на пројекту.