logo tflogo uns
петак, 12 април 2019 14:40

Успешна сарадња са гимназијом “Јован Јовановић Змај“

На Технолошком факултету Нови Сад, 10.04.2019. године, одржан је састанак представника Факултета са ученицима и њиховом менторком из гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, а који су одабрали теме за матурске радове из области хемије и изразили интересовање за технологије које се изучавају на Технолошком факултету Нови Сад кроз учешће у радионицама и трибинама.
Представнике гимназије „Јован Јовановић Змај“ примили су проф. др Биљана Пајин, декан и проф. др Драган Говедарица, продекан за наставу на Технолошком факултету Нови Сад. Састанак је отворила проф. др Биљана Пајин, декан Факултета, која је изразила задовољство што су ученици ове гимназије у великој мери заинтересовани за област хемије и што су исказали жељу да своје образовање наставе у правцу унапређења својих знања и вештина у овој области, а кроз сарадњу са професорима и асистентима Технолошког факултета Нови Сад. Професорици хемије Мелити Шарчев Ћебић, овом приликом уручена је захвалница за допринос популаризацији хемије међу младима и успешну сарадњу са Факултетом, а захвалницу је уручила проф. др Биљана Пајин, декан Факултета.
Матуранти из гимназије „Јован Јовановић Змај“ одабрали су веома занимљиве теме из хемије, под менторством професорке хемије Мелите Шарчев Ћебић, која је у великој мери допринела развоју сарадње између Технолошког факултета и гимназије. Матуранти су одабрали укупно 8 тема из области Биотехнологије, где су им стручну помоћ и подршку пружили проф. др Јелена Додић, руководилац студијског програма Биотехнологија, проф. др Владимир Пушкаш и доц. др Урош Миљић, за радове у области технологије вина и јаких алкохолних пића и доц. др Зорана Рончевић, за радове у области биотехнолошке производње различитих биопроизвода. Поред тога, за ученике трећег разреда гимназије током зимског семестра организовано је присуство вежбама у пет термина, како би се боље упознали са технологијама које се изучавају на Технолошком факултету Нови Сад. Такође, ученици треће и четврте године гимназије „Јован Јовановић Змај“ имали су прилику да посете винарију „Винум“ у Сремским Карловцима, као и фабрику чоколаде Еуген д.о.о. Гложан, а учествовали су и у радионицама „Сладак живот“ и „Процес производње, одрживост и функционалне карактеристике хране“.