logo tflogo uns
среда, 03 април 2019 13:34

Посета REAHEM-у

Студенти Биотехнологије у REAHEM-у осведочили да „није само онај ко има, него и онај ко уме“

Вишедеценијска традиција на Технолошком факултету Нови Сад, која се односи на реализацију дела наставних активности студената треће године студијског програма Биотехнологија непосредно у производном погону фабрике REAHEM d.o.o. у Србобрану настављена је, марта 2019. године, у најбољем маниру претходних посета. Уз покровитељство власника и директора Зорана Радовића, дипл. инж. хемијско-прерађивачке и фармацеутске технологије и Наташе Радовић, дипл. технолога биљне производње, четрдесетак студената треће године студијског програма Биотехнологија и њихове наставнике проф. др Јелену Додић и доц. др Зорану Рончевић, дочекали су Бранислав Бабић, дипл. инж. технологије смера Микробиолошки процеси, Немања Миловић, маст. инж. технологије модула Прехрамбена биотехнологија и Радован Павловић.

Иако је REAHEM d.o.o. у основи фабрика рафинисаног етанола и његових хемијских деривата, руководство производне активности далековидо и смело проширује и усмерава ка новим пољима усклађујући их перманентно са актуелним захтевима тржишта. Следећи постулате одрживог развоја, доследном применом знања и ваљаним искоришћењем људских потенцијала, односно стручних компетенција и способности свих запослених различитих образованих профила и нивоа образовања, овај тим развија иновативна решења у свим сегментима производног поступка, поправља квалитет и проширује лепезу производа, константно унапређујући пословање.

Домаћини, као осведочени пријатељи знања, потрудили су се и овога пута да студентима укажу на изазове које са собом носи сваки радни дан у производњи биоетанола, али и да прикажу сопствена решења којима обезбеђују одговарајуће сировине, штеде енергију и третирају своје ефлуенте, као и неопасан и биоразградив отпад различитих грана прехрамбене индустрије. Наставници и сарадници који су у прилици да ову фабрику посећују сваке године сведоци су континуитета рада на побољшању постојећих капацитета, као и на индустријализацији иновативних решења развијених самостално и/или у сарадњи са консултантима. И пред крај посете... неизоставно већ традиционално дружење у организацији домаћина...

Утисци студената

Први утисак о одлазку у погон је да је то одлично место где може да се види шта заправо све технолог у индустрији мора да ради и да зна. Људи који су нас водили у обилазак су били стручни и пријатни. Конкретно ја сам схватио да не бих могао (са тренутним размишљањем) да радим у једном таквом погону, што је добро јер знам у ком правцу даље да се усмеравам.
Милан Радовановић, 124/16-Б

Посета фабрици „Reahem“ у Србобрану нам је први сусрет са индустријом таквог типа за 3 године студирања. Поред љубазног особља и дивног дочека имали смо прилике да пропратимо читав низ поступака и операција у производњи биоетанола (као мени најзанимљивијег дела у погону) и на тренутак осетимо одговорност, коју носе како технолози тако и радници саме фабрике, али и уживање истих у таквом послу, што је негде свима нама дало мотивацију за напредак на факултету. Фасцинантно је видети нешто уживо а познавати добар теоријски део виђеног, и разумети о чему се ради. Јако једно лепо искуство за студенте и пре свега задовољство након завршене посете. И наравно, јако добро одрађен посао професора са операција и индустријске микробиологије без којих би нам све ово била бајка на страном језику
Никола Јовановић, 97/16-Б

Најбитније од свега, могу да кажем да је ова посјета свакако доприњела потврђивању стеченог знања у току досадашњег студирања као и стицању неких нових знања које смо "покупили" од технолога Банета и Немање.
Јелена Капетинић, 82/16-Б

Фабрика је мала али изузетно организована, са тимом стручњака који перфектно раде свој посао. Њихова љубазност била је на високом нивоу, као и знање које су несебично поделили са нама.
Правуљац Јелена, 131/16-Б

Обилазак фабрике ‘’Реахем’’ д.о.о. у Србобрану ми се допао. Време проведено са запосленима који су са нама поделили своја искуства и свакодневне обавезе које свако од њих испуњава, допринели су стицању неких нових сазнања. Показали су нам да и поред великог знања које поседују постоје и многи други фактори, као што су сналажљивост, добра организација, комуникација са колегама, који су врло битни за развој и одржавање једне фабрике. Целокупан приказ функционисања фабрике, са свим предностима и недостацима пружио нам је увид у оно што не можемо наћи у књигама, јер су то практичне ствари које се не могу увек предвидети.
Невена Вукадинов, 120/15-Б

Моји утисци са погонских вежби су одлични. Коначно сам добила прилику да видим који су то свакодневни задаци технолога у реалном окружењу. Наравно, сви запослени у „Реахем“-у са којима смо се сусрели несебично су делили знање са нама, а и гостопримство је било на високом нивоу. Све у свему, једно одлично искуство.
Бувач Теодора, 125/15-Б

Посјета фабрици „Реахем“ доо за мене представља једно ново искуство. По први пут имала сам прилику да видим како изгледа постројење за производњу етанола и да видим практичну примјену свега што сам у досадашњем образовању научила. Драго ми је што сам имала прилику да видим шта заправо представља посао технолога и како изгледа један њихов уобичајен радни дан. Запослени у фабрици су на мене оставили утисак једне добро организоване фабрике, гдје се све постиже тимским радом и добром организацијом. Такође, трудили су се да нам објасне све фазе производње етанола од припреме сировине па до добијања готовог производа и да одговоре на сва наша питања. Надам се да ћемо у будућем школовању имати прилику да обиђемо још нека постројења за индустријску производњу.
Ивана Слијепчевић, 101/16-Б

Сматрам да смо сви привилеговани што смо имали могућност да посетимо фабрику "Reahem" д.о.о. и да нас запослени на онакав начин проведу кроз фабрику и објасне детаљно, корак по корак, целу производњу, као и да нам тако спремно одговоре на сва питања. Такође, мислим да је ова посета корисна у смислу схватања како изгледа и у којим размерама је, у ствари, индустријска производња. Нарочито инспиративно је било то што се у целој производњи може видети маштовитост, сналажљивост и велико знање, од самог избора сировине, који је за мене био веома неочекиван, па до тога да је готово сав отпад искоришћен за неку другу намену. Све укупно посета, као и људи који су нас угостили, су оставили веома позитиван утисак на мене.
Ивана Костић, 51/18-М

Пре свега бих хтела да се захвалим што сте нас повели у обилазак фабрике „Reahem“ јер мислим да је то прави приказ реалности нашег будућег занимања. Сви смо вероватно маштали да ће то бити велик погон, сређен и нов, али смо затекли нешто сасвим другачије. Видела сам како се људи сналазе и употребљавају знање које су стекли како на нашем факултету тако вероватно и у пракси. Сазнала сам нове ствари, чула да се сваки изазов може савладати, свака сировина искористити и да је реалност прилично другачија од теорије коју учимо из књига. Посао изгледа веома захтевно, треба имати прави начин размишљања и прихватити велику одговорност на своја леђа. Али сам и увидела да тимски рад, пожртвованост и жеља за успехом могу све то да превазиђу. Мени се свидела фабрика, као и људи који су нас спровели и угостили тамо. Надам се да ћу имати прилику да обиђем још таквих места и научим још нових ствари.
Љубица Руњанин, 76/16-Б

Обиласком постројења имали смо прилику да видимо "на делу" оно о чему смо слушали целог семестра: микроорганизам, сировина (из отпада неке технологије), услови, биопроцес, крајњи производ, индустријски отпад који се поново користи у неком делу процеса, дакле ништа се не баца, све се негде може искористи. Мислим да су ове погонске вежбе заокружиле и употпуниле ту причу. Погон је врло креативно осмишљен, што ми се заиста свиђа. Поред свега тога, добили смо врло детаљно објашњење сваког дела погона, као и одговоре на питања која смо ми имали, тако да сам изузетно задовољна посетом.
Тамара Сердар, 105/16-Б

Свака част на организацији, јер би нас ријетко ко примио у онако великом броју. Било је то лијеп дан и коначно сам схватио да у индустрији све кошта и да је сналажљивост кључна код функционисања неке фабрике јер је све могуће уз знање. Професорице, хвала вам на овим дивним погонским вјежбама и надам се да ће те нас опет водити негдје јер мало људи може да замисли оно о чему Ви причате и много је лакше кад то покажете у стварном животу. Ми све мислимо да је све красно, фино и да фабрика мирише на лале и сад смо виђели како то у стварности изгледа. Ово је мој први пут да сам посјетио неко постројење и стварно је фасцинантно видјети да је најмања брига производња, а највећа папирологија и инспекција. Хвала Вам сто сте мојој генерацији пружили ову непроцењиво искуство и надам се да ће их бити још.
Никола Радовић, 129/16-Б

Било је то квалитетно искоришћено време где смо имали прилику да научимо и видимо нешто што не можемо на факултету.
Исидора Оташевић,165/16-Б